Ταξίδι εξερεύνησης

Ο καθηγητής Martin Philips του τμήματος Γεωγραφίας του Leicester University οργανώνει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 12:30-15:00 στον τοπικό Α.Π. Σύλλογο Πήγασο (Φανοσθένους 8) ένα πρωτότυπο εργαστήριο συζήτησης θεμάτων γειτονιάς μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Προσκαλεί να συμμετέχουν κάτοικοι και εργαζόμενοι του «Δουργουτίου», της ιστορικής προσφυγικής γειτονιάς του Νέου Κόσμου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected] έως 3 Δεκεμβρίου.

Στις 7 Δεκεμβρίου 11:00-13:30 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα γίνει παρουσίαση των

αποτελεσμάτων του παιχνιδιού για το Δουργούτι αλλά και της μεθοδολογίας του Dourgoutopolis. Κτήριο ΔΕΣΚΟΙ, Αίθουσα Εκδηλώσεων (ισογ.), Χ.Τρικούπη 1 & Λαγουμιτζή

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel Project και αποτελεί συνεργασία της ομάδας όχι παίζουμε / UrbanDig Project, του Παντείου Πανεπιστημίου - Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του comparativeassetmapping.org, του Α.Π.Σ. Πηγάσου και κατοίκων της γειτονιάς του Δουργουτίου.

H παρουσίαση απευθύνεται σε κατοίκους και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής του Νέου Κόσμου καθώς και σε φορείς και ερευνητές με ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση συζητήσεων της γειτονιάς για τη γειτονιά.

Οργανωτική ομάδα Dourgoutopolis - Dourgouti Island Hotel: Ρ. Ζέκκου,Γ. Σαχίνης,Δ. Σάββα

Τι είναι το Dourgouti Island Hotel Project?
Η ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε / UrbanDigProject οργανώνει μια σειρά από δράσεις στο Δουργούτι, την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου, με τίτλο Dourgouti Island Hotel.
Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.


Το Dourgouti Island Hotel είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης. Μας εμπνέει ο ευρύς δημόσιος χώρος και η έντονη παράδοση γειτονιάς της περιοχής. Από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, μέσα από 12 δράσεις μαζί με περισσότερες από 50 ομάδες και ανθρώπους γνωρίζουμε και χαρτογραφούμε τον τόπο σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.


Αφορμή αυτής της δημιουργικής τοπικής δικτύωσης είναι μια παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς εμπνεόμενη από τη γνωριμία μας με το χτες, το σήμερα και τα όνειρα του Δουργουτίου.


Το υλικό για την παράσταση αυτή θα προκύψει από την εμπειρία και το αρχείο που συλλέγεται από την ομάδα μέσα δράσεις στην γειτονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 φορέων και κατοίκων όλων των ηλικιών όπως φεστιβάλ, εργαστήρια (Προφορικής Ιστορίας, Dourgoutopolis, performance), ιστορική χαρτογράφηση, αισθητηριακή χαρτογράφηση, πολιτισμική χαρτογράφηση, ντοκυμαντέρ και εκθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα