“Ηπιο” δίλημμα κυβερνητικής σταθερότητας έθεσε ο Α.Σαμαράς

Της Μαρίνας Μάνη

Δίλημμα κυβερνητικής σταθερότητας έθεσε – εμμέσως πλην σαφώς – ο Αντώνης Σαμαράς, όχι για τον δεύτερο αυτοδιοικητικό γύρο, αλλά για τις ευρωεκλογές.

Στις δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, υποβάθμισε το «μήνυμα» της περιφερειακής και δημοτικής αναμέτρησης, αποφεύγοντας παράλληλα να «πανηγυρίσει» για τις επιδόσεις των υποψηφίων του κόμματός του (πλην Λεκανοπεδίου, βεβαίως) ενόψει και του β΄γύρου.

Αντιθέτως, παρέπεμψε στην ευρωμάχη της ερχόμενης

Κυριακής, τονίζοντας με νόημα ότι σ’ αυτή «η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει και που έχει κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Φήμες και για... παράδοση της εντολής

Να σημειωθεί ότι νωρίς το απόγευμα, όταν τα κομματικά επιτελεία πληροφορήθηκαν (πρώτα) τα ...ατυχή exit polls, παράγοντες της Συγγρού άφηναν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός σκεφτόταν να ρίξει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών και να πολώσει το κλίμα στην πορεία προς τις ευρωκάλπες.

Μάλιστα, κάποιες “φήμες” τον έφεραν έτοιμο να μιμηθεί τον εταίρο του Ευ.Βενιζέλο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο… να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη Δευτέρα για να παραδώσει την εντολή…

Η ιδέα του ανοικτού εκλογικού “εκβιασμού” έδειξε να εγκαταλείπεται μετά την προσγείωση των αποτελεσμάτων σε διαχειρίσιμα επίπεδα – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα διλήμματα και οι υψηλοί τόνοι δεν θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο των επόμενων ημερών.

Ελλάδα δεν είναι… το Λεκανοπέδιο

Μετά την ψυχρολουσία των exit polls το επιτελείο της ΝΔ ξεκίνησε επιχείρηση ανάταξης του «γαλάζιου» ηθικού.

Πρώτος ο έμπειρος στην διαχείρηση (τέτοιων) κρίσεων Βαγγέλης Μεϊμαράκης έσπευσε στη Συγγρού και με on camera δηλώσεις συνέστησε «υπομονή» μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων από ολόκληρη την επικράτεια που θα ισορροπούσαν τις αρνητικές εντυπώσεις από το Λεκανοπέδιο.

Οπως κι έγινε, όταν τα πρώτα συγκεντρωτικά έδειχναν τους «γαλάζιους» υποψηφίους να παίρνουν την πρωτιά σε δέκα από τις 13 περιφέρειες (σ.σ. την Πελοπόνησο την μοιράσθηκαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Π.Τατούλη), διεκδικώντας με αξιώσεις τις περισσότερες από αυτές την ερχόμενη Κυριακή.

Κυρίως, επικαλέσθηκαν την αδύναμη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις πλην Λεκανοπεδίου περιφέρειες, καθώς οι υποψήφιοί του έμειναν εντός β΄γύρου μόνο στις περιφέρειες Ιονίου και Πελοποννήσου.

Για πρώτη φορά εκτός Αθήνας και Αττικής

Εστω κι έτσι, στη ΝΔ κόστισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση δικός της υποψήφιος έμεινε εκτός ...τελικού και στον δήμο Αθήνας και στην περιφέρεια Αττικής.

Κόστισε επίσης η ήττα στον Πειραιά από το επιχειρηματικό-ποδοσφαιρικό δίδυμο Μαρινάκη-Μώραλη, όπως και η απώλεια της πρώτης θέσης στην Κεντρική Μακεδονία – και μάλιστα με νικητή τον «αντάρτη» της Απ.Τζιτζικώστα – ή η ήττα στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι ηχηρές αυτές ήττες χρεώθηκαν στην ηγεσία της ΝΔ καθώς δική της επιλογή ήταν οι βουλευτές Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Ιωαννίδης και Σταύρος Καλαφάτης.

Οι ...πολύ κακές γλώσσες μάλιστα μίλησαν για επιλογές που συνέβαλλαν στην επικράτηση των κεντροαριστερών Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, χωρίς να καταφέρουν να δώσουν την ίδια ανάσα και στον Γιάννη Σγουρό λόγω της δυναμικής που ανέπτυξε η Ρένα Δούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα