Ο Τύπος στον κόσμο

Το 'Όχι” των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία στο ιστορικό χθεσινό δημοψήφισμα είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου.

Τίτλοι: “Επανένωση του Ηνωμένου Βασιλείου: Η Σκωτία δίνει ένα ξεκάθαρο Όχι στην ανεξαρτησία στο ιστορικό δημοψήφισμα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Independent. “Η Σκωτία λέει Όχι” είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου του Guardian.
“Η Σκωτία ψηφίζει να παραμείνει μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου” αναφέρουν οι FT. Η σιωπηλή συμμαχία του Όχι τελικά επικράτησε στο ιστορικό δημοψήφισμα λέγοντας Ναι στην 307 ετών Ένωση. “Η Σκωτία αποφάσισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο” αναφέρει η WSJ. Σε άνοδο η βρετανική λίρα. “Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο” αναφέρουν οι NYTimes. “H Σκωτία δεν θα γίνει ανεξάρτητη” αναφέρει η Monde. “H Σκωτία είπε Όχι – Το Ηνωμένο Βασίλειο ωστόσο θα αλλάξει” αναφέρει η Corriere de la Sera. “H Σκωτία απέρριψε την ανεξαρτησία” λέει χαρακτηριστικά η El Pais. O Σάλμοντ παραδέχθηκε την ήττα του.λέγοντας ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα και θα το σεβαστεί. “Περιμένουμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις” του Λονδίνου για ενισχυμένες αρμοδιότητες, τόνισε ο Σάλμοντ, επικεφαλής της εκστρατείας για ανεξάρτητη Σκωτία. “Ας ξεπεράσουμε ό,τι έγινε μαζί” ήταν το τελευταίο μήνυμα του Σάλμοντ.

“Η Σκωτία ψήφισε Όχι”. Νίκη του «όχι» με 55,4% και περίπου εννέα μονάδες διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία. Το “Ναι” στην ερώτηση “Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα” κυριάρχησε έως τώρα μόνο στη Γλασκώβη, Ντάντι, Γουέστ Νταμπά-ρτονσιρ και Νορθ Λανγκασιρ. Με καταμετρημένο έως τώρα το 70% των ψήφων, το 55,4% δηλαδή 1,737,464 Σκωτσέζοι ψήφισαν Όχι και το 44,6% δηλαδή 1,398, 540 Σκωτσέζοι Ναι. Σύμφωνα με πρόβλεψη του BBC, το όχι θα συγκεντρώσει στα τελικά αποτελέσματα το 55% έναντι 45% του ναι. Μια διαφορά μεγαλύτερη δηλαδή από εκείνη που έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι κάλπες στα 5.579 εκλογικά τμήματα της Σκωτίας έκλεισαν στις 10 το βράδυ τοπική ώρα. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων, δεδομένου ότι το 97% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ψηφίσουν, ενώ η προσέλευση στις κάλπες έφτασε τελικά στο 86%. Πριν από λίγα λεπτά με μήνυμα του στο Twitter o πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη το στρατόπεδο του “Όχι” και τον επικεφαλής του Άλιστερ Ντάρλιγκ για την επιτυχία τους. Σε λίγη ώρα αναμένονται δηλώσεις από τον Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και από τον μεγάλο ηττημένο, τον πρωθυπουργό της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη δέσμευση και των τριών πολιτικών αρχηγών της Μ. Βρετανίας αναμένεται να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία

Ανάλυση του Guardian για το αποτέλεσμα: “Οι επιπτώσεις του χθεσινοβραδινού Όχι θα είναι μεγάλες – ωστόσο όχι τόσο τεράστιες όσο θα ήταν οι επιπτώσεις του Ναι. Η ψήφος κατά της ανεξαρτησίας σημαίνει κατ' αρχήν ότι επιβιώνει η Ένωση που μετρά 307 χρόνια ζωής. Παράλληλα, σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος των G7 και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σημαίνει ότι η Σκωτία χρειάζεται περισσότερα προνόμια αυτονομίας. Σημαίνει ότι τελικά επιβίωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Σημαίνει ότι οι Εργατικοί μπορούν να πετύχουν νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν σωστές. Η Μαδρίτη θα κοιμηθεί καλύτερα απόψε, οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά το πρωί. Για τους Σκώτους, το όχι σημαίνει κάποιο είδος ανακούφισης για κάποιους, απελπισία για κάποιους άλλους. Για εκείνους που ονειρεύτηκαν την επικράτηση του ναι, και ότι θα τους οδηγούσε σε ένα ταξίδι στη χώρα του γάλακτος, του πετρελαίου και του μελιού ίσως σήμερα γκρινιάξουν (...) Πάντως, η χθεσινή εκλογική διαδικασία ανέδειξε ότι υπάρχει διάσπαση στη Σκωτία και χρειάζεται άμεσα να επουλωθούν οι πληγές. Ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν όλες οι σημαίες. Το Λονδίνο ωστόσο τώρα χρειάζεται να δώσει απαντήσεις. Τι είδους προνόμια και πόση αυτονομία θα εκχωρηθεί στη Σκωτία. Δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη συμβιβασμού για τα συμφέροντα τόσο τον Σκωτσέζων, όσο και των Άγγλων, των Ουαλών αλλά και τον Βόρειων Ιρλανδών. Ο Άλεξ Σάλμοντ και το εθνικιστικό κόμμα του δεν θα εξαφανιστούν. Άλλωστε αναμένεται να συνεχίσουν να κυβερνούν έως το 2016. Ωστόσο, ίσως ο Σάλμοντ αντιμετωπίσει εσωκομματικές τριβές. Οι υπέρμαχοι του Ναι θα νιώσουν άθλια σήμερα το πρωί. Ίσως, ωστόσο, κάποια μέρα στο μέλλον επανέλθουν...

Για την οικονομία: Η στερλίνα ήταν σε ανοδικό υψηλό διετίας σε σχέση με το ευρώ με το άνοιγμα των Ασιατικών χρηματιστηρίων, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα στο όχι. Αναμένεται και άλλη άνοδος με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και άνοδος για τον FTSE στο Λονδίνο. Αυτό που περιμένει η αγορά είναι πλέον η Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στην αρχή του επόμενου έτους. “Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι περισσότερες επιχειρήσεις και αγορές θα ανασάνουν σήμερα”.

Στη Γαλλία: Ένα από τα βασικά θέματα είναι η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο ο Γάλλος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να αλλάξει το βαρύτατο πολιτικό κλίμα εις βάρος του. “Λίγη οικονομία, περισσότερα για την εξωτερική πολιτική” αναφέρει η Monde. Πολλές ερωτήσεις διατυπώθηκαν προς τον Γάλλο Πρόεδρο για το εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του.«Δεν είναι γραμμένο πουθενά στο Σύνταγμα ότι μια δημοσκόπηση καθορίζει το εάν ασκείται ή όχι η εξουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχαμε Δημοκρατία, αλλά θα βρισκόμασταν υπό την κοινή γνώμη κι αυτό ευτυχώς δεν περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα».Σε ξεκάθαρο μήνυμα του προς το Βερολίνο υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής συνταγής, ώστε να μην επιβεβαιωθεί το «σενάριο του τέλους της ανάπτυξης». Παράλληλα, ανακοίνωσε την επέμβαση της Γαλλίας στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Στη διάρκεια της εξαμηνιαίας συνέντευξης τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ είπε πως μόλις εντοπιστούν οι στόχοι θα ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν θα υπάρξει χερσαία επέμβαση. “Aπέκλεισε τους βομβαρδισμούς στη Συρία ο Ολάντ” αναφέρει η WSJ.

Για Ποροσένκο: “Ο Ποροσένκο ζητά εξοπλισμό από τη Δύση” αναφέρουν οι FT. Τη διαβεβαίωση του Αμερικανού προέδρου για τη συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση έλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Μετά την συνάντηση των δύο ανδρών, ο Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε θετική απάντηση στο αίτημά του για βοήθεια στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Πέτρο Ποροσένκο και παρά τη συμφωνία για εκεχειρία απηύθυνε έκκληση για παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στη μάχη για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, el pais, τελευταίες δημοσκοπήσεις, δημοψηφισμα 2015, independent, guardian, wsj, nytimes, monde, bbc, δημοσκοπηση, συμμετοχή, twitter, βουλη, σημαίνει, εκλογες, τραπεζες, πετρελαιο, γαλλια, συνταγμα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ομπαμα, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, βερολινο, γνωμη, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, ηττα, θεμα, ιρακ, λονδινο, οικονομια, ουκρανια, σημαιες, ωρα, bbc, el pais, guardian, nytimes, wsj, αγορα, αλεξανδρα, αλεξ, ανοδος, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γλασκωβη, δηλωσεις, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, επιτυχια, ετων, ζητα, ζωης, ειδος, ιστορικο, κλιμα, κομμα, λιρα, μαδριτη, νικη, πρωι, συμμετοχή, συρια, σκωτια, σχεδιο, τιτλος, αγορες, δικαιωμα, εννεα, ενωση, ερωτησεις, χωρα, independent, monde, πληγες, σημαίνει, ταξιδι, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα