«Aνοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος»

Κρίσιμες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές με τους πιστωτές ώστε το Eurogroup της 11η Μαΐου να λάβει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση δόσεων. «Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Δεν μπλοφάρουμε», τόνισε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση του Star.

Πρόσθεσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας έχει πρόθεση για λύση.

Μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κ. Μερκελ για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Ας μην φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί «γιατί θα πάμε σε συμφωνία». Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός , είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ. Τέλος, μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός του παρείχε κάλυψη, λέγοντας ότι είναι σημαντικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση αλλά, πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, χθες είχαμε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group για την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή με τους επικεφαλής της τρόικα. Παράλληλα, νομοσχέδιο σκούπα το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις που έχει προτείνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς εξετάστηκε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Vitor Constancio όπως μεταδίδει το Reuters.

Αντιπαράθεση με αιχμές στη Βουλή για την ανάληψη του συντονισμού της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης από τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης του ευχήθηκε καλή επιτυχία συνδέοντας την αλλαγή και με την άνοδο του Χρηματιστηρίου, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι «Όποιος διαπραγματεύεται κάνει λάθη» και πρόσθεσε «Επειδή μαθαίνουμε από τα λάθη μας, κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα, διότι αυτό απαιτεί ο καιρός και η διαπραγμάτευση». «Σκεφτείτε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα που η αγορά ψάχνει σανίδα σωτηρίας και αντιδρά ακόμη και σε κάτι τέτοιο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης αναφέρεται και το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών του τόνων, σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη. H Αθήνα, τονίζει το πρακτορείο βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία και προσπαθεί να βρει συμφωνία με τους «έξαλλους μαζί της πιστωτές» ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική βοήθεια πριν ξεμείνει από χρήματα ή αθετήσει πληρωμές χρέους τον Μάιο.

Η Ελλάδα έχει πιθανότητες 40% να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν διεθνείς επενδυτές. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, είτε χρεοκοπήσει είτε όχι.

Στο Στρασβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μεταβαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αφού νωρίτερα παραβρεθεί στο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα και με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ.

Στο μέτωπο των ταμειακών διαθέσιμων...Συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη 1.00 το μεσημέρι. Στην εξαίρεση -και νομοθετικά- των πόρων που έχει ζητήσει να μην συμπεριληφθούν στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος εμμένει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος. Οι δήμαρχοι επίσης ζητούν να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός, με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων εφόσον αυτά κατατεθούν. Στις 7 Μαΐου θα αποφασίσουν την τελική τους στάση.
Την αντίθεση της με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαμηνύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλώντας τα μέλη της σε «αγωνιστική εγρήγορση για να μην έρθουν τα χειρότερα». Εξαίρεση από την ΠΝΠ διεκδικούν και οι πρυτάνεις, που ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Αντίθετα, την εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα διαθέσιμα των ΤΕΙ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα