Έρευνα απομυθοποιεί τα οφέλη του κόκκινου κρασιού

Τα πάνω-κάτω φέρνει μια έρευνα Αμερικανών, Ιταλών και Ισπανών επιστημόνων, οι οποίοι αμφισβητούν τα οφέλη του κόκκινου κρασιού και συγκεκριμένα της ουσίας ονόματι ρεσβερατρόλη. Παρά τις έρευνες του παρελθόντος, η ερευνητική ομάδα δεν βρήκε απόδειξη ότι η ουσία αυτή προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.

Παρακολούθησαν 800 ηλικιωμένους

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους λοιπόν, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, παρακολούθησαν την υγεία 800 ατόμων άνω των 65

ετών σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ενημέρωσαν τους επιστήμονες για τις διατροφικές συνήθειές τους, ενώ έδωσαν δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης.

Όπως φάνηκε, τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης δεν συνεπάγονται μείωση του κινδύνου θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Επίσης, κανείς δεν βρέθηκε να έχει μειωμένη φλεγμονή, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ηλικιωμένοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, ούτε παραπάνω ζούσαν, ούτε λιγότερο πιθανό ήταν να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λιγότερο κρασί ή καθόλου.

Οι επιστήμονες εξηγούν τα ευρήματά τους

«Ο κόσμος πιστεύει ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Η ρεσβερατρόλη αποδεικνύεται άλλη μία περίπτωση υπερβολικού "φουσκώματος" των ωφελειών για την υγεία, που όμως δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου», σημείωσε ο Σέμπα.

Παράλληλα σημείωσε ότι πιθανώς κάποια άλλη κοινή ουσία στα παραπάνω τρόφιμα και ποτά -και όχι η ρεσβερατρόλη- παρέχει οφέλη για την υγεία. Αν πάντως είναι έτσι, τότε -έστω και αν η ρεσβερατρόλη δεν κάνει θαύματα- μη βιαστείτε να ακουμπήσετε στο τραπέζι το κρασάκι σας!

Τι γνωρίζαμε ως τώρα

Έρευνες του παρελθόντος έχουν επιχειρήσει να αποδώσουν στα οφέλη του κόκκινου κρασιού (και ειδικότερα της ρεσβερατρόλης) το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο», δηλαδή το ότι ενώ οι Γάλλοι κάνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Επειδή, δε, είναι και «γερά ποτήρια» όταν πρόκειται για κόκκινο κρασί, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι, χάρη σε αυτό, αντισταθμίζεται η επίπτωση των αυξημένων λιπαρών.

Άλλες μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση όχι μόνο κόκκινου κρασιού, αλλά επίσης μαύρης σοκολάτας και διαφόρων μούρων (τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν άφθονη ρεσβερατρόλη), μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, γεγονός που έχει συνδεθεί με την μακροζωία. Ωστόσο, η νέα μελέτη μάλλον απομυθοποιεί τα οφέλη της εν λόγω αντιοξεδιωτικής ουσίας - ή έστω δημιουργεί μια μεγάλη σκιά αμφιβολίας, η οποία και θα διερευνηθεί περαιτέρω.

Keywords
Τυχαία Θέματα