Ο Τύπος στον κόσμο

Το κόστος των πολεμικών επανορθώσεων όπως το υπολογίζει η Ελλάδα είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου όπως επίσης και η επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα.

Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα κοστολογεί τις πολεμικές αποζημιώσεις σε 279 δισ ευρώ” αναφέρει η DW στο βασικό της θέμα. Η Αθήνα
δήλωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποπληρώσει σχεδόν 279 δισ ευρώ σε αποζημιώσεις για την Ναζιστική κατοχή της χώρας. Η διεκδίκηση αυτού του ποσού συμπίπτει χρονικά με την πίεση που δέχεται η Ελλάδα από το ΔΝΤ να εισάγει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και αύξηση των φόρων. Η Ελλάδα απαιτεί να δοθεί από την Γερμανία το ποσό των 279δισ ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που μίλησε χθες σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Λογιστηρίου της Ελλάδας οι επανορθώσεις φθάνουν το ποσό αυτό βάσει των διεκδικήσεων μιας επιτροπής που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική κυβέρνηση κοστολογεί τις διεκδικήσεις της σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το λεγόμενο κατοχικό δάνειο. Η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει τις απαιτήσεις της Αθήνας διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι η υπόθεση έχει κλείσει με μια αποζημίωση ύψους 115 εκ ευρώ το 1960. Το θέμα ωστόσο έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο εν μέσω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας και της άρνησης της κυβέρνησής της να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.

Για το ίδιο θέμα και ο Guardian επισημαίνει “Η Ελλάδα δίνει αριθμό για τις πολεμικές αποζημιώσεις: 279 δισ ευρώ”. Η Αθήνα επισήμως κοστολογεί τις επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο την εποχή της Ναζιστικής κατοχής.

“Η Ελλάδα ζητά 278 δισ από την Γερμανία” αναφέρει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η Ελλάδα τελικά υπολόγισε το κόστος των πολεμικών επανορθώσεων και ζητά αποζημίωση 278 δισ ευρώ για τα ναζιστικά εγκλήματα.

“Η Ελλάδα κοστολογεί τις γερμανικές επανορθώσεις στα 279 δισ ευρώ” είναι ο σχετικός τίτλος της Suddeutche Zeitung. Για πρώτη φορά δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί.

Από την πλευρά της η Bild επικεντρώνεται στην πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε εξοπλιστικές συμφωνίες. “Η Ελλάδα πτωχεύει αλλά δίνει 500 εκ σε πολεμικά αεροπλάνα”. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τα γεγονότα της απευθείας ανάθεσης και τονίζει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας στις 15 Μαρτίου έδωσαν εκατομμύρια για να επισκευάσουν στα επόμενα χρόνια πολεμικά αεροπλάνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για 500 εκατ. ευρώ προς την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και μάλιστα ήδη έχει σταλεί προκαταβολή 47 εκατομμυρίων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχουν εξοργιστεί. Στο τέλος του ρεπορτάζ φιλοξενείται μία δήλωση-απάντηση αξιωματούχου από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τον οποιο επικοινώνησε η Bild: “Θα πάρουμε πολλαπλάσια χρήματα από πρόστιμα σε γερμανικές επιχειρήσεις”.

Οι FT επικεντρώνονται για ακόμα μια μέρα στην επικείμενη επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα. “Τα φρούτα – Δούρειος Ίππος για πιο ανταγωνίσιμα προϊόντα σε σχέση με την Ε.Ε”. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκεφτεί το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, υπάρχει ένα ενδεχόμενο ο ελιγμός του πρωθυπουργού προς την Ανατολή να αποδώσει άμεσα καρπούς: ακτινίδια, ροδάκινα και φράουλες για την ακρίβεια. Η Αθήνα ελπίζει πως η Μόσχα θα άρει το εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα για να επιδείξει πόσο ισχυρές είναι οι ρωσοελληνικές σχέσεις, την ώρα που και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων με την Ευρώπη έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Αλλά αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους διπλωμάτες είναι ότι ο θερμός χαιρετισμός ανάμεσα στον Πούτιν και τον Τσίπρα αντιστοιχεί σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από το εμπόριο φρούτων. Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με τα λόγια ενός υποψιασμένου ανώτατου αξιωματούχου, είναι ένα σχέδιο «δούρειου ίππου», όπου η Ρωσία θα επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις – μια κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα. Δεν αναμένεται να προκύψει ένα τέτοιο σοκ αυτήν την εβδομάδα. Αλλά καθώς η Αθήνα πλησιάζει στο χείλος της χρεοκοπίας υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία πως η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση μπορεί να στραφεί απεγνωσμένα στην Μόσχα. Θα πυροδοτήσει τότε τον μεγαλύτερο πανικό για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ελλάδας από το Σχέδιο Μάρσαλ το 1947, το οποίο ξεκίνησε για να σώσει την χώρα από τους κομμουνιστές αντάρτες, τους οποίους τιμά ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι υποστηρίζουν πάλι πως το ρωσικό χαρτί του κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο από μια μπλόφα στις διαπραγματεύσεις με την Γερμανία και την Ευρωζώνη για το σχέδιο διάσωσης. Παρά τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς και τον σοβιετικό ρομαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα είναι υπερβολικά δεμένη με την Δύση – μέσω του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. – και πολύ βαθιά χρεωμένη για να την εξαγοράσει ως αξιόπιστο σύμμαχο η χτυπημένη από τις κυρώσεις Ρωσία.

Για το ίδιο θέμα η Die Welt εκτιμά ότι ο “Έλληνας πρωθυπουργός παίζει ρώσικη ρουλέτα”. Η Ευρώπη δεν θέλει να εκβιάζεται και μάλλον μια “πρόκληση” από την Ελλάδα μπορεί να την οδηγήσει εκτός ευρώ.

“Η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να πέσει πάλι σε ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές” αναφέρει η WSJ. H πρόσφατη δέσμευση της Ελλάδας να αποπληρώσει τους πιστωτές της μπορεί να μείωσε τις ανησυχίες για μια άμεση χρεοκοπία, ωστόσο, η κυβέρνηση επιβιώνει με τα ελάχιστα δυνατά χρήματα, με την ελληνική οικονομία να επιστρέφει τελικά στην ύφεση, σύμφωνα με επιχειρηματίες και αναλυτές. Η αργή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και των διεθνών δανειστών της, οι οποίες θα ξεκινούσαν χθες δημιουργεί αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωζώνη για την πιο αδύναμη οικονομία της, που πέρυσι κατόρθωσε να βγει από την 6χρονη ύφεση που διέλυσε ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της.

Το “κλειδί” θα είναι η απόδοση των φόρων. Έως τώρα η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξισορροπήσει τη μείωση των φορολογικών εσόδων του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με τα έσοδα του Μαρτίου. Αξιωματούχοι στη Γερμανία εκτιμούν ότι η Αθήνα θα μπορέσει να επιβιώσει έως τον Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ ευρώ στην ΕΚΤ καθώς τότε σίγουρα θα χρειαστεί μια νέα δόση, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

“Ο Βαρουφάκης παρατείνει την επίθεση γοητείας του στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του με την Λαγκάρντ” αναφέρει ο Guardian. Μετά την Κριστίν Λαγκάρντ επέκτεινε αυτή την “επίθεση γοητείας” και σε συνομιλίες που είχε με ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης του Ταμείου προσπαθώντας να τους καθησυχάσει για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή της τρέχουσας δόσης, αλλά και για τις πιθανότητες χρεοκοπίας. Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει πως από τις μέχρι τώρα συζητήσεις απορρέει το συμπέρασμα πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί για τη δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ, πρέπει να καταβληθούν στις 9 Απριλίου, ενώ παράλληλα στοχεύει να αντλήσει υποστήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που μέχρι τώρα έχει λάβει μια πιο ήπια στάση σε σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Έλληνας αξιωματούχους που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του τόνισε στον Guardian: Η εντύπωση που έχει η Αθήνα εδώ και καιρό είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα. Από την αρχή κράτησαν αποστάσεις από τη Γερμανία ασκώντας κριτική για την κυριαρχία της στην Ευρώπη και για τις επιβαλλόμενες, από αυτήν, πολιτικές λιτότητας. Οι ΗΠΑ φοβούνται πως τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά για την ευρωπαϊκή ενότητα. Ένα Grexit θα άφηνε τις αγορές εκτός ελέγχου. Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον Guardian, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε και από το ΔΝΤ το μήνυμα για μεταρρυθμίσεις. Μόνο που αυτό δεν είναι ένα εύκολο έργο για την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η εφημερίδα. Και τούτο διότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετές φωνές που αντιτίθενται σε αυτού του είδους τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων (δίνει το παράδειγμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη). Την ίδια στιγμή, σε διεθνές επίπεδο, έχει αναπτυχθεί μια έντονη κερδοσκοπία γύρω από την ανάγκη ο Τσίπρας να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ακραίες αριστερές δυνάμεις του κόμματός του, να πάψει να συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ και να αναζητήσει στήριξη από κεντρώες δυνάμεις του πολιτικού φάσματος.

Spiegel: Ας είμαστε έτοιμοι για ένα Grexit. Ενα μεταβατικό νόμισμα που θα μπορεί να μετατραπεί στη συνέχεια είτε ξανά σε ευρώ είτε σε δραχμή προτείνει ο δημοσιογράφος Wolfgang Munchau σε άρθρο του στο Spiegel. “Πρέπει να προετοιμαστούμε για Grexit” αναφέρει και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, ενώ, σύντομα θα χρειαστεί ένα νέο νόμισμα. Το Spiegel επισημαίνει ότι μετά από τα 460 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει το ΔΝΤ, κανένας δεν ξέρει αν θα έχει η Ελλάδα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Μετά από δύο τρεις μήνες, όμως, ένα είναι το σίγουρο: Δεν θα είναι δυνατόν να βρεθούν περαιτέρω χρήματα, ακόμη και αν βάλει κανείς χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αποθέματα των τραπεζών.

Liberation: Τσίπρας για χρέος: Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει. Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος Το ερώτημα που θέτει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ποιο είναι το πραγματικό χρέος, είναι και σε ποιο βαθμό παράνομο. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση αυτή της κυβέρνησης σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το κείμενο καταλήγει επισημαίνοντας μια φράση του Αλέξη Τσίπρα “σύντομα θα δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη και αξιοσέβαστη χώρα”. Όπως αναφέρει η Liberation οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας συνεχίζονται ενώ θα πρέπει να γίνει νέα αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη της Ομάδας εργασίας του Eurogroup.

Bloomberg: Τα πάθη του Χριστού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Εκτενή περιγραφή της ελληνικής αγοράς την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της συμπεριφοράς καταναλωτών και επιχειρήσεων επιχειρεί σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις εμπόρων και κρεοπωλών που περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά, τόσο ως προς το σκέλος της κατανάλωσης, όσο και ως προς τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές τους, λόγω των φόβων για χρεοκοπία της χώρας. Ενδεικτικά, στο δημοσίευμα προβάλλεται η μαρτυρία κρεοπώλη σύμφωνα με τον οποίο ελάχιστοι Έλληνες αγοράζουν πλέον ένα ολόκληρο αρνί σήμερα και ότι οι περισσότεροι απλά αγοράζουν τρία ή τέσσερα κιλά. “Το ολόκληρο αρνί είναι για όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ τον χρόνο ή περισσότερο”, εκτίμησε ο κρεοπώλης. Ακόμη, φιλοξενεί δηλώσεις επιχειρηματία της Βαρβακείου με επιχείρηση που πωλεί φρεσκοκομμένο καφέ, κονιάκ και ελληνικά παραδοσιακά φρούτα από το 1901 και σύμφωνα με την οποία οι φήμες για ελέγχους κεφαλαίων στις τράπεζες και η άστατη κατάσταση οδηγούν τους προμηθευτές της να ζητούν προκαταβολές, ώστε να στέλνουν κανονικά τα εμπορεύματα. “Είμαστε σε αναμονή, περιμένοντας να δούμε ακριβώς τι θα γίνει, όπως τα Πάθη του Χριστού”, ανέφερε η έμπορος η οποία προσέθεσε πως σήμερα οι τράπεζες, στις μικρές εταιρείες δεν δίνουν ούτε ένα σεντ πίστωση.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, die welt, ελλαδα, τσιπρας, αθηνα, ΔΝΤ, guardian, bild, εταιρεία, ρωσία, σοκ, συριζα, νατο, wsj, χρεοκοπια, αεπ, ΕΚΤ, νέα, ηπα, spiegel, δραχμη, τραπεζες, liberation, χρεος, ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, bloomberg, αρνι, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, φορολογικη δηλωση 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, δυνατα, ρωσία, το θεμα, αεπ, βημα, γερμανια, δανεια, ηπα, θεμα, οικονομια, πιεση, υφεση, φημες, φραουλες, φρουτα, χρωματα, ωρα, bild, bloomberg, guardian, wsj, αγορα, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, αποζημιωση, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, ακτινιδια, βετο, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, δανειο, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, εγκληματα, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εξελιξη, εποχη, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κιλα, λογια, μηνες, μειωση, μοσχα, νατο, ουασιγκτον, πιθανοτητες, πουτιν, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σοκ, σχεδιο, σχεδιο μαρσαλ, τρια, τιτλος, φοβος, φορα, χερι, χρονικα, αγορες, die welt, ελληνικα, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, liberation, spiegel, ουασινγκτον, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα