«Βιώσιμο το ελληνικό χρέος»

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται νέο κούρεμα, εκτίμησε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου στις Βρυξέλλες.

Όπως επισήμανε, οι τρέχουσες αποφάσεις του Eurogroup έχουν φέρει το χρέος σε ικανοποιητικό

επίπεδο, και το μόνο που μένει είναι η Ελλάδα να συνεχίσει «χωρίς υπαναχωρήσεις» τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πακέτα από “κόκκινα” δάνεια προς ελληνικές και κυπριακές τράπεζες θέλει ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η διαδικασία απομάκρυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης από τη στασιμότητα θα στεφθεί από επιτυχία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου για αγορά “πακέτων” από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κίνηση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη ρευστότητα, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, στις τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Μέρκελ έχει καθήκον να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει τις «παράνομες» δημοσιονομικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν σε άρθρο του στους Financial Times. Σύμφωνα με τον Ζιν, η ΕΚΤ υπερβαίνει την εντολή της εφαρμόζοντας μέτρα κατά του αποπληθωρισμού, ενώ μετατρέπεται σε υπηρεσία διάσωσης τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα