Ο Τύπος στον κόσμο

Το αυριανό ιστορικό δημοψήφισμα στη Σκωτία αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο Γάλλος πρωθυπουργός με αποχές όμως από το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Σκωτία: “Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 4 μονάδων στο Όχι” λένε οι FT. Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα στρατόπεδα του Ναι και του Όχι ενόψει του αυριανού ιστορικού δημοψηφίσματος
για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ύστερα από 3 αιώνες. Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στην αυριανή κρίσιμη διαδικασία. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;». Σύμφωνα με τον Guardian, oι τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Όχι με 4 μονάδες. To ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται γύρω στο 8%. Για τον λόγο αυτό σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ απευθύνει ύστατη έκκληση στους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην επιστολή του ο Σάλμοντ κάλεσε από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο του “Όχι” την σκυτάλη πήρε ο Σκωτσέζος πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν,και ο οποίος προειδοποίησε για ακόμα μια φορά για τις συνέπειες της απόσχισης.«Χάνουμε το πλεονέκτημα που έχουμε από το βρετανικό νόμισμα και τη δυνατότητα να λαμβάνουμε αποφάσεις σε βρετανικό επίπεδο και, ας είμαστε ειλικρινείς, χάνουμε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που συνδέονται με το να είμαστε μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου». “Ανεξαρτησία της Σκωτίας: Διαρροές για το Σύστημα Υγείας προκαλούν επεισόδια στο Εδιμβούργο” αναφέρει ο Guardian. Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ πήρε μία γεύση του πόσο πικρή έχει γίνει η μάχη για το μέλλον της Σκωτίας και, ουσιαστικά, της ύπαρξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα κόμματα του Λονδίνου έχουν πάρει ενεργό μέρος στην εκστρατεία υπέρ του «όχι», με σπάνιες επιδείξης διακομματικής ενότητας.Το βράδυ της Τρίτης, ο Μίλιμπαντ χρειάστηκε να διακόψει «πολιτικό περίπατο» στο Εδιμβούργο με χαρακτήρα εκστρατείας υπέρ του «όχι», όταν μεταξύ της συνοδείας του και υποστηρικτών του «ναι» ξέσπασε ένταση και ό ίδιος κατέληξε να δέχεται προσωπικές αποδοκιμασίες από υποστηρικτές του «ναι». Φτάνοντας στο εμπορικό κέντρο του St James, ο Μίλιμπαντ κατέληξε σε «συμπλοκή» με τηλεοπτικά συνεργεία και υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Του φώναζαν πως είναι «ψεύτης», μεταξύ άλλων, και όταν έφυγε σημείωσε πως «αυτή είναι η άσχημη πλευρά της εκστρατείας από το στρατόπεδο του "ναι"». Με την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας συμπαρατάχθηκε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Λέγοντας πως, βάσει των δεσμεύσεων του Λονδίνου για μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα εγγυάται τη μέγιστη αυτοδιάθεση», εξέφρασε την «ελπίδα να ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι να μείνουν».

Για Βαλς: “O Bαλς κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης και δεσμεύεται να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις” λένε στο πρώτο τους θέμα σήμερα οι FT. “O Φρανσουά Ολάντ της Γαλλίας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης” αναφέρει και η WSJ. Aλλά με οριακή υποστήριξη κάτι που δείχνει πως δημιουργείται momentum για μια πολιτική πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Διαφορετικό το κλίμα στον γαλλικό Τύπο που κάνει λόγο για πικρή νίκη για τον Γάλλο πρωθυπουργό χθες καθώς ναι μεν έλαβε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 244 κατά, ψήφο εμπιστοσύνης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση ωστόσο σημειώθηκαν 30 αποχές από το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα. Για ήττα του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο η αντιπολίτευση. Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Μανουελ Βαλς είχε υπογραμμίσει ότι «η Γαλλία αποφασίζει μόνη της τι πρέπει να κάνει» και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.Η αποχή των 30 βουλευτών του Σοσιαλιστικού κόμματος αποδεικνύει την ρωγμή που έχει ανοίξει στο κυβερνών κόμμα λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής αλλά και η δυσαρέσκεια στους χειρισμούς και του Φρανσουά Ολάντ. Η κυβέρνηση Βαλς καλείται να αντιμετωπίσει μια μηδενική ανάπτυξη και την ανεργία που ξεπερνά το 10%. Το έλλειμμα δεν φαίνεται να περιορίζεται κάτω από το όριο του 3%, παρά τις εξαγγελίες για περικοπές δαπανών 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2017. “Ψήφος εμπιστοσύνης: Κέρδισε το στοίχημα ο Βαλς;” αναρωτιέται η Monde που στο κεντρικό της άρθρο διατυπώνει επιφυλάξεις για το εάν ο Γάλλος πρωθυπουργός μπορεί να κερδίσει στις επόμενες εκλογές. “Βαλς: Μια ψήφος εμπιστοσύνης που δεν έφερε την ενότητα” αναφέρει η Liberation.

Για Ντράγκι: “Η ΕΚΤ ξεκινά το πάρτι των δανείων” λένε οι FT. H Kεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προσφέρει έως και 400 δισ ευρώ, σε “φθηνά δάνεια”.

Για ISIS: “Χερσαίες δυνάμεις ενδέχεται να εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους” αναφέρει ο Guardian. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε πως “είμαστε σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος” το οποίο απειλεί τη χώρα μας, εάν δεν το αντιμετωπίσουμε. “Αμερικανός στρατηγός λέει ναι στο ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων κατά της ISIS” λένε και οι NYTimes. “Οι ΗΠΑ είναι σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος” δήλωσε χθες ενώπιον του Κογκρέσου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ την ώρα που ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι υπάρχει πιθανότητα ενίσχυσης των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Όπως είπε ο κ. Ντέμσεϊ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδέχεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στα μέτωπα στο Ιράκ, όμως αυτό θα γίνει μόνον «κατά περίπτωση». Πάντως, οι NYTimes σχολιάζουν ότι πρόκειται για ένα πιο επικίνδυνο και δαπανηρό σχέδιο από εκείνο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος. “Το Πεντάγωνο 'βλέπει' ρόλο και για τις χερσαίες δυνάμεις” αναφέρει από την πλευρά της η WSJ.

Για Έμπολα: “Ένα δισεκατομμύριο δολάρια ζητά ο ΟΗΕ κατά της πρωτοφανούς επιδημίας του Έμπολα” αναφέρει ο Guardian. “O Oμπάμα πιέζει τους παγκόσμιους ηγέτες για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα” αναφέρουν οι NYTimes. Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την επιδημία του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική κατά την επίσκεψή του στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Οι σκηνές που περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας οι οποίοι επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι «φρικιαστικές» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.«Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Στη Δυτική Αφρική ο Έμπολα σήμερα είναι επιδημία, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Βγαίνει εκτός ελέγχου, επιδεινώνεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι στη Δυτική Αφρική έχουν μολυνθεί και ο αριθμός αυτός πολύ γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε δεκάδες χιλιάδες. Και εάν δεν σταματήσει τώρα ο απολογισμός θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες με βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία, την πολιτική και την ασφάλεια για όλους μας”. Η καταπολέμηση της επιδημίας θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, όμως η ιατρική κοινότητα ξέρει πώς να το φέρει εις πέρας, πρόσθεσε. Στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αποστολή περίπου 3.000 στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν στην οικοδόμηση νέων κέντρων νοσηλείας, η παροχή επιμελητειακής βοήθειας εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού. Οι αμερικανικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη Λιβερία αφού στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της χώρας αυτής, θα εδρεύει η υπηρεσία συντονισμού των επιχειρήσεων.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, δημοψηφισμα 2015, guardian, δημοσκοπηση, james, ηπα, γαλλια, wsj, momentum, ψηφοφορία, monde, εκλογες, liberation, ΕΚΤ, τραπεζες, isis, nytimes, οηε, μυστικες δημοσκοπησεις, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, κομματα, ψηφος εμπιστοσυνης, το στοιχημα, χωρες, αυριανη, αφρικη, εδιμβουργο, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ηττα, θεμα, ιατρικη, ιρακ, οηε, οικονομια, ωρα, guardian, james, nytimes, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, αλεξ, ανεργια, βγαινει, βραδυ, γευση, γινει, δυνατοτητα, δειχνει, δυτικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ενστικτο, εφυγε, ζωη, ζητα, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, ιστορικο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λογο, νικη, ξυπνηστε, ουσιαστικα, πρωι, ρωγμη, ρολο, σκηνες, σκωτια, σχεδια, σχεδιο, φορα, ψηφοφορία, αιωνες, ασφαλεια, ασχημη, δικαιωμα, ευθεια, ειλικρινεις, επεισοδια, ετοιμη, ηγετες, χωρα, isis, liberation, μια φορα, momentum, monde, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα