Ο Τύπος στον Κόσμο

Η επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η κρίση στην Ουκρανία μετά την έναρξη ειδικής επιχείρησης του Κιέβου εναντίον φιλορώσων ενόπλων στα ανατολικά της χώρας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.


Για την Ουκρανία

"Η Ουκρανία στο χείλος εμφύλιου πολέμου" αναφέρει ο Guardian. Ίσως πρόκειται για την πιο επικίνδυνη φάση της κρίσης στην Ουκρανία καθώς η κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου να προχωρήσει σε ειδική επιχείρηση με τη συμμετοχή

των ειδικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων ενόπλων στην πόλη Κραματόρσκ στα ανατολικά της χώρας έχει προκαλέσει συναγερμό στη Μόσχα, που καλεί μέσω του Ρώσου προέδρου τον ΟΗΕ να καταδικάσει τα τεκταινόμενα. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανέφεραν πως πρόκειται για επιβεβλημένη επιχείρηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν την πρόθεση να παράσχουν θανατηφόρα εφόδια στις ουκρανικές δυνάμεις. Όλα αυτά την παραμονή της τετραμερούς συνόδου Ε.Ε, ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας στη Γενεύη. Ενόψει της συνόδου υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Πάντως, και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία. "O Πούτιν απευθύνεται στον ΟΗΕ" αναφέρει η Monde. "H Oυκρανία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ένοπλες δυνάμεις" αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Ο στρατός της Ουκρανίας έριξε τους πρώτους πυροβολισμούς σε έναν αγώνα για επανάκτηση του ελέγχου στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αρχηγεία της αστυνομίας. Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την "μετρημένη απάντηση" του Κιέβου. "Η Ρωσία γρήγορα κατασκευάζει τη δική της αλήθεια για την κρίση στην Ουκρανία" αναφέρουν οι NYTimes. Παραπληροφόρηση, υπερβολές, θεωρίες συνομωσίας, θερμή ρητορική και ασύστολα ψεύδη για την κρίση στην Ουκρανία χρησιμοποιούν ανώτατοι αξιωματούχοι στο Κρεμλίνο.


Για την Τραπεζική Ένωση

"Σούπερ Τρίτη για τους κανόνες λειτουργίας και εξυγίανσης των τραπεζών" αναφέρουν οι Financial Times. O μεγαλύτερος αριθμός κανονισμών, που πέρασε ποτέ για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών, από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος. "Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί κανόνες - κλειδιά για τη λειτουργία των τραπεζών" αναφέρει και η WSJ. Ανοίγει ο δρόμος για την τραπεζική ένωση με δύο νομοσχέδια, που αφορούν τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και ενιαίας διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ, και ένα για την εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ που ενέκρινε το Ευρωκοινοβουλιο έχοντας λάβει τα μαθήματα από την κρίση και τη διαχείριση της περίπτωσης της Κύπρου. Μέσω των νομοσχεδίων διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες κυρίως θα επωμίζονται την ευθύνη της όποιας αποτυχίας τους, σπάζοντας τους δεσμούς μεταξύ τραπεζικών προβλημάτων και δημοσίου χρέους, ενώ το κόστος θα αναλαμβάνουν ομολογιούχοι και πιστωτές.


Στη Γαλλία

Προβληματίζει νέα δημοσκόπηση που καταγράφει κάθετη πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου, λόγω της αποτυχίας του να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία που ξεπερνά το 10%. Μάλιστα σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ο Φρανσουά Ολάντ θα έχανε τόσο από τον κεντροδεξιό προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί όσο και από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν αυτήν την εβδομάδα. Η δημοσκόπηση της OpinionWay έδειξε ότι ο Ολάντ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2017, θα αποκλειόταν ήδη στον πρώτο από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, καθώς θα συγκέντρωνε μόλις το 19% των ψήφων, έναντι ενός 29% που θα συγκέντρωνε ο Σαρκοζί και ενός 25% που θα συγκέντρωνε η Λεπέν. Δικαίως αναρωτιούνται οι Financial Times (FT): O επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας... ο Σαρκοζί;


Για το Μπερλουσκόνι

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πως η αρχική καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε τετραετή φυλάκιση μετατράπηκε σε κοινωφελή εργασία, με απόφαση δικαστηρίου του Μιλάνου και συγκεκριμένα σε ίδρυμα για την περίθαλψη ηλικιωμένων στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου. "Μετατροπή της καταδίκης σε κοινωφελή εργασία" αναφέρει η WSJ, "Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία" αναφέρουν οι FT, ωστόσο θα ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματος του ενόψει ευρωεκλογών.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα