Το σχέδιο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Κατώτατος μισθός από την 1η Οκτωβρίου στα 650 ευρώ και από του χρόνου τον Ιούλιο στα 751, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιδομάτων πολυετίας και ωριμάνσεων, της μετενέργειας και της διαιτησίας, μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου εργασίας προς τους κοινωνικούς φορείς εν όψει του διαλόγου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών. Στο τέλος Απριλίου αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο.
«Η πρώτη αύξηση θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2015 και ο κατώτατος μισθός

θα φτάσει στα 751 ευρώ την 1η Ιουλίου του 2016. Μετά από χρόνια οι εργαζόμενοι αποκτούν και πάλι φωνή και δικαιώματα» » είπε μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, από την 1η Οκτωβρίου ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 650 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι αυτήν τη στιγμή. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα αμείβονται με 510 ευρώ τον μήνα, καθώς θα καταργηθεί η ηλικιακή διάκριση.


Δεύτερη αύξηση θα δοθεί την 1η Ιουλίου 2016, με τον κατώτατο μισθό να πηγαίνει από τα 650 στα 751 ευρώ. Στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο, το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί στα 33,57 ευρώ.

Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η επαναφορά της «επεκτασιμότητας» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Για παράδειγμα αν υπογραφεί μία νέα κλαδική σύμβαση εργασίας, αυτή θα εφαρμόζεται για το σύνολο των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο.


Παράλληλα θα ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με τη δυνατότητα των εργοδοτών και των εργαζομένων να προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Οσον αφορά τις τριετίες -που με το ισχύον καθεστώς μένουν στάσιμες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%- θα υπάρξει «ξεπάγωμα» σε όσες περιπτώσεις υπάρχει συμφωνία και υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας.


Αυτά θα είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο μέχρι το φθινόπωρο πρόκειται να υπάρξουν δύο ακόμα παρεμβάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα υπάρξει νομοσχέδιο για επαναφορά μιας σειράς ρυθμίσεων που είχαν αλλάξει τα τελευταία χρόνια για αποζημιώσεις και απολύσεις.
Παράλληλα νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει και για την αντιμετώπιση της επέλασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν μερική και εκ περιτροπής εργασία.


Στο ενδιάμεσο δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας κυρίως για την τήρηση του ωραρίου (καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες για υπερωρίες που δεν πληρώνονται).

Keywords
Τυχαία Θέματα