Οδοιπορικό στη Θράκη

Τον άγνωστο κόσμο των μειονοτήτων της Θράκης, Πομάκων, Τουρκογενών, Ρομά και Σουδανών, καλείται να γνωρίσει το κοινό, μέσα από τη έκθεση φωτογραφίας της Πέπης Λουλακάκη με τίτλο «Θράκη-Τόσο κοντά, τόσο μακριά», που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη 1 στο Κολωνάκι, από 27 Μαρτίου έως και 28 Απριλίου.

Πρόκειταιι για ένα οδοιπορικό της φωτογράφου, μαζί με την δημοσιογράφο Έλενα Μοσχίδη, που ξεκίνησε το 2008καιι ολοκληρώθηκε 2,5 χρόνια αργότερα.

Η Πέπη Λουλακάκη, μιλώντας στον Αθήνα

9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου έκανε λόγο για ένα μεγάλο οδοιπορικό που ξεκίνησε με σκοπό «να γνωρίσουμε τον μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης».

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για «το πάντρεμα αυτών των μειονοτήτων, οι οποίες ζουν ειρηνικά στις πόλεις, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, αλλά και στην περιφέρεια. Φτάσαμε μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο τρόπος ζωής τους είναι δύσκολος στα χωριά κυρίως όταν είναι δύσκολες οι καιρικές συνθήκες. Φωτογράφισα όλες τις εποχές του έτους».

Μεταφέροντας τις εικόνες που αποκόμισε η κ. Λουλακάκη επισημαίνει: «Οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθούν να διατηρήσουν τα έθιμά τους, όσο μπορούν κι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για εμάς τους Χριστιανούς, να γνωρίσουμε αυτόν τον άγνωστο κόσμο, που είναι τόσο μακριά και τόσο κοντά. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί συμβιώνουν πολύ ειρηνικά. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι σε πολλά μουσουλμανικά χωριά είδα Χριστιανικές εκκλησίες, όπως για παράδειγμα, στον Άγιο Γεώργιο, τον οποίο τον λατρεύουν και μάλιστα είδα να του ανάβουν και κερί, μουσουλμάνες και Πομάκες».

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου - 28 Απριλίου
Εγκαίνια: 27 Μαρτίου στις 20:00

Keywords
Τυχαία Θέματα