Ο Τύπος στον κόσμο

Η έκρυθμη κατάσταση στην Βαλτιμόρη μετά την κηδεία Αφροαμερικανού, που είχε πεθάνει υπό αστυνομική κράτηση είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού αλλά και στον “ανασχηματισμό” της διαπραγματευτικής ομάδας.

Για Ελλάδα: “Κρίση στην Ελλάδα: Ο Τσίπρας
εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για το σχέδιο λιτότητας” αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που κάνει αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περιμένει μια κατ' αρχήν συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για το χρέος έως τις 9 Μαΐου. Εάν οι πιστωτές επιμείνουν σε περικοπές, τότε η όποια συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

“Ο Τσίπρας φέρνει μπροστά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος” αναφέρει η Suddeutche Zeitung. “Νομίζω ότι είμαστε κοντά” δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα άμεσα, αλλά την ίδια ώρα σκέφτεται και ένα δημοψήφισμα.

Bild: “Στην Ελλάδα η πολιτική της Μέρκελ απέτυχε” λέει ο Αλέξης Τσίπρας. Η Αθήνα θέλει και άλλα χρήματα αλλά αντιστέκεται ακόμα στην λιτότητα. Ο Τσίπρας επαναφέρει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέει πως εκβιάζεται και πως παγιδεύτηκε.

“Ο Τσίπρας παραμερίζει τον Βαρουφάκη – ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει “ανασχηματισμό” της διαπραγματευτικής ομάδας καθώς οι πιστωτές χάνουν την υπομονή τους” αναφέρουν οι FT. Ο αιχμηρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παραμερίστηκε μετά από τρεις μήνες άκαρπων συζητήσεων με τους διεθνείς δανειστές για την απελευθέρωση χρηματοδοτικής βοήθειας 7,2 δισ. ευρώ, κίνηση που χαροποίησε τους δανειστές και πυροδότησε ένα ράλι στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης καλωσόρισαν την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναδιοργανώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία λήφθηκε μετά την επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στην Ρίγα την περασμένη εβδομάδα. Ο ανασχηματισμός γίνεται εν μέσω αμφιβολιών για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει τονλογαριασμό €2 δισ. για τους μισθούς και τις συντάξεις αυτού του μήνα καθώς και την δόση €750 εκατ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 12 Μαίου. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με άνοδο σχεδόν 4,4% και το κόστος δανεισμού για τρία έτη υποχώρησε περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής, στο 22,3%.Σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις ο κ. Χουλιαράκης θεωρείται πιο εποικοδομητικός και είναι “έτη φωτός” πιο εξοικειωμένος με τις λεπτομέρειες του προγράμματος από τον κ. Θεοχαράκη. Ενώ ο κ. Βαρουφάκης διατηρεί τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για οικονομικά θέματα, ορίστηκε ως συντονιστής της νέας ομάδας. Οικονομολόγος με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος είναι κοντά στον κ. Τσίπρα και η τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση θεωρείται ως προσπάθεια να προστατευτεί η καινούρια ομάδα από την επιρροή του Γ. Βαρουφάκη. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εξακολουθήσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις ως επικεφαλής μιας νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και ενεργειών της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η Ελλάδα αποδυναμώνει την επιρροή του Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις” αναφέρει η WSJ. Η χώρα προχώρησε σε ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας για τις συνομιλίες με τους πιστωτές. Οι αλλαγές μπορεί να βελτιώσουν την κακή ατμόσφαιρα που επικρατεί έως τώρα μεταξύ τεχνοκρατών για τις οικονομικές πολιτικές που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ως αντάλλαγμα για νέο χρήμα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Αλλά τα βασικά “εμπόδια” που πρέπει να ξεπεραστούν για μια συμφωνία, παραμένουν.

“O Bαρουφάκης παίρνει την πίσω... θέση στις διαπραγματεύσεις” αναφέρει η DW. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος για συμβιβασμό με την Ε.Ε και να εισάγει μεταρρυθμίσεις. Ο Βαρουφάκης δεν ηγείται πλέον των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευθεί μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την Άγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι “η πιο δύσκολη πρόκληση για τον Τσίπρα θα είναι να λάβει τη στήριξη του κοινοβουλίου σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες περικοπές συντάξεων. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, προκειμένου να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα”.

“Γιατί ήταν απαραίτητο το Varoufexit” αναφέρει η Suddeutche Zeitung. Για μήνες οι “προκλήσεις” του Γιάνη Βαρουφάκη εμπόδιζαν κάθε λογική στις διαπραγματεύσεις. Μετά την ανατροπή του φαίνεται πως η διάσωση της Ελλάδας γίνεται πρώτη προτεραιότητα.

“Ένας Μαρξιστής θα σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία” αναφέρει η Die Welt. Ο Βαρουφάκης έχασε τη δύναμή του, ένας νέος άνθρωπος αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να δηλώνει Μαρξιστής, αλλά θα δώσει τη λύση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.

Focus: Τα πέντε λάθη που οδήγησαν τον Βαρουφάκη να χορεύει μόνος του συρτάκι.ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά προκάλεσε τον παραγκωνισμό του μετά από μεγάλα λάθη που έκανε, μνημονεύοντας τα κυριότερα – κατά το περιοδικό - πέντε εξ αυτών. “Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ξεκίνησε ως η ελπίδα της κυβέρνησης στην Αθήνα. Τώρα αντιμετωπίζει τα θραύσματα της διεθνούς καριέρας του. Τη διάλυσή του την έκανε ο ίδιος – σε πέντε βήματα. 1. Έδιωξε την τρόικα. 2. Πόζαρε για μια συνέντευξη σε περιοδικό γκλάμουρ, 3. Προσέβαλε τον Σόιμπλε, 4. Αποκάλεσε “βασανιστές” τους εταίρους, 5. Ενεπλάκη στο σκάνδαλο με το μεσαίο δάχτυλο.

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα αντικατασταθεί από επικεφαλής των διαπραγματεύσεων” αναφέρει ο Guardian. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά διορίζει άλλον καθηγητή Οικονομικών για να αναλάβει ηγετικό ρόλο προκειμένου να ξεπεραστούν οι τεράστιες αντιδράσεις που προκαλεί στους Ευρωπαίους ο αμφιλεγόμενος συνάδελφός του. Όπως επισημαίνει, “αντιδρώντας στην είδηση ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκμυστηρεύτηκε ότι πλέον ήταν “αδύνατον” να μιλά κανείς με τον Βαρουφάκη. “Είχαμε φτάσει στο σημείο που μας γύριζε το μάτι. Ο κόσμος είχε βαρεθεί στην κυριολεξία τις διαλέξεις του για την λιτότητα και τις επιπτώσεις της κρίσης. Κάθε συμπάθεια προς την Ελλάδα χάθηκε από την αποτυχία του να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις”.

Για Βαλτιμόρη: “Στους δρόμους η Εθνοφρουρά μετά την νέα τροπή που έλαβαν τα επεισόδια στη Βαλτιμόρη” αναφέρουν οι NYTImes. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού, ο οποίος πέθανε μετά τον βαρύ τραυματισμό τους στη σπονδυλική στήλη κατά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα. Άγνωστοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ έσπασαν αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων σε διάφορα τμήματα της πόλης. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον ταραχοποιών που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Εν μέσω των ταραχών ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της Βαλτιμόρης. Ο Λάρι Χόγκαν, κυβερνήτης του Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης.

“Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βαλτιμόρη με νέες συμπλοκές” αναφέρει το BBC.

“Βίαια επεισόδια στην Βαλτιμόρη μετά τον θάνατο ενός νέου αφροαμερικανού” αναφέρει η Liberation. Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι. Το νέο περιστατικό προκάλεσε νέα κατακραυγή για τη μεταχείριση των Αφροαμερικανών από την αστυνομία.

“Η Βαλτιμόρη κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τα βίαια επεισόδια” αναφέρει η Monde. Πυρπολήσεις οχημάτων και καταστημάτων, λεηλασίες και συγκρούσεις με την αστυνομία έκαναν την Βαλτιμόρη να μοιάζει με το Φέργκιουσον μετά την κηδεία του 25χρονου αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι που είχε πεθάνει υπό αστυνομική κράτηση. Η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας κατέφυγε στο έσχατο μέτρο της κινητοποιήσης της Εθνοφρουράς και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα για μία εβδομάδα.

Για Νεπάλ: “8 εκατομμύρια άνθρωποι “χτυπήθηκαν” από τον σεισμό” αναφέρει το BBC. Tουλάχιστον 8 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τον σεισμό στο Νεπάλ και 1.4 εκ χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 4.000.

“Στο Νεπάλ, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια” αναφέρει η Μοnde. Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.352 νεκρούς, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 8.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες. Ρεύμα εξόδου από το Κατμαντού, μεγάλα τμήματα του οποίου έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, die welt, κηδεία, ελλαδα, τσιπρας, δημοψηφισμα 2015, χρεος, μαΐου, bild, μερκελ, αθηνα, επιρροή, συριζα, wsj, ΔΝΤ, λύση, focus, τροικα, σόιμπλε, guardian, νέα, nytimes, ηπα, bbc, liberation, monde, Νεπάλ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, χρηματιστηριο, μετρο, ανασχηματισμος, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, συλληψεις, βαρουφακης, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αλέξης τσίπρας, μιλα, γκλαμουρ, αστυνομια, αυτοκινητα, γηροκομειο, ηπα, θεμα, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, ωρα, bbc, guardian, nytimes, wsj, αλεξανδρα, ανθρωπος, ατμοσφαιρα, βοηθεια, γινεται, δαχτυλο, δυναμη, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωσει, ευρω, ελπιδα, εβδομαδα, επιρροή, ερευνα, ετη, ευκλειδης, κηδεία, ιδια, υπομονη, κυβερνηση, κινηση, λαθη, λεπτομερειες, λύση, μαΐου, ματι, μηνες, μιζουρι, νερο, νυχτα, ομαδα, οξφορδη, ουσιαστικα, οχηματων, πεθανε, ρευμα, ριγα, ρολο, συλληψη, σόιμπλε, σπρει πιπεριου, σπρει, σχεδιο, τμημα, τρια, χαθηκε, χογκαν, χρημα, βηματα, die welt, ελληνικα, επεισοδια, χωρα, υπουργειο, liberation, μεινει, μοιαζει, monde, μπροστα, ροπαλα, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα