Ο Τύπος στον κόσμο

Η προσοχή σε ό,τι αφορά τη νέα συμφωνία της Ευρωζώνης με την Ελλάδα στρέφεται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση και ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόταση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα περάσει από τη γερμανική βουλή

αμφιβάλλουν όμως εάν θα προκαλέσει ζημιά στην καγκελάριο Μέρκελ. Πολλές οι αναφορές και στη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι να αυξήσει το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Από τα δίκτυα: “Οι Γερμανοί βουλευτές ψηφίζουν το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας” είναι ο τίτλος του BBC. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου η Μπούντεσταγκ πρόκειται να συγκληθεί στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) προκειμένου να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη ψηφοφορία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει προτρέψει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι “απολύτως πεπεισμένη” πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά η Τζένι Χιλ ανταποκρίτρια του BBC στο Βερολίνο λέει πως η κ Μέρκελ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια θυελλώδη συνεδρίαση με αρκετούς βουλευτές του κεντροδεξιού συνασπισμού της να λένε πως θα ψηφίσουν κατά. Παρ' όλα αυτά, ο κυβερνητικός εταίρος της το SPD αλλά και μικρότερα κόμματα αναμένεται να τη στηρίξουν. Τα κοινοβούλια της Γαλλίας και της Φιλανδίας έχουν ήδη δώσει τη στήριξή τους στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

“Το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για την Ελλάδα” αναφέρει η DW. Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να περάσει ένα σχέδιο νόμου που θα ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις σε ό,τι αφορά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Αθήνα. Υπάρχουν όμως ερωτηματικά για το πώς διαπραγματεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση της κα Μέρκελ. Η καγκελάριος αναμένεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της βουλής προκειμένου να συνεχίσουν οι συζητήσεις με την Ελλάδα. Σε μια πρώιμη ψηφοφορία χθες, 48 βουλευτές του κεντροδεξιού συνασπισμού της και δύο από το SPD ψήφισαν κατά του τρίτου πακέτου διάσωσης. Παρ' όλα αυτά στο σύνολό του ο κυβερνητικός της εταίρος θα δώσει θετική ψήφο σήμερα. Οι αριστεροί του Die Linke που έχει 64 έδρες στη Βουλή επίσης θα ψηφίσουν κατά της πρότασης, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ζημιά καθώς μειοψηφούν με δεδομένο ότι η Μπούντεσταγκ διαθέτει 631 έδρες.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες αργά το απόγευμα απέστειλε γραπτώς αίτημα στη γερμανική βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να του δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης-γέφυρας όσο και για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ESM. Aξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Β. Σόιμπλε στο αίτημά του προς τη γερμανική Βουλή υπογραμμίζει για πρώτη φορά την «ετοιμότητα» ως προς το θέμα μιας «περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» - για παράδειγμα με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρώμης. Η γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της πάντως στη συνεδρίαση των Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), χθες υπερασπίστηκε τη «γραμμή Grexit» του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας μάλιστα τα εξής: «Βρίσκω απόλυτα σωστό, σε μια τέτοια περίσταση να εξετάζονται σε βάθος και να συζητούνται όλες οι επιλογές»

Reuters: Υπέρ της έναρξης συνομιλιών για τρίτο πακέτο διάσωσης η πλειοψηφία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού και Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Γερμανίας (CDU/CSU) τάσσονται υπέρ της έναρξης των συνομιλιών για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κομματικές πηγές. Σύμφωνα με το Reuters, σε διεργασίες την παραμονή της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στην Bundestag, μόλις 48 από τους περίπου 300 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών τάχθηκαν κατά της έναρξης συνομιλιών για περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια στην Αθήνα, ενώ τρεις βουλευτές απείχαν. Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές πόσοι βουλευτές έδωσαν το «παρών» στις διεργασίες αυτές. Στην ψηφοφορία της Παρασκευής η Bundestag αναμένεται να δώσει στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ εντολή για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, σημειώνει το Reuters, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως και ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να ψηφίσουν «ναι» για ένα νέο πακέτο βοήθειας.

“Ζήτημα δυσπιστίας” αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η καγκελάριος δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Μπούντεσταγκ θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης απέναντι της. Παρ' όλα αυτά αρκετοί βουλευτές της δεν θα ψηφίσουν υπέρ της νέας συμφωνίας. Μήπως η καγκελάριος κάνει λάθος;

Την ίδια ώρα, υπέρ της απόρριψης του νέου ελληνικού προγράμματος στήριξης από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας τάσσεται το 49% των Γερμανών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτο καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Αντιθέτως, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Βουλή πρέπει να εγκρίνει την πρότασης.

Για Ντράγκι: Εξαιρετικά ενδιαφέρον έχει το σημερινό δημοσίευμα των FT σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας προς την Ελλάδα. “Ο Ντράγκι διαβεβαιώνει την πίστη ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη ανακούφιση σε αυτή την περίοδο της κρίσης όταν κέρδισε μια νέα γραμμή ενίσχυσης του οικονομικού της τομέα και έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία που θα την οδηγούσε εκτός Ευρωζώνης. Ο Μάριο Ντράγκι στην ουσία επιβεβαίωσε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε το όριο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκ ευρώ σε μια εβδομάδα.
Το ενδιαφέρον στο ρεπορτάζ των FT δεν είναι τόσο οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ενόψει και της σημερινής ψηφοφορίας της Μπούντεσταγκ όπου τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους σημειώνοντας ότι “είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, και νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβήτησε το γεγονός. Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους εντός του νομικού, θεσμικού πλαισίου μας”, αλλά η δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κοστάντσιο που είπε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να περιληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ύψους 1,1 τρις ευρώ από τη στιγμή, που η Αθήνα θα υπογράψει το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η απόφαση αυτή είναι το βασικό θέμα του Guardian που αναφέρει επίσης “πως η αύξηση του ορίου ρευστότητας από την ΕΚΤ μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών”.

Και η Monde στο βασικό της θέμα στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει πως “οι τράπεζες στην Ελλάδα ανοίγουν μετά από 3 εβδομάδες”.

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρουσα είναι και η συνέντευξή που παραχώρησε στην WSJ ο επικεφαλής του Eurogroup. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνει έναν “απολογισμό της οριακής κατάστασης που οδήγησε τελικά στη νέα συμφωνία με την Ελλάδα”. Όπως αναφέρει “έγινε τελικά το θαύμα” κάτι που ο ίδιος απέκλειε το βράδυ του δημοψηφίσματος. “Η εκτίμησή μου τότε ήταν ότι υπήρχαν από ελάχιστες έως και καθόλου να λυθεί το θέμα της Ελλάδα” επεσήμανε ο 49χρονος πολιτικός.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ καταλήγει λέγοντας ότι τη στιγμή που σφραγίστηκε η συμφωνία “ένιωσα ανακουφισμένος επειδή ειλικρινά πιστεύει ότι για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικό να οδηγηθεί προς την έξοδο”.

Συνέντευξη παραχώρησε και η Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό ραδιόφωνο και μίλησε για την ελάφρυνση του χρέους. Μια ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί η ελληνική συμφωνία πιο βιώσιμη δήλωσε την Παρασκευή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μόνον εάν αυτό το πρόγραμμα είναι συμπαγές. Όπως ξεκαθάρισε, δεν είναι δυνατή μια λύση για την Ελλάδα χωρίς μείωση του χρέους. Στη βάση αυτή τόνισε πως μια “σημαντική” παράταση των λήξεων του ελληνικού χρέους και των καταληκτικών ημερομηνιών αποπληρωμής θα μπορούσαν να αρκούν για να καταστεί βιώσιμο. Η ιδία τόνισε πως καταλαβαίνει τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε πως το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών ήταν απολύτως απαραίτητο και ότι σταδιακά η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να επιστρέφει. “Είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να ανοίξει τις τράπεζές της τη Δευτέρα όπως έχει προγραμματιστεί” είπε.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε χθες ότι υπάρχουν πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Bloomberg. “Υπάρχει το περιθώριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά η επιβολή κουρέματος εγείρει νομικά κωλύματα” υποστήριξε ωστόσο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης

“Πωλήσεις κοσμημάτων, τηλεοράσεων και αυτοκινήτων” αναφέρει ο Guardian. Οι πωλήσεις έχουν ανέβει σε αξιοσημείωτο βαθμό και το παράδοξο (;) είναι ότι αρκετοί πελάτες είναι Έλληνες και Ελληνίδες. Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές και την κρίση να βρίσκεται πάνω από τον ουρανό της Αθήνας, οι καταθέτες αποφασίζουν να κάνουν... πάρτι με τα χρήματά τους υπό το φόβο ότι κάποια στιγμή ενδέχεται να “κουρευτούν”. Ο Guardian και η ανταποκρίτρια Έλενα Σμιθ εστιάζει την προσοχή της στις αγορές που κάνουν οι Έλληνες το τελευταίο διάστημα και αποφαίνεται πως αυτές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προτιμήσεις: κοσμήματα, τηλεοράσεις πολλών ιντσών και αυτοκίνητα.Αυτό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι η χρήση των καρτών και η θέληση των καταθετών να πληρώσουν τους υποχρεώσεις τους – τώρα που ακόμη έχουν απείραχτα τα χρήματά τους. Υπάρχει, πάντως, και μια μερίδα ανθρώπων που αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην εκπαίδευση – ειδικά σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Οι αιτήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν ανέβει και σε αυτόν τον τομέα. Ουδέν κακό, αμιγές καλού...

Στο “στόχαστρο” του Χάμπερμας η Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα σε συνέντευξή του στον Guardian. Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους διανοούμενους και υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της, κρίνοντας ότι "έπαιξε και έχασε μέσα σε μια νύχτα" όλη την κοπιώδη προσπάθεια ολόκληρων γενεών για να ανοικοδομηθεί η φήμη της Γερμανίας στην Ευρώπη με τη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας και την απόφασή της να "τιμωρήσει" την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. "Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής της πτέρυγας, έπαιξε κι έχασε μέσα σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μια καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει σε μισό αιώνα" δείχνοντας "μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετα-εθνική νοοτροπία", ανέφερε ο Χάμπερμας σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Η Γερμανία "ανερυθρίαστα αυτοπαρουσιάστηκε ως η δύναμη που επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοικτά τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο 86χρονος Χάμπερμας, επισημαίνοντας επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται πιασμένη στην αρπάγη μιας "πολιτικής παγίδας". Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης "δεν έχει νόημα σε οικονομικούς όρους, λόγω της τοξικής ανάμιξης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία με περαιτέρω νεοφιλελεύθερα επιβαλλόμενα μέτρα που θα αποθαρρύνουν εντελώς τους εξαντλημένους Έλληνες και θα σκοτώσουν κάθε αναπτυξιακή ορμή". Ο Χάμπερμας είπε ότι η ισορροπία ανάμεσα στην "πολιτική και στην αγορά" έχει ανατραπεί, με τίμημα "το κράτος πρόνοιας".

Eπιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, δανειακή σύμβαση, νέα, ελλαδα, ψηφοφορία, βουλη, μερκελ, τραπεζες, bbc, spd, γαλλια, αθηνα, σόιμπλε, φως, esm, επιμηκυνση, reuters, δημοσκοπηση, χρεοκοπια, ΕΚΤ, guardian, monde, ηλεκτρονική, wsj, δημοψηφισμα 2015, ΔΝΤ, λύση, τσιπρας, αναδιαρθρωση, bloomberg, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, λιστα λαγκαρντ, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, ψηφος εμπιστοσυνης, ηλεκτρονική, το θεμα, αυτοκινητα, βερολινο, γερμανια, εθνικη, θεμα, οικονομια, ομολογα, προγραμμα, ραδιοφωνο, σημερινη, ωρα, bbc, bloomberg, guardian, reuters, wsj, αυξηση, αιτησεις, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, αρπαγη, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, δανειακή σύμβαση, δεδομενο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δικτυα, ελενα, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, εβδομαδα, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ηγεμονια, ιδια, υπηρχαν, ισορροπια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κοσμηματα, λύση, μειωση, μορφη, νυχτα, νοημα, ουσια, πειθαρχια, πιστη, πιθανοτητες, προγραμματα, πρωι, πωλησεις, συγκεκριμενα, συζητηση, σόιμπλε, σχεδιο, τιτλος, φημη, φορα, ψηφοφορία, αγορες, ανηκει, ελληνικα, esm, monde, νομικου, πακετο, πηγες, spd, σωστο, τηλεορασεις, τραπεζα
Τυχαία Θέματα