Όσα «λένε» οι κάλπες του Α' γύρου

Κανείς δεν έχασε, η αποχή νίκησε ξανά, αν και μειώνεται, και τα ντέρμπι του δεύτερου γύρου σε περιφέρειες και δήμους κρίσιμους για τις πολιτικές εντυπώσεις, δίνουν το έναυσμα για την κορύφωση της εκλογικής μάχης αυτή την εβδομάδα. Τα πολιτικά μηνύματα από την κάλπη της πρώτης Κυριακής αναλύουν υποψήφιοι και κομματικά επιτελεία, τα οποία ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα χθεσινά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, και εστιάζουν τώρα στο στοίχημα των Eυρωεκλογών, επιμένοντας στα διλήμματα που έχουν θέσει.Στον δήμο

Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης πήρε την πρωτιά με 21,06% και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έρχεται δεύτερος με 20%. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απηύθυνε πρόταση προς τον κ. Καμίνη για την διεξαγωγή θεματικών ντιμπέιτ. Όπως είπε, θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84 προκειμένου να γίνει συζήτηση επί της ουσίας ενώ εξέφρασε ανησυχία για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

«Θέλω να δω συγκεκριμένα την πρόταση για να απαντήσω», τόνισε στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη, ο κ. Καμίνης και αναρωτήθηκε τι θα απαντήσει ο κ. Σακελλαρίδης στο ερώτημα αν θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής όπως ο κόμβος αλληλοβοήθειας και το κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Δυσάρεστο αλλά όχι απρόσμενο χαρακτήρισε το ποσοστό της Χρυσής Αυγής επιρρίπτοντας γενικότερες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα.Μετά την πρώτη ψηφοφορία, η ΝΔ διεκδικεί δώδεκα περιφέρειες, επτά το ΠΑΣΟΚ και πέντε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κρίσιμη για την τελική αποτύπωση θα είναι η μάχη στην περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων.

Η Ρένα Δούρου, που προηγείται οριακά του Γιάννη Σγουρού, συνέδεσε το αποτέλεσμα με το συνολικό πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψουν οι εκλογές, ενώ ο αντίπαλός της, στηλίτευσε την κομματικοποίηση της κάλπης.

Την πεποίθησή του ότι θα πετύχει μεγάλη νίκη εξέφρασε ο Γιώργος Καμίνης, που έκοψε πρώτος το νήμα, τονίζοντας πως η μάχη απέναντι στο παρελθόν συνεχίζεται, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε για μια πρώτη δικαίωση και εξέφρασε ανησυχία για τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Η παράταξη του ακροδεξιού κόμματος έρχεται πρώτη στην Ακαδημία Πλάτωνος, τον Κολωνό και τα Σεπόλια, με 20,7% και δεύτερη σε Κυψέλη και Πατησιά, με 18,8%.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης προηγείται με διαφορά του Σταύρου Καλαφάτη, ενώ στον Πειραιά την εκλογική διαδικασία σημάδεψαν οι καταγγελίες τόσο του Βασίλη Μιχαλολιάκου όσο και του Θοδωρή Δρίτσα εναντίον του Γιάννη Μόραλη, για βία και εκφοβισμό.

Στους 108 ανέρχονται οι δήμοι που εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Μερικοί από αυτούς είναι: οι δήμοι Περιστερίου (Παχατουρίδης), Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη (Ιωακειμίδης), Αλεξανδρούπολης (Ευάγγελος Λαμπάκης), Αμαρουσίου (Γιώργος Πατούλης), Πυλαίας - Χορτιάτη (Ιγνάτιος Καϊτεζίδης), Καλαμάτας (Παναγιώτης Νίκας), Κομοτηνής (Γιώργος Πετρίδης), Παλαιού Φαλήρου (Διονύσης Χατζηδάκης), Χερσονήσου (Γιάννης Μαστοράκης), Θέρμης (Θεόδωρος Παπαδόπουλος), Αμπελοκήπων - Μενεμένης (Λάζαρος Κυρίζογλου), Αργους Μυκηνών (Δημήτρης Καμπόσος), Ναυπλιέων (Δημήτρης Κωστούρος), Μαραθώνος (Ηλίας Ψινάκης), Δάφνης - Υμηττού (Μιχάλης Σταυριανουδάκης), Κρωπίας (Δημήτρης Κιούσης), Ασπροπύργου (Νίκος Μελετίου).

Επίσης, πέντε δήμοι είχαν δήμαρχο πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, καθώς υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα. Πρόκειται για τη Μαρία Κάμμα Αλειφέρη, μοναδική υποψήφια για τον δήμο Τήλου, τον Παύλο Πολάκη μοναδικό υποψήφιο για τον δήμο Σφακίων, τον Φώτη Μάγγο μοναδικό υποψήφιο για τον δήμο Λειψών, την Ευαγγελία Καλλινίκου μοναδική υποψήφια για τον δήμο Γαύδου και τον Θεόδωρο Μπαμπαλή μοναδικό υποψήφιο για τον δήμο Αγράφων.

Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί δώδεκα περιφέρειες, επτά το ΠΑΣΟΚ και πέντε οΣΥΡΙΖΑ, μία φαίνεται πως κρίθηκε ήδη, αυτή της Ηπείρου, με νικητή τον γαλάζιο υποψήφιο, ενώ 108 δήμαρχοι εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή.

Αποτελέσματα-Καταμέτρηση πάνω από το 90% των ψήφων:

Περιφέρεια Αττικής, ενσωμάτωση 92%

Δούρου Ειρήνη 23,73%
Σγουρός Γιάννης 22,18%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενσωμάτωση 95,07%

Τζιτζικώστας Απόστολος 32,79%
Ιωαννίδης Γιάννης 18,72%

Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ενσώματωση 91,42%

Παυλίδης Γιώργος 34,10%
Γιαννακίδης Αστρίδης 27,68%

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, ενσωμάτωση 88,90%

Δακής Γεώργιος 36,44%
Καρυπίδης Θεοδ. 28,51%

Περιφέρεια Ηπείρου, ενσωμάτωση 96%

Καχριμάνης Αλέξανδρος 50,74%
Γεροβασίλη Ολγα 24,64%

Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενσωμάτωση 93,07%

Αγοραστός Κων. 42,89%
Τσιλιμίγκας Νικ. 17,23%

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενσωμάτωση 97,96%

Σπύρου Σπυριδων 21,83%
Γαλιατσάτος Θεοδωρος 20,50%

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ενσωμάτωση 92,89%

Κατσιφάρας Απόστολος 23,02%
Κατσανιώτης Ανδρέας 19,94%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 89,70

Μπακογιάννης Κων. 41,51%
Αποστόλου Ευαγγελος 18,51%

Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενσωμάτωση 95,22%

Τατούλης Πέτρος 43,42%
Βουδούρης Οδυσσέας 15,63%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενσωμάτωση 99,62%

Καλογήρου Χριστιάνα 31,47%
Γιακαλής Αθανάσιος 25,92%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενσωμάτωση 87,92%

Χατζημάρκος Γεώργιος 35,07%
Μαχαιρίδης Ιωάννης 32,71%

Περιφέρεια Κρήτης, ενσωμάτωση 88,54%

Αρναουτάκης Σταύρος 40,80%
Τσόκας Σεραφείμ 26,29%

Δήμος Αθηναίων, ενσωμάτωση 99,10

Καμίνης Γιώργος 21,05%
Σακελλαρίδης Γαβριήλ 20%

Δήμος Θεσσαλονίκης, ενσωμάτωση 94,25%

Μπουτάρης Γιάννης 36,03%
Καλαφάτης Σταύρος 26,19%

Δήμος Πειραιά, ενσωμάτωση 96,35%

Μώραλης Γιάννης 33,24%
Μιχαλολιάκος Βασίλης 31,32%

Keywords
Τυχαία Θέματα