Ο Τύπος στον κόσμο

Η εμπλοκή του Ιράν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς και οι διαδηλώσεις στη Ν. Υόρκη από τη νέα απαλλαγή αστυνομικού σε υπόθεση θανάτου άοπλου Αφροαμερικανού είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ιράν – ISIS: Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο είναι η εμπλοκή του Ιράν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. “Το Ιράν προέβη σε επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους
στο Ιράκ” αναφέρει η WSJ στο βασικό της θέμα. Το Ιράν βομβάρδισε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα του με το Ιράκ τις τελευταίες ημέρες, σε μια προσπάθεια να παρέμβει στρατιωτικά και να επιδείξει υπεροχή στην περιοχή λόγω του αυξημένου ρόλου των Αμερικανών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. “Το Ιράν χτυπά θέσεις κοντά στα ιρακινά σύνορα” αναφέρουν και οι NYTimes. H Tεχεράνη δείχνει την επιθυμία πλέον να ασκήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις ανοιχτά σε περιοχές εκτός των ορίων της. Από την άλλη πλευρά, ο Guardian δίνει έμφαση στις δηλώσεις Κέρι στην έδρα του ΝΑΤΟ για το Ισλαμικό Κράτος “Οι επιθέσεις έχουν επιβραδύνει την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η μάχη θα είναι μακροχρόνια”. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν ήδη καταστροφικό αντίκτυπο για το Ισλαμικό Κράτος. Πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις αεροπορικές επιδρομές του συμμαχικού συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία, οι σουνίτες εξτρεμιστές δεν θα νικηθούν χωρίς τη συμμετοχή ξένων χερσαίων δυνάμεων.Υπάρχουν πολλά βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από το συμμαχικό συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Ποιο θα είναι το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ; Τι θα γίνει με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είναι εναντίον του; Μπορεί μια στρατιωτική δύναμη πραγματικά να καταστρέψει μια τζιχαντιστική ιδεολογία; Είναι αυτή η στρατηγική που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά της Αλ Κάιντα εδώ και μια δεκαετία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το BBC “Το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Λιβύη”. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών για την Αφρική χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κέντρο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών “πολύ μικρό, αλλά αναδυόμενο” και συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις το “παρακολουθούν πολύ προσεκτικά για να δούμε πώς θα εξελιχθεί”.

Στις ΗΠΑ: Μεγάλο θέμα επίσης στον διεθνή Τύπο είναι οι πολυπληθείς διαδηλώσεις στη Ν. Υόρκη και συλλήψεις μετά τη νέα απαλλαγή αστυνομικού σε ένα περιστατικό ανάλογο με εκείνο του Φέργκιουσον. “Διαδηλώσεις μετά την απαλλαγή λευκού αστυνομικού στη Ν. Υόρκη” είναι ο σχετικός τίτλος της WSJ. Σώμα ενόρκων στη Ν. Υόρκη αρνήθηκε να καταδικάσει έναν αστυνομικό για τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού, προκαλώντας διαδηλώσεις αλλά και έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. “Διαδηλώσεις μετά την απαλλαγή αστυνομικού που σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα” αναφέρουν οι NYTimes. “Υπόθεση – κεφαλοκλείδωμα: έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης” αναφέρει και ο Guardian ενώ και η Monde επισημαίνει: “Νέες διαδηλώσεις από απαλλαγή αστυνομικού στη Ν. Υόρκη”. εκατοντάδες διαδηλωτές σε διάφορες γειτονιές της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Σώματος των ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη στον αστυνομικό που προκάλεσε τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ. Ο Γκάρνερ, ένας οικογενειάρχης που υπέφερε από άσθμα απεβίωσε στις 17 Ιουλίου του 2014 στη διάρκεια της σύλληψής του στο Στέιτεν Άιλαντ, αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν με κεφαλοκλείδωμα. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ρόκφελερ Σέντερ, ενώ πολλοί συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία. Άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ, στη Γιούνιον Σκουέαρ, στο Χάρλεμ, άλλα και στη συνοικία της Νέας Υόρκης όπου πέθανε ο 43χρονος Έρικ Γκάρνερ. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, που ήταν και τα τελευταία λόγια του Έρικ Γκάρνερ. Η απόφαση, που ήρθε δέκα ημέρες μετά μια παρόμοια απόφαση στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έχει προκαλέσει φόβους για νέες ταραχές με αποτέλεσμα μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στη Νέα Υόρκη.

Για Όσμπορν – προϋπολογισμό: “Προεκλογικός” ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Η κυβέρνηση Κάμερον προανήγγειλε μέτρα αύξησης συγκεκριμένων κρατικών δαπανών λόγω εξοικονόμησης πόρων από την αυστηρή λιτότητα των τελευταίων ετών. Ο Όσμπορν τόνισε,μάλιστα, πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του να θέσει τη Βρετανία σε ορθή πορεία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. “Από το κόκκινο στο μαύρο για πρώτη φορά σε μια γενιά -Είμαστε μια χώρα που εμπνέει εμπιστοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι επιδιώκει να ζει με τα μέσα που διαθέτει”. Επικαλούμενος τα αναθεωρημένα στοιχεία για τους βασικούς δείκτες της οικονομίας ο Όσμπορν κάνει λόγο για σταδιακή μείωση του ελλείμματος και καταγραφή πλεονάσματος ύψους 23 δισ. λιρών για το 2019/20 .Οι Εργατικοί τον κατηγορούν ότι απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο μηδενισμού του ελλείμματος έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας του το Μάιο και τονίζουν την “κρίση του κόστους διαβίωσης” για εκατομμύρια Βρετανούς οι οποίοι ζουν με χαμηλούς μισθούς οι οποίοι με τη σειρά τους περιορίζουν τα φορολογικά έσοδα πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα δημόσια οικονομικά. “Ο Όσμπορν οδηγεί τη Βρετανία στο επίπεδο δαπανών της δεκαετίας του '30” αναφέρει ο Guardian. To σχέδιο του Όσμπορν οδηγεί σε μείωση των δαπανών για την αστυνομία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την δικαιοσύνη για την εξοικονόμηση 60 δισεκ λιρών έως το 2019. Οι δαπάνες θα μειωθούν σε επίπεδα της δεκαετίας του '30 ενώ ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως η μείωση αυτή της τάξεως του 35% είναι απολύτως ρεαλιστική. Ο διεθνής Τύπος δίνει έμφαση παράλληλα στους φόρους που θα επιβληθούν σε πολυεθνικές όπως η Google. “O φόρος για την Google έχει στόχο τις πολυεθνικές” αναφέρουν οι FT. O υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε φόρο 25% επί των κερδών. “Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει φόρους σε τράπεζες και πολυεθνικές” αναφέρει από την πλευρά της η WSJ.

Για εκλογές – Σουηδία: “Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανακοινώνει πρόωρες εκλογές” αναφέρει η WSJ. “H Σουηδία προχωρά σε εκλογές, καθώς πέφτει η κυβέρνηση” αναφέρουν σε ένα από τα βασικά τους θέματα οι FT. Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Σουηδία για πρώτη φορά μετά από 56 χρόνια. Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λοβέν προκήρυξε πρόωρες κάλπες για τις 22 Μαρτίου, μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε καθοριστικά η στάση των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών, που τάχθηκαν στο πλευρό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης. “Τα τέσσερα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης έκαναν σαφές κατά την εκστρατεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, πως δεν θα επέτρεπαν στο κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να έχει τέτοια επιρροή. Όμως έκαναν αυτό ακριβώς και γι’ αυτό οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές”, δήλωσε ο Λοβέν. Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου η ακροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 13%. Έχει προειδοποιήσει πως θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη αν δεν περιοριστεί δραστικά η μετανάστευση και η παροχή ασύλου.

Στην Ιταλία: Βασικό θέμα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα εργασιακά. “Είναι γεγονός: Πέρασε το Jobs Act. Ψήφος εμπιστοσύνης στον Ματέο Ρέντσι. Ρέντσι: Η Ιταλία αλλάζει” είναι ο τίτλος της Corriere de la Sera. Στα πρωτοσέλιδα όμως του ιταλικού Τύπου κυριαρχούν φωτογραφίες από τις χθεσινές πολυπληθείς διαδηλώσεις εναντίον του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Η διάταξη που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες είναι αυτή που καθιστά πιο εύκολο για τους εργοδότες να προχωρούν σε απολύσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες τροπολογίες, για τις άδικες ή καταχρηστικές απολύσεις θα προβλέπεται η επαναπρόσληψη. Για απολύσεις εξαιτίας παραπτωμάτων, τα εργατοδικεία θα επιλέγουν ανάμεσα στην επαναπρόσληψη και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης κατά περίπτωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων, θα προκρίνεται αποκλειστικά η καταβολή αποζημιώσεων. Ο Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τις προσλήψεις εργαζομένων, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα απαντούν ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διέρχεται η Ιταλία, η μείωση των εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων μπορεί αντιθέτως να οδηγήσει στην αύξηση των απολύσεων. “Jobs Act: Ναι στο ν/σ, ναι στην ψήφο εμπιστοσύνης” αναφέρει η Repubblica. Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε τον νόμο με 166 ψήφους υπέρ, ενώ 112 μέλη του σώματος τον καταψήφισαν και υπήρξε μία αποχή. “Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η Ιταλία αλλάζει πραγματικά. Αυτή είναι η καθοριστική ευκαιρία και εμείς προχωρούμε μαζί”, έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς του Ματέο Ρέντσι, Κέντρου και τμήματος της Κεντροδεξιάς είχε συνδέσει την τελική έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης με ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι στην Γερουσία η συμπολίτευση δεν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία: κατά την τελευταία ψήφο εμπιστοσύνης είχε εξασφαλίσει 165 ψήφους σε σύνολο 320 γερουσιαστών.

Για Ελλάδα: “Η διαφθορά βασιλεύει... ακόμα και μετά το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian ενώ στο εν λόγω θέμα αναφέρονται με δημοσιεύματα τόσο η DW όσο και το δίκτυο Euronews. To γεγονός ότι η χώρα έφθασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, δεν άλλαξε και πολλά στην κουλτούρα της χώρας καθώς η διαφθορά παραμένει σε αρκετούς τομείς της οικονομικής ζωής της. Για μία ακόμη χρονιά, η Ελλάδα διατηρεί την “θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά” στη διαφθορά, αναφέρει η DW ωστόσο έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι με αποτέλεσμα να μοιράζεται την “πρωτιά” με άλλα τρία κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο Βερολίνο δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του οργανισμού “Διεθνής Διαφάνεια” για το πώς προσλαμβάνεται η διαφθορά σε 175 χώρες. Τα πιο αδιάφθορα κράτη στον κόσμο θεωρούνται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία, ενώ οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία. Η Γερμανία βρίσκεται στη 12η θέση των 175 χωρών που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Γαλλία στην 26η και η Κύπρος στην 31η. Η δε Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στις χώρες – ουραγούς της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια. Το θετικό στοιχείο για τη χώρα στη φετινή κατάταξή της Διεθνούς Διαφάνειας ως προς τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς είναι ότι μετά την 94η θέση που κατείχε το 2012 και την 80η θέση το 2013 η Ελλάδα σκαρφάλωσε στην 69η.

Για Όριον: Έτοιμο να εκτοξευθεί στο διάστημα το Όριον. Αυτό αναφέρει το BBC για το νέο σκάφος της NASA, που είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει στο μέλλον αμερικανούς αστροναύτες πέρα από τη Σελήνη και έως τον Άρη (!). Η σημερινή εκτόξευση από το διαστημικό κέντρο Κανάβεραλ θα είναι δοκιμαστική και χωρίς πλήρωμα.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, υπουργειο δικαιοσυνης, εν λόγω, διαδηλωσεις, νέα, isis, wsj, nytimes, guardian, νατο, συμμετοχή, ηπα, bbc, συγκεκριμένο, συλληψεις, monde, προυπολογισμος, google, τραπεζες, εκλογες, βουλη, επιρροή, jobs, twitter, ελλαδα, κορεα, γαλλια, κυπρος, NASA, σταση εργασιας, ανακοινωση nasa, λιβυη, www.google.gr, απολυσεις στο δημοσιο, steve jobs, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, αστυνομικο τμημα, κομματα, αυτοδιοικηση, ψηφος εμπιστοσυνης, χωρες, αστυνομια, αφρικη, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, εδρα, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ιραν, ιρακ, ιταλια, ιταλικα, πρωτοσελιδα, ρουμανια, σεληνη, σημερινη, σουηδια, φωτογραφιες, ωρα, bbc, guardian, nytimes, wsj, ασθμα, αυξηση, αλεξανδρα, βορεια, βορεια κορεα, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, δειχνει, δικτυο, δοθηκε, εδαφος, ευκαιρια, ευκολο, εκθεση, εκστρατεια, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, επιρροή, επιθυμια, ερευνα, ετοιμο, ετων, ζωης, ιδια, υποθεση, θετικο, κυβερνηση, κομμα, χτυπα, λογια, λογο, μαυρο, μιζουρι, μειωση, μικρο, νατο, νεα υορκη, οσμπορν, πεθανε, προσληψεις, ροκφελερ, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, συρια, σομαλια, σωμα, σχεδιο, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, τιτλος, φινλανδια, φορα, εμφαση, χωρα, υπουργειο, isis, jobs, monde, θεματα, θεσεις, υπεροχη
Τυχαία Θέματα