«Παγκόσμια απειλή η κρίση στη Συρία»

«Απειλή» για τον κόσμο συνιστά η κλιμακούμενη κρίση στη Συρία, δήλωσε ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι ύστερα από συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Συζητήσαμε για την συριακή κρίση και επαναλαμβάνω η κρίση αυτή είναι πολύ επικίνδυνη», είπε ο Μπραχίμι στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση μιας ώρας που είχε με τον Άσαντ στο προεδρικό μέγαρο.

«Η κρίση επιδεινώνεται και συνιστά κίνδυνο για τον συριακό λαό, την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Μπραχίμι, απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ
στη Συρία, έργο του οποίου είναι να βελτιώσει το ειρηνευτικό σχέδιο του προκατόχου του, Κόφι 'Αναν, ώστε αυτό να καταστεί πιο λειτουργικό. Ο ίδιος ο Αλγερινός διπλωμάτης έχει χαρακτηρίσει την αποστολή του «σχεδόν αδύνατη».

Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση του Μπραχίμι με τον 'Ασαντ, από τότε που αντικατέστησε τον 'Αναν.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην διάρκεια της 18μηνης σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Άσαντ και τους κατά κύριο λόγο σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες που έχουν ως στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που καταγράφει τα επεισόδια βίας και εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία την ώρα που ο Μπραχίμι συναντούσε Ρώσους και Κινέζους διπλωμάτες στη Δαμασκό. Την Πέμπτη είχε συνομιλίες με τον ιρανό πρεσβευτή.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα στηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ, ενώ η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν εμποδίσει τρεις φορές τις υποστηριζόμενες από τη Δύση προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Δαμασκού.

«Θεωρώ ότι ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται περισσότερο από εμένα τις διαστάσεις της κρίσης και τον κίνδυνο που ενέχει αυτή», είπε ο Μπραχίμι και πρόσθεσε ότι ο Άσαντ και αξιωματούχοι του έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν το έργο του. Όπως είπε, θα επιστρέψει στην περιοχή αμέσως μετά τις συνομιλίες που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα