2.000 σπίτια για τους Στρατιωτικούς στο Πικέρμι

Μετά από 4 δεκαετίες (40 χρόνια) λύθηκε οριστικά το θέμα της αξιοποίησης έκτασης στο ΠΙΚΕΡΜΙ προς όφελος των μελών, κυρίως απόστρατοι, του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Πρόκειται για μια έκταση συνολικά στην περιοχή 6.100 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.500 περίπου στρέμματα ανήκουν στον ΑΟΟΑ.

Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, από την έκταση ιδιοκτησίας

του ΑΟΟΑ, επιβάλλεται η παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% των εκτάσεων με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και επιτρέπεται να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο 50%, με χαμηλό συντελεστή οικοδόμησης, μετατρέποντας έτσι την υφιστάμενη χέρσα και εγκαταλειμμένη έκταση σε έναν σύγχρονο οικισμό με τεράστιο χώρο πρασίνου.
Ο ΑΟΟΑ θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό στεγαστικό πρόγραμμα που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας , στην ανάπτυξη και στη δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου επισημάνθηκε, η σημασία του έργου, που θα επιλύσει ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα των στρατιωτικών, που είναι η στέγασή τους, αλλά και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής του ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι, «κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονίμων στελεχών είτε αφορούν θέματα στέγασης, αποδοχών, υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλών συνθηκών εργασίας, είτε στήριξης της στρατιωτικής οικογένειας, είναι στην άμεση προτεραιότητα της πολιτικής μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ξεκάθαρα τονίζω ότι τους οφείλουμε πολλά, τους χρωστάμε πολλά.»

O Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμών Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αγόρασε το 1972, έκταση 2.486 στρεμμάτων στο Πικέρμι, με μορφή λωρίδων γης, αναμεμειγμένες με αντίστοιχες λωρίδες ιδιοκτησίας ιδιωτών και τεσσάρων άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών, συνολικής έκτασης άνω των 6000 στρεμμάτων.

Κατά το παρελθόν έγιναν τρεις (3) προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και λύσης του προβλήματος, με πρώτη το 1976-80 και την τελευταία το 2006, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ταυτόχρονα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, επιβλήθηκαν ευρύτερες δεσμεύσεις στην συνολική έκταση (6116 στρέμματα), που περιόρισαν κατά πολύ την δυνατότητα δόμησης.

Συγκεκριμένα:

1. Χαρακτηρίσθηκαν δασικά περίπου 2000 στρέμματα τα οποία λαμβάνονται υπόψη με αυτή τη μορφή στις πολεοδομικές μελέτες.

2. Κηρύχθηκε ευρεία έκταση 1000 στρεμμάτων ως «ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική» για να προστατευτούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία τονίζεται, ότι ευρέθησαν εκτός της ΖΑΑ (250μ. Ν.Α.).

3. Με το ΠΔ περί προστασίας του ορεινού όγκου του Πεντελικού Όρους επιβλήθηκε περαιτέρω δέσμευση προστασίας 900 στρεμμάτων, εντός της οποίας επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς λειτουργίες, όπως τελικά απεφάνθη το ΣτΕ με το 246/2000 Πρακτικό Επεξεργασίας.

Στις αρχές του 2012, μετά από ενέργειες του τότε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και σχετική παρέμβαση, άρχισε προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για επίλυση του προβλήματος.

Τo Μάρτιο του 2013, και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, δόθηκε εντολή επίσπευσης των διαδικασιών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ 159) που δημοσιεύθηκε στις 8-8-2014, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών, ρύθμιση δασικής νομο­θεσίας και άλλες διατάξεις».

Με την ψήφιση του Νόμου, επιλύθηκε με τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, ένα πρόβλημα που απασχολούσε εδώ και 40 έτη μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ. Με δεδομένη τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών έτσι ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να ικανοποιήσει τα περίπου 2000 μέλη του.

Στην παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς είπε: «Θα υπαρξει συνέχεια, αφού υπάρχουν και άλλοι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με τους οποίους υπάρχει συνεργασία και ιδιώτες ακόμη. Αυτοί οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί είναι του προσωπικού του Ο.Τ.Ε., της Ολυμπιακής Στέγης, του Ελληνικού Φοίνικα και είπα και ορισμένοι ιδιώτες που έχουν περίπου ίδια έκταση με τον ΑΟΟΑ. »

Από τη πλευρά του Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος είπε: «Το Πικέρμι για τις Ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις είχε και έχει πάρει μία μυθική διάσταση. Ένα πρόβλημα 40 ετών το οποίο ήταν αδύνατον να επιλυθεί, και έμενε απόρθητο και απείραχτο. Απαιτήθηκε η προσωπική εμπλοκή του κυρίου Πρωθυπουργού και του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας που και οι δύο ενεπλάκησαν σε προσωπικό επίπεδο, του κυρίου Καλαφάτη και του κυρίου Ταγαρά, για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτή τη κατάσταση και να αποδείξουμε τελικά ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όταν υπάρχει η προσωπική βούληση γενικότερα - γιατί εγώ ξεπερνάω το θέμα της πολιτικής βούλησης- των διοικούντων να λύσουν το πρόβλημα, θα το λύσουν. Και αυτό ακριβώς έγινε. Και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην επίλυση ενός θέματος, που θα ικανοποιήσει, περίπου 2.000 στελέχη, για να πάρουν τελικά κάτι που τους ανήκει.»

Χρήστος Α. Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα