Οι φορείς που δεν δίνουν λογαριασμό και οι κυρώσεις (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:39

Της Δήμητρας Καδδά

Αρκετοί από τους «μεγάλους» συμμορφώθηκαν αλλά παραμένουν αρκετοί φορείς όπως τα ΕΑΣ, ο ΕΟΤ, λογαριασμοί πανεπιστημιακής έρευνας και πολλές μικρές δημοτικές επιχειρήσεις και ιδρύματα που δεν δίνουν στοιχεία στο κράτος για τις δαπάνες τους. Δεν συμπεριλαμβάνεται στους οργανισμούς που δεν έχουν δώσει στοιχεία η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας

όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε νωρίτερα.

Λαμβάνουν σημαντική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και παρ΄ όλα αυτά αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τις δαπάνες και τις οφειλές τους. Η μηνιαία καταγραφή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΚΛ) για τον Δεκέμβριο, βάσει του νόμου του 2010, αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή της επιχορήγησης από το κράτος με ισχύ έως τέλος Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας όμως ο νόμος δεν έχει εφαρμοσθεί πλήρως, δηλαδή δεν έχει «κοπεί» σε όλους η χρηματοδότηση. «Δεν μπορούν να την πληρώσουν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος φέροντας ως παράδειγμα τα ΕΑΣ στα οποία ασκείται πίεση έχοντας καταβάλλει μόνο τα 2 εκατ. ευρώ από τα 14 εκατ. ευρώ που ζήτησε ως επιχορήγηση. «Υπάρχουν όμως και πολλοί μικροί φορείς που έχουν πραγματική δυσκολία να δείχνουν ότι η συμμετοχή αυξάνεται, ενώ υπάρχει θέμα και με το πληροφοριακό σύστημα που δεν ανταποκρίνεται πάντα» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας.

Το ποσοστό συμμόρφωσης είναι στο 91% στα υπουργεία και στο 85% στο σύνολο των φορέων από 65% και 59% αντίστοιχα έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα με στελέχη του ΓΛΚ, ο πρώτος στόχος είναι να αυξηθεί σημαντικά η εποπτεία. Από 667 φορείς πλέον καταγράφονται περίπου 1.400, περιλαμβάνοντας πάρα πολλά μικρά ιδρύματα, αναπτυξιακές δημοτικές, ερευνητικές και άλλες εταιρείες. Δεύτερος στόχος είναι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να ενταθούν οι πιέσεις ώστε όλοι να δίνουν λογαριασμό για να λάβουν την επιχορήγηση του 2013 και να πληρώσουν οφειλές.

«Αν υπήρχε πληροφοριακό σύστημα που να κάλυπτε την μοναδιαία δοσοληψία την στιγμή της σύμβασης δεν θα τρέχαμε να ζητάμε εκ των υστέρων αναφορές για τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και τις πληρωμές τους, θα ήταν όλα φανερά από πριν και δημόσια» αναφέρει πολιτειακός παράγοντας εξηγώντας ότι το ζήτημα του ενιαίου συστήματος παρακολούθησης κάθε φορέα του δημοσίου εκκρεμεί από την προηγούμενη 10ετία...

Μεταξύ των φορέων που δεν... δίνουν λογαριασμό είναι η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι δύο φορείς του ΥΠΕΞ (η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών). Στοιχεία δεν έστειλε και ο ΕΟΤ.

Δεν προσαρμόσθηκε η συντριπτική πλειονότητα των Λιμενικών Ταμείων, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, και ο Οίκος Ναύτου. Στο υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταλεί στοιχεία από τα κεφάλαια αποζημίωσης φορτοεκφορτωτών λιμένων Βόλου, Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από πολλά θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και αποκατάστασης.

Οι δήμοι με μία εξαίρεση έδωσαν λογαριασμό (δήμος Αγράφων), δεν έδωσε στοιχεία η Κεντρική Ενωση Δήμων, Κ.Ε.Δ.Ε.

Δεν έδωσε στοιχεία από πλευράς υπουργείου Οικονομικών το Ειδικό Ταμείο Ελέγχου Αλκοόλης Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α και το Βαρβάκειο Ίδρυμα. Στο υπουργείο Παιδείας η Επιτροπή Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο Ειδικός λογαριασμός του Δημόκριτου, αρκετοί άλλοι ειδικοί λογαριασμοί κονδυλίων έρευνας ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, εταιρείες αξιοποίησης περιουσίας πανεπιστημίων, κέντρα τεχνολογικής έρευνας και κάποιες δημόσιες βιβλιοθήκες. Επίσης στην λίστα είναι η Πανελληνία Εκθεση Λαμίας, αρκετές εταιρείες προστασίας ανηλίκων και το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου.

Τα νοσοκομεία συμμορφώθηκαν, αλλά πολλοί αθλητικοί οργανισμοί όμως όχι. Δεν έδωσαν στοιχεία και αναπτυξιακές εταιρείες, δημοτικές επιχειρήσεις (μαζί με την δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά). Πολύ μεγάλη είναι η αποχή σε οργανισμούς κοινωνικής προστασίας δήμων, περιφερειακές ενώσεις δήμων, πνευματικά κέντρα, συνδέσμους διαχείρισης αποβλήτων και ΧΥΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα