Ο Ξ. Γιαταγάνας στον ΑΘΗΝΑ984

O νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ξενοφών Γιαταγάνας, μίλησε στις 20/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:

«Είναι μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Είναι κομβικό σημείο, βγαίνουμε από το πρόγραμμα και μπαίνουμε σε μία άλλη φάση. Θα διακινδυνέψω μία πρόβλεψη. Εγώ δεν πιστεύω
ότι η τρόικα τα κάνει όλα αυτά μόνη της, ότι υπαλληλίσκοι όπως λέμε μερικοί -που δεν υπαλληλίσκοι-, οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο. Πρέπει να τους δίνονται πολιτικές οδηγίες. Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι αμφιταλαντεύονται σε ποιον θα δώσουν τη λύση. Όπως λέει ο ελληνικός λαός το δώρο το κανείς στο γαμπρό. Ο γαμπρός αυτή τη στιγμή δεν είναι εμφανής. Γαμπρός θα είναι ο κ. Σαμαράς και η συγκυβέρνηση, αν καταφέρει και εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίσει τη θητεία της. Γαμπρός θα είναι ο κ. Τσίπρας και οι σύμμαχοί του, αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να βρεθούν σε μία κατάσταση που θα έχουν εξαντλήσει αυτά που θα δώσουν, τη στιγμή που θα έρθει κάποιος συνομιλητής, τον οποίο δεν γνωρίζουν. Αυτή τη στιγμή και οι Ευρωπαίοι έχουν ένα νόμιμο συμφέρον να τρενάρουν αυτή την κατάσταση μέχρι να λυθεί η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία παίζει σημαντικό αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή της διαδικασίας».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι και τους δύο υποψήφιους γαμπρούς, τους κκ Σαμαρά και Τσίπρα, προσπαθούν με τους χειρισμούς τους στην Ευρώπη, να τους πακετάρουν σ' έναν και να πάει το δώρο από κοινού;

Ξ. Γιαταγάνας: «Δεν το αποκλείω. Υπάρχει μία τάση να δουν και τις προθέσεις του κ. Τσίπρα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να μπουν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να εμπλακεί με τον α ή β τρόπο σε αυτή τη διαδικασία και να διερευνηθούν οι προθέσεις της... Σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα οι αντιπολιτεύσεις ήταν μέσα στο παιχνίδι και αυτό το πράγμα έγινε συναινετικά και γι' αυτό βγήκαν πολύ ευκολότερα από αυτή τη διαδικασία. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν ξέρω αν εκπροσωπεί το θυμικό του ελληνικού λαού, αλλά είναι πρωτοφανές».

Δημοσιογράφος: Εσείς βλέπετε να υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, σε οποιοδήποτε πλαίσιο είναι δυνατόν;

Ξ. Γιαταγάνας: «Αυτή τη στιγμή, η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Είτε το αποφασίσουν πριν από την 1η Ιανουαρίου, είτε το αποφασίσουν μετά, θα βρουν ένα τρόπο να περιγράψουν τη λύση. Η λύση είναι προληπτική γραμμή πίστωσης, συνοδευόμενη από έναν κατάλογο ελεγχόμενων μεταρρυθμίσεων και ορισμένο χρονοδιάγραμμα, εντατικός δημοσιονομικός έλεγχος και κάποια διευθέτηση του χρέους -όχι αναδιάρθρωση-, με μείωση των επιτοκίων και ενδεχόμενη επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων. Στις διαπραγματεύσεις δεν λέγονται όλα με το "καλημέρα σας". Εγώ πιστεύω ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου του 2012 θα εφαρμοστεί. Όταν κάνεις διευθέτηση του χρέους, δεν κουρεύεις το χρέος. Αυτό αποκλείεται, αυτό λέγεται από όλες τις πλευρές... Νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης και οι έλλογοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το καταλαβαίνουν. Τώρα τι λέει ο κ. Τόλιος και ο κ. Λαφανάζης, που τους ακούω κατά καιρούς, ακόμα και ο κ. Μηλιός, δεν μπορώ να καταλάβω. Τι κούρεμα; Ποιο κούρεμα; Ποιο κοινοβούλιο των δανειστών μας, θα δεχθεί να περικόψει αυτά που μας έχει δώσει, όταν οι ίδιοι δανείζονται με μεγαλύτερα επιτόκια από τα δικά μας. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Δημοσιογράφος: Πόσο μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά που έχουμε υπογράψει πριν μερικούς μήνες;

Ξ. Γιαταγάνας: «Το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει τελειώνει. Πάμε σε μία άλλη κατάσταση, η οποία θα περιγραφεί μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης, όπου θα συμπεριληφθούν ορισμένα πράγματα που κατ' εμέ δεν θα έχουν σχέση με δημοσιονομικά θέματα. Θα έχουν σχέση με διαρθρωτικές μεταβολές και βεβαίως με την συνεχή επιτήρηση της Ελλάδας, όσον αφορά τα δημοσιονομικά της... Όσο θα ισχύει αυτή η προληπτική γραμμή στήριξης, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σ' έναν κατάλογο με χρονοδιάγραμμα και θα είναι ελεγχόμενες. Αυτή θα είναι η μόνη επιτήρηση που θα έχουμε, που θα εκφεύγει του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Πρόκειται για τη δημοσιονομική επιτήρηση που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα