Οι ΔΕΚΑ (10) ΔΗΜΑΡΧΟΙ των Αθηναίων από την μεταπολίτευση

ΤουΧρήστου Α. Καπούτση

Τηνερχόμενη Κυριακή θα μάθουμε ποιος θαείναι επόμενος Δήμαρχος της Αθήνας. Ηεκλογική μάχη θα δοθεί μεταξύ του ενενεργεία Δημάρχου Γ. Καμίνη και του Γ.Σακελλαρίδη.

Ποιοίείναι όμως οι 10 εκλεγμένοι Δήμαρχοι τηςΑθήνας από τη μεταπολίτευση;

Πρώτοςεκλεγμένος ΔΗΜΑΡΧΟΣτου ΔΗΜΟΥ των ΑΘΗΝΑΊΩΝ, μετά τη Χούντα,οΙωάννης Παπαθεοδώρου(1914 - 26 Ιανουαρίου 1983). Ήταν δικηγόροςκαι κατά την περίοδο της ΓερμανικήςΚατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακήδράση. Εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων

το1975 και αποχώρισε από το δημαρχιακόαξίωμα με τη λήξη της θητείας του, στις31 Δεκεμβρίου 1978.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ της 15ης Οκτωβρίου 1978για την Αθήνα. Κατά τον πρώτο γύρο,νικητής ο Γεώργιος Πλυτάς (Αθήνα, 1911 -30 Απριλίου 1997), πρώην Δήμαρχος, που ήτανγιος του τέως δημάρχου Αθηναίων ΑμβρόσιουΠλυτά , κατά την περίοδο του ΜΕΤΑΞΑ1936-1941. Ο Γεώργιος Πλυτάς είχε διατελέσειδήμαρχος Αθηναίων (1964-1967). Ο Γεώργιος Πλυτάς, συγκέντρωσε το 43% των ψήφων.Δεύτερος ο Δημήτρης Μπέης που συγκέντρωσετο 40%, και Τρίτος ο συνδυασμός του Μ.Θεοδωράκη με 17%. Στο δεύτερο γύρο, ΔΗΜΑΡΧΟΣαναδείχτηκε οΔ. Μπέης,με ποσοστό που έφτασε το 57% και με τηνυποστήριξη του Μ. Θεοδωράκη.

Στιςδημοτικές εκλογές της 17ηςΟκτωβρίου 1982.Ο Δημήτρης Μπέης εκλέχτηκε και πάλιΔΗΜΑΡΧΟΣ και πάλι στο δεύτερο γύρο. Στονπρώτο γύρο είχε πάρει 38,25%, ο ΤζαννήςΤζαννετάκης 37,92% και ο Βασίλης Ευφραιμίδηςτου ΚΚΕ 18,52%. Στο Δεύτερο γύρο δήμαρχοςεξελέγη ο Δημήτρης Μπέης και με τηστήριξη του ΚΚΕ, που υπερίσχυσε τουΤζαννή Τζαννετάκη, βουλευτή της ΝέαςΔημοκρατίας και μετέπειτα πρωθυπουργούτης χώρας στην κυβέρνηση του 1989, όπουσυνεργάστηκε η Ν.Δ. με το ΚΚΕ και με τοΚΚΕ Εσωτερικού.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ τον Οκτώβριο του 1986.Κατά την προεκλογική περίοδο έχουμεέντονη κομματική αντιπαράθεση. ΙσχυρήΚυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου,μάλιστα είχε κερδίσει πρόσφατα (1985) τιςΒουλευτικές εκλογές, αλλά η Ν.Δ. κατάφερενα κατακτήσει τους τρεις μεγαλύτερουςδήμους της Ελλάδας, Αθηναίων, Θεσσαλονίκηςκαι Πειραιά (με νικητές τα προβεβλημέναστελέχη της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ, ΣωτήρηΚούβελα και Ανδρέα Ανδριανόπουλοαντίστοιχα). Ο τότε πρωθυπουργός καιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου, είχεδηλώσει, σχολιάζοντας το αποτέλεσμαότι: «Νίκησεη Τοπική Αυτοδιοίκηση»!

Οεκλεγείς Δήμαρχος ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜιλτιάδηςΈβερτ,δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του, αφού παραιτήθηκε τον Μάιο του 1989 προκειμένουνα συμμετάσχει στις Βουλευτικές Εκλογές.Τον διαδέχθηκε, στον ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ Θώκοο ΝίκοςΓιατράκος.

Στιςδημοτικές εκλογές της14ης Οκτωβρίου 1990,έγινε μια σκληρή μάχη για στο ΔΗΜΟ τηςΑΘΗΝΑΣ, μεταξύ του ΑντώνηΤρίτση και της Μελίνας Μερκούρη.Ήταν αμφίρροπη εκλογική μάχη μέχρι τοτέλος.

Ταπρώτα αποτελέσματα, που έφτασαν γύρωστις 7.30 το απόγευμα, έδειχναν καθαρήνίκη στην παράταξη του Α. Τρίτση μεποσοστό 55%.

Όμως,ο Α. ΤΡΙΤΣΗΣ ήταν πολύ επιφυλακτικόςκαι δεν εμφανιζόταν για να κάνει τησχετική δήλωση. Τελικά , 10 λεπτά μετάτα μεσάνυχτα και με «βαριά καρδιά» , οΑ. ΤΡΙΤΣΗΣ έκανε την καθιερωμένη δήλωσητου νικητή. Όμως αργότερα, η ψαλίδαάρχισε να κλείνει και η αγωνία ναμεγαλώνει, για το τελικό αποτέλεσμα.Τελικά , μετά τις 3 τα ξημερώματα ξεκαθάρισεη κατάσταση και έγινε σαφές το αποτέλεσμα:Α. Τρίτσης 50,15%, Μ. Μερκούρη 45,94% και ηΑΘΗΝΑ είχε ΔΗΜΑΡΧΟ από τον πρώτο γύρο.

ΟΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣόμως, δεν ολοκλήρωσε τη Θητεία του, στοΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, αφού πέθανε στις 7Απριλίου του 1992, λίγο πριν συμπληρώσειτα 54 χρόνια του. Το Δημοτικό Συμβούλιοεξέλεξε νέο ΔΗΜΑΡΧΟ τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΥΡΗ.

Στις16 και στις 23 του Οκτώβρη του 1994, έγινανΔημοτικές εκλογές.Για το Δήμο της Αθήνας είχαμε τη σύγκρουσητου Θ. Πάγκαλου και του Δ. Αβραμόπουλου.ΟΛΟΙ θυμούνται τον κ. Πάγκαλο να αποκαλεί«Κύριοτίποτα»,τον Δ. Αβραμόπουλο. Παρόλα αυτά, στονδεύτερο γύρο, οΔ. Αβραμόπουλοςέλαβε το 54,37% των ψήφων και εξελέγηΔήμαρχος ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣεκλογές στις 11 Οκτώβριος 1998.Το χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλουςτους Δήμους της περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ,ούτε μία Γυναίκα, δεν εξελέγη ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Επίσης, είναι οι πρώτες δημοτικές και νομαρχιακέςεκλογές , που διεξάγονται με βάση το«Νόμο Καποδίστρια». ΕπανεκλέγεταιΔήμαρχος Αθηναίων οΔημήτρης Αβραμόπουλος, από τον πρώτογύρο με ποσοστό 57, 3%, που είναι ιστορικά το μεγαλύτερο ποσοστόπου έχει σημειωθεί σε δημοτικές εκλογέςστην Αθήνα. ΗΜαρία Δαμανάκη έλαβε μόλις το 16,4%των ψήφων, επίσης ιστορικό χαμηλό γιαΔεύτερο υποψήφιο, για την διεκδίκησητου Πρώτου Δήμου της Χώρας.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ Τον Οκτώβριο 2002.Δήμαρχος Αθηναίων εξελέγη η ΝτόραΜπακογιάννη, κατά την επαναληπτικήδεύτερη εκλογή με ποσοστό 60,6%με αντίπαλο στον Χρήστο Παπουτσή. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν η πρώτη ΓυναίκαΔήμαρχος Αθηναίων. Η Μπακογιάννη δενθα ολοκληρώσει τη θητεία της στοΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2006παραιτείται από τη δημαρχία καιεπανακάμπτει στην κεντρική πολιτικήσκηνή, ως Υπουργός Εξωτερικών στηνκυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. ΤοΔημοτικό Συμβούλιο θα εκλέξει ΔΗΜΑΡΧΟτον δημοτικό σύμβουλο Θεόδωρο Μπεχράκη.

ΣτιςΕΚΛΟΓΕΣ για το ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΘΗΝΑΊΩΝ στις 15 Οκτωβρίου 2006, είχαμεάνετη νίκη του ΝικήταΚακλαμάνηαπό τον πρώτο γύρο, με διαφορά γύρω στις18 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΚώσταΣκανδαλίδη. Σε αυτές τις εκλογές ήτανέκπληξη το σχετικά ψηλό ποσοστό , περίπου11% που απέσπασε οΑλέξης Τσίπρας,υποψήφιος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,που στηριζόταν από τον Συνασπισμό έναπολιτικό κόμμα που στις Βουλευτικές εκλογές εκείνης της περιόδου, το εκλογικόποσοστό του κυμαινόταν γύρω στο 5%περίπου.

Δημοτικέςεκλογές 2010.Η προεκλογική περίοδος διεξήχθη σεμια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, αφούήταν ορατό το ενδεχόμενο χρεωκοπίαςτης χώρας. Οι Δημοτικές και Περιφερειακέςεκλογές έγιναν 7 Νοεμβρίου και οιεπαναληπτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου2010.

ΔΗΜΑΡΧΟΣΑΘΗΝΑΙΩΝ εξελέγη οΓεώργιος Καμίνηςστο δεύτερο γύρο αφού έλαβε ποσοστό 51,95% με αντίπαλο τον τότε ΔΗΜΑΡΧΟ Νικ.Κακλαμάνη.

ΤηνΚυριακή 25 Μαΐου θα ξέρουμε αν ο Δήμοςτης Αθήνας θα παραμείνει στα χέρια του10ουστη σειρά Δημάρχου Γ. Καμίνη, ή αν η Αθήναθα αποκτήσει τον 11οΔήμαρχό της, τον Γ. Σακελλαρίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα