O Γ. Πλακιωτάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε στις 4/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

*Για πρόωρες συντάξεις:

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν καταργούμε άμεσα τις πρόωρες συντάξεις και προτείνουμε μεταβατική περίοδο;

Γ. Πλακιωτάκης: «Είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει και το υπουργείο Εργασίας και σαφώς έχουν γίνει προτάσεις, όπως

για παράδειγμα και με την τελευταία πρόταση του υπουργείου για αύξηση του ορίου ηλικίας για την κατώτερη σύνταξη. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά γίνονται μέσα στα πλαίσια του εξορθολογισμού. Πέρα από την κύρια σύνταξη, στο ΕΦΑΠΑΞ και στο επικουρικό υπήρχαν ταμεία τα οποία έδιναν ποσοστό ανταπόδοσης, 80, 70 και 90%. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις και οι ρουσφετολογικές αλλαγές που γίνονταν διαχρονικά σε επίπεδο ασφαλιστικού, δυστυχώς μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Παρόλα αυτά, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα».

Και πρόσθεσε: «Έχει γίνει πρόταση από το υπουργείο Εργασίας (σ. σ. με τριετή περίοδο προσαρμογής) και με μία μεταβατική περίοδο... Υπάρχουν και αναλογιστικές μελέτες που θα ανακοινωθούν μέσα στο Δεκέμβριο και μέσα από αυτή την ανάλυση των στοιχείων, μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Δεν μπορείς να κάνεις μεγάλες αλλαγές, τη στιγμή που έχεις ψηφίσει συγκεκριμένα νομοθετήματα και να προσπαθείς ν' αλλάξεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλη τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος. Εμάς μας ενδιαφέρει να πατάει σε στέρεες βάσεις και γι' αυτό έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς και χρειάζεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και προσαρμογές, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να γίνει πιο ισορροπημένο και βιώσιμο τα επόμενα χρόνια...».

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:

«Αυτή την ώρα γίνεται μία πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση και προφανώς βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος μιας πολύ επώδυνης διαδικασίας. Τα προηγούμενα δύο χρόνια αποδείξαμε ως κυβέρνηση ότι όχι μόνο τηρούμε τις δεσμεύσεις μας -και αυτό αναφέρεται στους στόχους του προϋπολογισμού-, αλλά και ότι και σε επίπεδο πρωτογενών πλεονασμάτων και δημοσιονομικών υπερβήκαμε τους στόχους. Άρα, η εκτίμηση μας είναι ότι ούτε νέα μνημόνια χρειάζονται, ούτε νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτή την ώρα, όμως, κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της πολιτικής αστάθειας, που κάποιοι -ας μην κρυβόμαστε- τρέφονται από την διατήρηση του μνημονίου, έχει δημιουργηθεί αυτή η εμπλοκή. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη φάση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με δεδομένο ότι η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει στον ορίζοντα, προφανώς και δημιουργεί προβλήματα στην διαπραγμάτευση... Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μία πολιτική αβεβαιότητα λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή αποτελεί το μεγαλύτερο στοιχείο αβεβαιότητας που υπάρχει μεταξύ των συνομιλητών. Η κυβέρνηση στο απαντητικό της e-mail δεν μιλά για πρόσθετα μέτρα. Απλά δίνει διευκρινήσεις για την τελευταία της πρόταση προς την τρόικα. Από εκεί και πέρα μία πιθανή ρήξη δεν συμφέρει κανέναν, με την έννοια ότι η χώρα βρίσκεται στο κενό. Χωρίς χρηματοδότηση, είτε θα πρέπει να πας σε πιο σκληρό μνημόνιο, διότι την ώρα που οι αγορές είναι κλειστές... Αντιλαμβάνεστε ότι θα ζήσουμε στιγμές που δεν θέλω να φανταστώ. Από την άλλη βέβαια δεν μπορούν οι δανειστές, ενώ έχουμε πετύχει όλους τους στόχους, έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού, να πουν ότι η διαπραγμάτευση δεν πέτυχε ή δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Συμφέρει να υπάρξει μία επιτυχής διαπραγμάτευση, η οποία όμως, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να συνδυαστεί ούτε με νέα δημοσιονομικά μέτρα ούτε με νέο μνημόνιο».

Δημοσιογράφος: Από το υπουργείο σας τι ζητούν; Ποια είναι τα αγκάθια ;

Γ. Πλακιωτάκης: «Νομίζω ότι από πλευράς υπουργείου υπάρχει σημαντική πρόοδος τόσο σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων, όσο σε επίπεδο ασφαλιστικού. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά. Η διαπραγμάτευση εντοπίζεται κυρίως στο δημοσιονομικό κενό... Υπάρχει μία πρόταση για εξορθολογισμό στην χορήγηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή να λαμβάνονται και περιουσιακά στοιχεία ή να έχει περισσότερη κοινωνική κατεύθυνση. Σε επίπεδο συνδικαλιστικού νόμου εκτιμώ ότι θα υπάρξει συμφωνία. Σε επίπεδο τόσο ασφαλιστικό όσο και εργασιακών σχέσεων, για την ώρα, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα