Η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών για να γεφυρωθούν οι διαφορές θα έχει, πιθανότατα στις 8μμ, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένοντας να τοποθετηθούν στις απαντήσεις που απέστειλε η Αθήνα. Το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου ίσως χάνεται, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Euroworking Group στις 27 Νοεμβρίου, για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης της Ελλάδας. Την ίδια

ώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014, εκτιμά το ΚΕΠΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο πως δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε κανένα επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, αν και οι συζητήσεις με την τρόικα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή γι τη γεφύρωση του χάσματος στο δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται αύριο στη Βουλή θα προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, και περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η διαμόρφωση των όρων της επόμενης ημέρας μετά το μνημόνιο, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, έως ότου προκύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες ή έως την προεδρική εκλογή, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι την 1η Ιανουαρίου η χώρα πρέπει να έχει μια ασφαλή και καθαρή κατάσταση.

Έκλεισε, για την ώρα, η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο ευρύτερης συνεννόησης . “Ο πρωθυπουργός αν αισθάνεται την ανάγκη να καλέσει τον κ. Τσίπρα ας το κάνει αλλά χωρίς τον κηδεμόνα του” ,τόνισε στον Αθήνα 9,84 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, προσθέτοντας πως δεν έχει ακουστεί καμία διαφωνία μέσα στο κόμμα για μια τέτοια συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα