Προϋπολογισμός με φοροελαφρύνσεις

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα συμπεριληφθούν οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 79η ΔΕΘ επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Θα περιλαμβάνονται η ελάφρυνση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η σταδιακή αποκατάσταση των ενστόλων και η διάθεση περισσότερων δόσεων για

τις ληξιπρόθεσμες όφειλες. Σε ό,τι αφορά την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, παρά τις αποκλίσεις στα οικονομικά των ΟΤΑ.

Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. "Με τις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα μία χώρα φυσιολογική", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Πάντως σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά ρευστότητας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία -προγράμματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και τις ΜμΕ- έχουν απορροφηθεί μόλις 168 εκατ. ευρώ.

«Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα λήξει στο τέλος του 2014 ανεξαρτήτως αν παραμείνουν αδιάθετα κεφαλαία», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης Κλαους Ρέγκλινγκ για το μαξιλάρι των 11 δις απότ ο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που παραμένουν αδιάθετα. Επισήμανε ότι αν τα χρήματα δεν έχουν διατεθεί έως τότε, είτε δεν θα διατεθούν καθόλου, κι αν κάποιος θέλει να υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω πολιτικής διαδικασίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν πιστεύει πως το ΔΝΤ θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, γιατί ορισμένες από τις χώρες της ευρωζώνης ζητούν την παρουσία του ως προϋπόθεση της διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα