«Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία»

Σε εξέλιξη η «σταδιακή», όπως τη χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Μετά την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνεται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ. Στηρίζουν οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η Ρωσία ενώ ετοιμάζεται η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη με στόχο την αποκλιμάκωση

στην ουκρανική κρίση. Να καταδικάσει ο ΟΗΕ την επιχείρηση, ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν από τον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, ενώ σε τηλεφωνική του συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον» σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων », ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη .

Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Πέμπτη θα προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία.

Σε μια ξεχωριστή συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου , ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε το γεγονός πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου , που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία.

Την άποψη ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την στρατιωτική επέμβαση και διαμελισμό της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον Αθήνα 984 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα