Ο Τύπος στον κόσμο

Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με το τελεσίγραφο του κινήματος Occupy Central για τη παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη να λήγει σήμερα ανήμερα της εθνικής εορτής της Κίνας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Χονγκ Κονγκ:

“Ενισχύονται οι διαδηλώσεις ανήμερα της εθνικής εορτής της Κίνας” αναφέρει ο Guardian. “Xωρίς επικεφαλής, οι διαδηλώσεις γίνονται με πειθαρχία” αναφέρoυν οι NYTImes. Οι φωτογραφίες των πρωτοσέλιδων στον διεθνή Τύπο δείχνει χέρια διαδηλωτών σηκωμένα σαν γροθιές και ενωμένα με κίτρινες κορδέλες. Η δυναμική των κινητοποιήσεων οφείλεται στην έλλειψη “αρχηγών”. Πρόκειται για το Κίνημα της Ομπρέλας: η Ομπρέλα προστατεύει από τον ήλιο, τη βροχή αλλά και τα σπρέϊ πιπεριού, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. “Η ομπρέλα είναι ένα σύμβολο, όχι βίαιο. Δείχνει πως μπορεί να είμαστε ήρεμος λαός, αλλά όταν ξεπερνιούνται τα όρια ανοίγουμε ξαφνικά σαν ομπρέλα όλοι μαζί” ανέφερε ένας από τους επικεφαλής του κινήματος Occupy Central, ο 20χρονος φοιτητής Αλεξ Τσου. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη, καθώς τιμάται η εθνική εορτή της Κίνας και οι διαδηλωτές ελπίζουν ότι η αργία θα βγάλει ακόμα περισσότερο κόσμο στον δρόμο, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στο Πεκίνο. Το κίνημα Occupy Central έχει μάλιστα δώσει έως σήμερα διορία στον κυβερνήτη Λέουνγκ Τσουν Γκινγκ να παραιτηθεί, όμως εκείνος συνεχίζει να απορρίπτει τα αιτήματα τους. Χθες, παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν στην πρώην αποικία της έκανε η Βρετανία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, να καλεί τον πρέσβη της Κίνας στο Λονδίνο, προκειμένου να εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον αποτροπιασμό του, για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να λύσους τις διαφορές τους με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές.

Για ακροάσεις υπ. Επιτρόπων: “Ο υποψήφιος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος λέει αυτά που πρέπει, το ερώτημα είναι εάν θα τα κάνει πράξη” λέει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της WSJ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: “Κατά την ακρόαση του ο κ. Αβραμόπουλος ήταν πολύ προσεχτικός στο να στηρίζει εκείνες τις πολιτικές που θα ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες των ευρωβουλευτών, η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζει ότι το θέμα της μενάστευσης είναι Ευρωπαϊκό και όχι εθνικό. για την επαναπροώθηση των μεταναστών, ξεκαθάρισε πως κάθε μορφή επαναπροώθησης, παρά τη θέληση των αιτούντων άσυλο, είναι εκτός της σκέψης μας. Υπενθύμισε ότι έχουν υπογραφεί συμφωνίες επαναπροώθησης, τις οποίες κάποιες χώρες τηρούν και κάποιες όχι. Εξέφρασε, δε, τη σκέψη να δημιουργηθούν γραφεία μετανάστευσης σε όσες από τις τρίτες χώρες υπάρχουν αντιπροσωπείες της ΕΕ”. Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά της ιδέας της δημιουργίας μιας Ευρώπης – φρούριο καταδικάζοντας μάλιστα την κατασκευή από τη δική του χώρα του τείχους στον Έβρο. (...) Στη διάρκεια της 3ωρης ακρόασης του ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε στους ευρωβουλευτές την ίδια αίσθηση για την οποία είναι διάσημος στη χώρα του: ένα διπλωματικό, ήπιο και στρογγυλεμένο στυλ ομιλίας το οποίο κινούνταν με άνεση ανάμεσα στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά, τα οποία χρησιμοποιούσε όλα ακόμα και σε μια απάντηση(!).Για τη «Συνθήκη του Δουβλίνου» παραδέχτηκε ότι χρειάζεται αναθεώρηση «ως προς κάποιες πτυχές», τονίζοντας όμως με έμφαση ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητά του και θα γίνει αφού προηγηθεί συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεννόηση με τις χώρες-μέλη. Προβάλλοντας ωστόσο την ατζέντα της χώρας του χρησιμοποίησε αναρίθμητες φορές τη λέξη αλληλεγγύη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί να προωθήσει το λεγόμενο “burden sharing” τον επιμερισμό βαρών και της υποδοχής παράνομων μεταναστών και προσφύγων και στον ευρωπαϊκό βορρά.Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Αβραμόπουλος χρησιμοποίησε έναν πιο φιλελεύθερο τόνο αναφερόμενος στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως αναπόσπαστα στοιχεία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διασκεδάσει, μεταξύ άλλων, τις εντυπώσεις που δημιούργησε νωρίτερα η ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Σπινέλι της ευρωομάδας της Αριστεράς, που ζήτησε να απορριφθεί ο έλληνας επίτροπος για τη σκληρή στάση του στο θέμα της μετανάστευσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισαν τις δεσμεύσεις του κ. Αβραμόπουλου αλλά περιμένουν να τις δουν στην πράξη. “Ήξερε τι να απαντήσει και πώς” δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Βέλγιο, Νίκολας Μπέγκερ “αλλά για εμάς το ερώτημα είναι εάν θα είναι όντως σοβαρός στη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρόμων στην Ε.Ε, ώστε οι άνθρωποι να μην ανεβαίνουν σε βάρκες και τελικά να πνίγονται”.

“Έτινγκερ: Ηλιθιότητα των σταρ η διαρροή γυμνών φωτογραφιών” αναφέρει ο Guardian. Χωρίς προφανώς να έχει γνώση της υπόθεσης της διαρροής γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων, ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τους σταρ «που είναι αρκετά ηλίθιοι ώστε να τραβήξουν τον εαυτό τους μια γυμνή φωτογραφία και να την ανεβάσουν στο Διαδίκτυο». Οι δηλώσεις δείχνουν ότι ο Έτινγκερ δεν γνωρίζει ότι η διαρροή των φωτογραφιών προήλθε μετά από στοχευμένη κυβερνοεπίθεση και -όπως αναφέρει και ο Guardian- εγείρει ερωτήματα για το εάν τελικά είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση.

Για ΕΚΤ/ ΑΒS: “Αγορά ABS junk από την ΕΚΤ προωθεί ο Ντράγκι” αναφέρουν οι FT. Παράκαμψη του κανόνα που απαγορεύει την αγορά πακέτων τιτλοποιημένων δανείων –γνωστών ως ABS- από χώρες που βαθμολογούνται ως junk προωθεί ο Κεντρικός Τραπεζίτης. Στόχος, σύμφωνα με τους FT, η αγορά τίτλων από Ελλάδα και Κύπρο. Οι κινήσεις της ΕΚΤ και ο φόβος ενστάσεων από Βερολίνο. Την επέκταση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων σε ελληνικές και κυπριακές τράπεζες προωθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, χαλαρώνοντας τους κανόνες που απαγορεύουν την αγορά ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk).H κίνηση αυτή, προσθέτει το δημοσίευμα, αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ της Γερμανίας και της ΕΚΤ, καθώς οι αγορές θα επεκταθούν και σε τίτλους χαμηλότερης αξιολόγησης σε σχέση με εκείνους του πυρήνα της Ευρωζώνης.Η πρόταση του κ. Ντράγκι έχει σχεδιασθεί, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν αποκλεισμοί από το πρόγραμμα αγοράς των ABS, τα οποία αποτελούν δέσμες δανείων που έχουν ενταχθεί σε πακέτα (ομολόγων). Εάν η πρόταση αυτή υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να αγοράζει ομόλογα από τις τράπεζες και των 18 χωρών - μελών της Ευρωζώνης. Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι η χαλάρωση των κανονισμών της ΕΚΤ «θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία», υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσουν τις νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια εμποδίζονταν από τους κανόνες σχετικά με τις χαμηλές πιστοληπτικές διαβαθμίσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καθώς τα ομόλογα στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα τραπεζών σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει το γεγονός αυτό με την αγορά μικρότερων ποσοστών από τα συγκεκριμένα τιτλοποιημένα δάνεια.

Για οικονομία Γερμανίας/ Γαλλίας: Άνοδος της ανεργίας στη Γερμανία, η Γαλλία ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” του χρέους. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη, σημειώνει η WSJ. Η Γαλλία παραβίασε την απαγορευτική «κόκκινη γραμμή» για το χρέος. Ξεπέρασε το συμβολικό όριο των δυο τρισ. ευρώ, φθάνοντας το δεύτερο εξάμηνο τα 2,23 τρισ. ευρώ, ήτοι 95,1% του ΑΕΠ. Η είδηση συνέπεσε με τις χθεσινές κινητοποιήσεις πολλών ελεύθερων επαγγελματιών, φαρμακοποιών, γιατρών, συμβολαιογράφων και δικηγόρων που διαμαρτυρήθηκαν χθες με 24ωρη απεργία στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. “Καμπανάκι” κρούουν οι αναλυτές και για την περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της πτώσης στις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στα 18 κράτη – μέλη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 0,4% που είχαν σημειώσει τον Αύγουστο

Για ISIS: Στην Τουρκία βασικό θέμα στον Τύπο είναι η επέκταση της συμμετοχής της χώρας στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Και ενώ η κατάσταση στην άμεση περιοχή της Τουρκίας διαγράφεται εξαιρετικά επικίνδυνη, η Άγκυρα αρχίζει να κάνει βήματα για να δείξει στους συμμάχους της ότι θα συμβάλλει στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους. Από χθες πάνω από 15 άρματα μάχης παρατάχθηκαν στα συροτουρκικά σύνορα, σε τουρκική βάση που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κουρδικής πόλης Κομπάνι που πολιορκείται εδώ και μέρες από τους τζιχαντιστές. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει αρχίσει να αγγίζει την Τουρκία. Οι οβίδες πέφτουν κατά λάθος και σε τουρκικό έδαφος τραυματίζοντας μάλιστα πολίτες. Προς το παρόν η κυβέρνηση Νταβούτογλου σταθμίζει με μεγάλη περίσκεψη της επιλογές της και δεν έχει καθαρά πάρει στάση απέναντι στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μια στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας κατά των τζιχαντιστών όχι μόνο θα βρει αντίθετη την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά κυρίως θα αφήσει έκθετη της χώρα σε τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η σχετική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση θα πραγματοποιηθεί αύριο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς να αναφέρει ότι το «πράσινο φως» θα καλύπτει «κάθε πιθανή απειλή και ρίσκο».

Για Έμπολα: “Το πρώτο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ” αναφέρουν οι FT. “Διαγνώστηκε ασθενής με Έμπολα στο Τέξας, το πρώτο κρούσμα” αναφέρουν και οι NYTimes, ενώ σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων. Ο άνδρας είχε παραμείνει εκτός νοσοκομείου για 4 ημέρες, αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος.Ο πρώτος ασθενής που έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα εντοπίστηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ενήλικα που διεγνώσθη σε νοσοκομείο του Ντάλλας στο Τέξας και είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Δυτική Αφρική. Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ δηλώνουν πως τα νοσοκομεία έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Για Windows 10: “H Μicrosoft αποκαλύπτει: Windows 10” αναφέρει ο Guardian.Windows 10 ονομάζεται το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, όπως ανακοίνωσε o αμερικανικός κολοσσός του λογισμικού. Η ονομασία αυτή εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές του κλάδου, καθώς το πιο πρόσφατο λειτουργικό της εταιρείας είναι τα Windows 8, που σημαίνει ότι η Microsoft... ξέχασε (!) τα Windows 9. Οπως τονίστηκε στην πρώτη παρουσίαση του νέου λειτουργικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2015, τα Windows 10 θα λειτουργούν σε ευρύ φάσμα συσκευών: από έξυπνα κινητά και ταμπλέτες, έως φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές και κονσόλες Xbox. Στο νέο λογισμικό επιστρέφει το μενού Εναρξη, το οποίο είχε αφαιρεθεί από τα Windows 8.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, χονγκ κονγκ, διεθνής αμνηστία, financial times, windows 8, διαδηλωσεις, central, guardian, nytimes, οφείλεται, αλεξ, αβραμοπουλος, wsj, στυλ, σταρ, γυμνες, ΕΚΤ, abs, junk, ελλαδα, κυπρος, τραπεζες, times, γαλλια, χρεος, ήτοι, αεπ, απεργια, eurostat, isis, ψηφοφορία, φως, ηπα, windows, microsoft, σημαίνει, xbox, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, απεργια 26 σεπτεμβριου, εκλογες ηπα, ήτοι, χωρες, το θεμα, αεπ, αφρικη, βελγιο, βερολινο, γερμανια, γνωμη, γνωση, δανεια, εθνικη, ηπα, θεμα, κινητα, λονδινο, οικονομια, ομολογα, προγραμμα, σημερινη, σταρ, φωτογραφιες, φωτογραφια, guardian, microsoft, nytimes, times, wsj, αγκυρα, αγορα, αλεξανδρα, αλληλεγγυη, αλεξ, αμνηστια, ανοδος, ασυλο, ατζεντα, βαρκες, βρισκεται, βροχη, γαλλικα, γεγονος, γινει, γινονται, γραφεια, δευτερο, δηλωσεις, διεθνής αμνηστία, δικη, δειχνει, δωσει, δυτικη, διορια, εδαφος, ευρω, εκτιμηση, ελλειψη, ιδια, ηλιθιοτητα, ηλιθιοι, υπηρεσιες, υπολογιστες, ηπιο, εκδοσεις, κυβερνηση, κινηση, λαθος, μορφη, νοσοκομεια, ομπρελα, ορια, οφείλεται, παρουσιαση, πεκινο, πληθωρισμος, συγκεκριμενα, στυλ, τεξας, τουρκια, φοιτητης, φοβος, χονγκ κονγκ, ψηφοφορία, abs, αγορες, βηματα, central, eurostat, εξυπνα, ελληνικα, εμφαση, ενωμενα, εθνικο, financial times, χωρα, ιδιαιτερα, isis, κολοσσος, windows, νοσοκομειο, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, junk, windows 8, χερια
Τυχαία Θέματα