Ο Τύπος στον κόσμο

Το νέο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζεταιη Δύση να επιβάλλει στη Ρωσία στηνπερίπτωση μη επίτευξης εκεχειρίας στηνΑνατολική Ουκρανία, μετά και τα αυστηράμηνύματα εναντίον της Μόσχας στη ΣύνοδοΚορυφής του ΝΑΤΟ είναι ένα από τα βασικάθέματα του διεθνούς Τύπου, καθώς και ηαναπάντεχη “παρέμβαση” της ΕΚΤ στημάχη εναντίον του αποπληθωρισμού στηνΕυρωζώνη.

Για Ουκρανία:“Οι αμφιβολίες παραμένουν στο ΝΑΤΟ

γιαμια συμφωνία εκεχειρίας” αναφέρει οGuardian. O Oυκρανικόςστρατός και οι αυτονομιστές μπορεί νακαταλήξουν σε εκεχειρία, ωστόσο αρκετοίηγέτες εκφράζουν αμφιβολία για τηνδιατήρηση της. “Το Κίεβο δηλώνει έτοιμογια μια εκεχειρία” αναφέρουν οι FT.“Αυξάνονται οι πιέσειςπρος τη Ρωσία” αναφέρει η WSJ.Νέο πακέτο κυρώσεωνεναντίον της Ρωσίας λόγω της ουκρανικήςκρίσης ετοιμάζει η Δύση, μετά και αυστηράμηνύματα που έστειλαν χθες οι ηγέτεςτων κρατών μελών του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα,στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής πουδιεξάγεται από χθες στο Νιούπορτ τηςΟυαλίας. Σύμφωνα με Αμερικανούςαξιωματούχους τα νέα μέτρα θα στοχεύουντην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, τιςκρατικές τράπεζες αλλά και στενούςσυνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα νέαμέτρα στοχεύουν να ασκήσουν περαιτέρωπιέσεις προς τη Ρωσία ώστε να εξομαλυνθείη κατάσταση στην Ουκρανία για τον λόγοαυτό και η εφαρμογή τους ή όχι θα εξαρτηθείαπό το εάν Μόσχα και Κίεβο καταλήξουνσε εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανίατις επόμενες ώρες, όπως διευκρίνισε οΓάλλος πρόεδρος. Από την πλευρά του ογενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσετο Κρεμλίνο να αποσύρει τα ρωσικάστρατεύματα από την Ουκρανία και νασταματήσει να παρέχει στήριξη στουςφιλορώσους αυτονομιστές. Από τηνπλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, ΠέτροΠοροσένκο μετά τη συνάντησή του με τονΜπαράκ Ομπάμα και τους ηγέτες τηςΒρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίαςκαι της Ιταλίας, εμφανίστηκε συγκρατημένααισιόδοξος δηλώνοντας πως, αν υπογραφείτην Παρασκευή σχέδιο ειρήνευσης τουΜινσκ, θα διατάξει κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα,με τον Γάλλο και Γερμανό ομόλογό τουσυνομίλησε τηλεφωνικά ο υπουργόςΕξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφσε σχέση με τις προτάσεις για εκεχειρίαστην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα πάντωςσε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε τηνΟυάσινγκτον ότι υποστηρίζει αυτό πουαποκάλεσε «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο.

Για ΙσλαμικόΚράτος: “Συμφωνία για τηδημιουργία συμμαχίας εναντίον τουΙσλαμικού κράτους” αναφέρει η WSJ.Oι σύμμαχοι των ΗΠΑσυμπεριλαμβανομένων της Μ. Βρετανίαςκαι Γαλλίας είπαν το “ναι” στη δημιουργίαμιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης γιανα αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη απειλήτου Ισλαμικού Κράτους. “Σεαναζήτηση συμμαχιών για την αντιμετώπισητου Ισλαμικού Κράτους οι ΗΠΑ” αναφέρειη Monde. “Oμπάμα και Κάμερονεπιδιώκουν ευρεία επίθεση εναντίον τουΙσλαμικού Κράτους” αναφέρει ο Guardian.Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότιδεν θα καταβληθούν λύτρα για τηναπελευθέρωση του Βρετανού Χέινς, ωστόσοαναζητά τρόπους διάσωσης του. Σύμφωναμε τον Κάμερον, οι τρομοκράτες δεν πρέπεινα ενισχύονται οικονομικά με λύτρα μετα οποία απειλούν Δυτικές χώρες. “Είναισαν αποδεχόμαστε ήττα. Και κάτι χειρότερο,δημιουργούμε κινδύνους για τις χώρεςμας” είπε χαρακτηριστικά.

Για Ντράγκι:Βασικό θέμα στον διεθνή Οικονομικό Τύποη έναρξη προγράμματος αγοράς ενυπόθηκωντίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων πουανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι,μετά την αιφνιδιαστική μείωση τουβασικού επιτοκίου σε νέο αρνητικό ρεκόρστο 0,05%. “Η παρέμβαση του Ντράγκιξαφνιάζει τις αγορές” αναφέρουν οι FT.Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπεότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τονΟκτώβριο του 2014 χωρίς να προσδιορίσειτο ύψος του, υπογραμμίζοντας ότι αυτήη απόφαση δε σημαίνει έναρξη «ποσοτικήςχαλάρωσης. Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσεκατηγορηματικά ότι τα επιτόκια δεν πάνεπιο χαμηλά:«Οι σημερινές αποφάσεις- σεσυνδυασμό με άλλα μέτρα που ήδηεφαρμόζονται- ελήφθησαν με στόχο τηπαραμονή του μεσομακροπρόθεσμουπληθωρισμού κοντά στο στόχο πληθωρισμούκάτω, αλλά κοντά στο 2%. Εφόσον κριθείαπαραίτητο να ληφθούν νέα μέτρα για νααντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μίαςπαρατεταμένης περιόδου χαμηλούπληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιοδεσμεύτηκε, ομόφωνα, να χρησιμοποιήσειπρόσθετα μη συμβατικά μέσα, εντός τηςεντολής του. “H μείωσητου επιτοκίου αλλάζει τα σχέδια τωνεπενδυτών” αναφέρει η WSJ.Oι επενδυτές εξετάζουνσοβαρά να εκμεταλλευτούν το διηπειρωτικόχάσμα όσον αφορά τις πολιτικές τωνκεντρικών τραπεζών, μετά την εκστρατείαπου ξεκίνησε η ΕΚΤ να ενισχύσει τηνεύθραυστη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. “ΗΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια, δεσμεύεται γιαποσοτική χαλάρωση” αναφέρει η DW.Aπό την πλευρά τους οι FTσε ειδικό άρθρο αναφέρονται“Στις ελπίδες που δημιουργεί το 'ορφανό'σχέδιο του Μάριο Ντράγκι. Για μια ακόμηφορά ο Μάριο Ντράγκι δεν κατάφερε ναπαραδώσει ολοκληρωμένο QE ή "quantitativeeasing" ή «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδήμαζικές αγορές κρατικών ομολόγων πουθα αντιστοιχούσαν με επιδιόρθωση τωνπροωθητικών πυραύλων της οικονομίαςτης ευρωζώνης. Αντ' αυτού, ο διοικητήςτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςανακοίνωσε εφαρμογή "ABSPP" και"CBPP3" – δηλαδή προγράμματα αγορώντιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων καικαλυμμένων ομολόγων. Δυστυχώς, κανένααπό τα παραπάνω δεν έχει την ίδιαεμβέλεια με το QE,με το οποίο στις ΗΠΑκαι Βρετανία οι κεντρικές τράπεζεςαγόρασαν τεράστιες ποσότητες κρατικώνομολόγων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οιτελευταίες ενέργειες της ΕΚΤ, πουπεριλάμβαναν επίσης πρόσθετες περικοπέςστα βασικά επιτόκια, σηκώνουν απαξίωση.Η κάθετη πτώση του ευρώ δείχνει ότι οκ. Ντράγκι εξακολουθεί να δίνει μεγάληβαρύτητα στις αγορές. Σε αντίθεση με τοQE της αμερικανικής Federal Reserve, που η απόδοσήτου σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν και στατεράστια νούμερα που «διαφημίζονταν»στα πρωτοσέλιδα, τα πακέτα της ΕΚΤ είναιπιο ταπεινά, αλλά οπωσδήποτε ταιριάζουνκαλύτερα στην ποικιλία των οικονομιώνκαι των πολιτικών συστημάτων τηςευρωζώνης.

Με το πρόγραμμα ABS θαβοηθηθεί πολύ η παροχή άμεσης πίστωσηςστην πραγματική οικονομία, ανακουφίζονταςαπό το βάρος τις αποδυναμωμένες τράπεζες.Η κεντρική τράπεζα εντέλει θα καταλήξεινα δαπανήσει μεγάλα ποσά σε ABS – ο κ.Ντράγκι δεν έβαλε κανένα στόχο– δίνονταςστο πρόγραμμα έναν «αέρα» από QE. (....) Έναμεγάλο πρόβλημα με το πρόγραμμα γιααγορά ABS είναι ότι θα χρειαστεί καιρόγια να εφαρμοστεί και οι επιδράσεις τουθα είναι μάλλον σταδιακές. Υπάρχει οκίνδυνος τα μέτρα της ΕΚΤ για αύξησητης ανάπτυξης και των πληθωριστικώνπιέσεων να είναι πολύ βραδεία για νααποτρέψουν την πτώση της ευρωζώνης σεεπικίνδυνο σπιράλ αποπληθωρισμού. Αντο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οιευρωπαϊκές ΜμΕ είναι η έλλειψη ζήτησης,τα φθηνότερα δάνεια μπορεί να μην κάνουνκαμία διαφορά. Αλλά οι επιλογές του κ.Ντράγκι είναι περιορισμένες και, όπωςισχυρίζεται ο Ματ Κινγκ, στρατηγικόςαναλυτής της Citigroup, ένα πρόγραμμα αγορώνABS «μοιάζει να έχει περισσότερες ελπίδεςεπιτυχίας από όσο οτιδήποτε άλλο».

Για BP: Mεπρόστιμο έως και 18 δισεκ δολάριααπειλείται η BP γιατην μόλυνση που προκλήθηκε στον Κόλποτου Μεξικού το 2010, αναφέρουν οι NYTimesαλλά και οι FT.Η BP επέδειξε «βαριά αμέλεια» στην έκρηξηπου σημειώθηκε το 2010 σε πλατφόρμαπετρελαίου στο Μεξικό, αποφάσισε τηνΠέμπτη ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως στηνυπόθεση για το περιστατικό που στοίχισετη ζωή 11 ανθρώπων και προκάλεσετεράστια περιβαλλοντική καταστροφήεμπλέκονται και η Transocean και η Halliburton. «Ησυμπεριφορά της BP ήταν παράτολμη» δήλωσεο Αμερικανός δικαστής Carl Barbier.«ΗTranscocean επέδειξε αμέλεια. Η Haliburton επέδειξεαμέλεια». O Barbier απέδωσεευθύνες 67% στην BP, 30% στην Transcocean και 3%στην Halliburton.

Για Ολάντ:“Ο Φρανσουά Ολάντ γίνεται ο πιοαντιδημοφιλής πρόεδρος της ΓαλλικήςΔημοκρατίας” αναφέρει η Monde.Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η δημοτικότητατου Φρανσουά Ολάντ καθώς μειώθηκε καταπέντε μονάδες τον Αύγουστο φθάνονταςστο 13%, γεγονός που τον καθιστά τον πιοαντιδημοφιλή πρόεδρο στη Γαλλία μετάτον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωναμε δημοσκόπηση τουTNS Sofres/Le Figaro Magazine. Στο μεταξύ, πλήγμα αναμένεται να δεχθείκαι από το νέο βιβλίο της πρώην συντρόφουτου Βαλερί Τριερβελέρ, που κυκλοφόρησεχθες με τίτλο “Σε ευχαριστώ για τηστιγμή”. Εκτός από τις πληροφορίες γιατο τέλος της σχέσης τους, οι αναφορέςτης δημοσιογράφου για την απέχθεια τουΓάλλου προέδρου έναντι των φτωχών, τουςοποίους αποκαλεί- κατά το βιβλίο-φαφούτηδες, προκαλούν αίσθηση. Σύμφωναμε την αρχισυντάκτρια του Paris Match πουέκανε και την προδημοσίευση τωναποσπασμάτων, το βιβλίο αποτελεί πλήγμαγια τον Ολάντ. «Έχει ορισμένα αστεία.Οκ, είναι χιούμορ αλλά θα στιγματίσει,φοβάμαι, την εικόνα του και είναι κρίμα,διότι ίσως η Βαλερί δεν θα έπρεπε να πειτέτοιου είδους πράγματα. Αλλά προφανώςήθελε να πει την αλήθεια και γνωρίζοντάςτην ξέρω ότι πάντα λέει την αλήθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα