Οχτώ αθηναϊκά στέκια

του Δημήτρη Φύσσα

Αν η πόλη είναι οι άνθρωποί της, είναι επίσης και οι δημόσιοι χώροι της. Και δημόσιοι χώροι δεν είναι μονάχα οι πλατείες, τα πάρκα, τα μνημεία και τα δημόσια κτίρια. Είναι επίσης και τα στέκια της, χώροι ιδιωτικών επειχειρήσεων μεν, που όμως κρατάνε τον κόσμο για αναψυχή / διασκέδαση / ψυχαγωγία / Τέχνη, σπάζοντας το συνήθη ρυθμό της παραγωγής, του τρεξίματος και της κίνησης.

Λιγότερο ως συγγραφέας - δημοσιογράφος και περισσότερο ως πολίτης της Αθήνας, καταγράφω οχτώ στέκια,
όλα μέσα στα όρια του Δήμου μας. Δεν είναι ούτε αντιπροσωπευτικά, ούτε τίποτα, είναι-πολύ απλά- μερικά απ΄ όσα αρέσουνε σε μένα. Είναι η πρώτη φορά που «δίνω» τη στήλη μου σε τέτοιο θέμα. Αν, αγαπητές φίλες και φίλοι τού 9.84, δείξετε με μέιλ ή τηλεφωνήματα, ότι το θέμα σάς ενδιαφέρει, θα επανέλθω κάποια άλλη Τρίτη, με έτερα στέκια.

Ιδού λοιπόν (αλφαβητικά):

«Αλκυονίς», κινηματογράφος, Ιουλιανού και (σχεδόν) Αριστοτέλους. Θρυλικός χώρος του 1969 - 1992, που τον ξανανοίγει σε λίγον καιρό (ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς) ο ρέκτης Βελισσάρης Κοσσυβάκης της «New Star» και η ομάδα του. Μόνο που τώρα δε θα είναι μονάχα σινεμά, αλλά ολοήμερος χώρος πολιτισμού. Περισσότερα ένα καιρώ.

«Αλφειός», παλαιοβιβλιοπωλείο, Χ. Τρικούπη 22, τηλ. 2103623092. Εξαιρετικό μαγαζί, εντός στοάς, που αυτοσυστήνεται ευρηματικά ως «ένα ποτάμι στο κέντρο της πόλης». Ο τρομερός Κώστας έχει ή σού βρίσκει τα πάντα σε βιβλίο ή περιοδικό- και σε λογικές τιμές.

«Λεωφόρος», ποδοσφαιρικό γήπεδο, επίσημα στάδιο «Απόστολος Νικολαϊδης», Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Σούτσου, Αμπελόκηποι. Η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού, από το 1923. Γήπεδο σπαρτιάτικης λιτότητας, βιαστικά ανακαινισμένο, δείχνει πώς ήτανε τα γήπεδα παλιά. Δε χρειάζεται να είσαι οπαδός της ομάδας (δεν έχουμε ομάδα ούτε φέτος, έτσι κι αλλιώς) για νας πας μια φορά να το δεις. Μουσειακό κομμάτι.

«Νέο Δίπορτο», Σωκράτους και Θεάτρου, κουτούκι / «οινομαγειρείον» , πίσω από τη Βαρβάκειο Αγορά των φρουτολαχανικών, τηλ 2103211463. Υπόγειο μαγαζί που λειτουργεί μόνο μέχρι νωρίς το απόγευμα, και πλην Κυραικής, στο ίδιο μέρος από το 1900. Αρχέτυπο του είδους «παλιό αθηναϊκό κρασοπουλιό», με ρεβιθάδα σπέσιαλ και αυτοσχέδια γλέντια. Μήτσοις Κολολιός εδώ και μισό αιώνα, και ο βοηθός του Ανέστης.

«Πανελλήνιον», (σκακιστικό) καφενείο, Μαυρομιχάλη 16, Χημείο, τηλ. 2103634392. Άλλο αρχέτυπο, καφενείου αυτή τη φορά, με μακρά ιστορία: Πανεπιστημίου και Μπενάκη, Κοραή, Κιάφας, Μαυρομιχάλη. Το χρησιμοποιώ κάπως σαν προέκταση του δημοσιογραφικού μου γραφείου, εξάλλου εδώ παρουσίασα «τα σινμά της Αθήνας». Από τους κ. Νίκο και Γιάννη μου γνωστοποιήθηκε ότι γίνονται δεκτοί και μη σκακιστές, για μπίρα, ούζο, καφέ, μεζέ κλπ.

«Τζένη», ουζάδικο, μεζεδάδικο, ρακάδικο κλπ, Μαλακάση 4 και Αχαρνών, Αγ. Ελευθέριος, τηλ. 2102281520. Για φτηνό και καλό φαϊ, διάφορα ποτά και ολονύκτια γλέντια με ρεμπέτικα συγκροτήματα. Αλλά και πρωί για καφέ και μεσημέρι για μεζέδες. Έχω χτίσει κάνα δυο τοίχους εδώ.

Παζάρι του σωματείου ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής», στην Ιερά Οδό αρ. 99. Κάθε Κυριακή από τα ξημερώματα μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Βρίσκεις τα πά-ντα, ξαναλέω τα πά-ντα, εφόσον είναι μεταχειρισμένα και μπορούν να κουβαληθούν στα χέρια: από έπιπλα μέχρι βινίλια, από φωτογραφίες μέχρι ερωτικά γράμματα, από μπιμπλό μέχρι χάρτες, από σόφτγουερ μέχρι ρούχα. Επίσης, φρούτα, λαχανικά και φυτά.

«Free Thinking Zone», βιβλιοπωλείο κι όχι μόνο, Σκουφά 64 και Γριβαίων, ανάμεσα Νεάπολη και Κολωνάκι, τηλ. 2103617461. Νεότατο και υψηλού επιπέδου μαγαζί της Αρετής Γεωργιλή, που συνδυάζει βιβλιοπωλείο, χώρο εκδηλώσεων (από προβολές και παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι τουρνουά σκακιού), μπαρ και καφετέρια. Η ιδιοκτήτρια υπόδειγμα φιλελεύθερης σκέψης, με μυαλό ανοιχτό σε κάθε νέα ιδέα. Το μαγαζί κάθε άλλο παρά «δήθεν».

[email protected]
Keywords
Αναζητήσεις
στεκια ρακοσυλεκτων, παλαιοβιβλιοπωλεια στην αθηνα
Τυχαία Θέματα