Ο Τύπος στον Κόσμο

Η ανησυχία που προκαλούν τα περιστατικά βίας στον Λίβανο αλλά και η κλιμάκωση των ενόπλων συγκρούσεων στο Ιράκ είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η κακοκαιρία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.Για το Λίβανο

Νέα έκρηξη με 5 νεκρούς σημειώθηκε χθες στη Βηρυτό, λίγες μόνο μέρες μετά την έκρηξη

σε συνοικία της Βηρυτού, όπου σκοτώθηκε πρώην υπουργός της κυβέρνησης και πολέμιος της Χεζμπολάχ. Η νέα έκρηξη συγκλόνισε προάστιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Με την Χεζμπολάχ να μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ στη Συρία και τμήμα του πληθυσμού να υποστηρίζει τους αντάρτες, η συριακή σύγκρουση έχει δυναμιτίσει τις παλιές διαχωριστικές γραμμές στο Λίβανο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους NYTimes αλλά και την Wall Street Journal (WSJ) "Η Χεζμπολάχ έχει ήδη μεταφέρει πυραύλους στον Λίβανο". Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, Ισραηλινοί αναλυτές σε θέματα ασφάλειας επισημαίνουν πως η Χεζμπολάχ έχει ήδη μεταφέρει πυραύλους από τη Συρία, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χτύπημα εναντίον του Ισραήλ.

Στο Ιράκ

Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ. Εξτρεμιστές ισλαμιστές που συνδέεονται με την Αλ Κάιντα απελευθέρωσαν κρατουμένους, έκαψαν αστυνομικά τμήματα και κατέλαβαν τεμενη στη Φαλούτζα και το Ραμαντι, δύο από τις πιο σημαντικές πόλεις της χώρας, όπως αναφέρουν οι NYTimes.

Για την κακοκαιρία

"Iσχυρή χειμερινή καταιγίδα πλήττει τις βορειοανατολικές πολιτείες" αναφέρει η Washington Post (WP). Περίπου 3.000 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες στις ΗΠΑ και καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε άλλες 7.000 λόγω της χιονοθύελλας που πλήττει το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συνοδευόμενη από ανέμους και θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσουν απόψε στη Νέα Υόρκη στους 13 βαθμούς υπό το μηδέν. Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρζι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Η πρώτη μεγάλη χειμερινή καταιγίδα του 2014 έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους από την κάτω Κοιλάδα του Μισισίπι ως την ακτή του Ατλαντικού, με τμήματα της Νέας Αγγλίας, της Βοστώνης περιλαμβανομένης, να ετοιμάζονται σήμερα το πρωί για 36 εκατοστά χιόνι.

"Πλημμύρες, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι πλήττουν το Ηνωμένο Βασίλειο" λέει ο Guardian. Προειδοποίηση για εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Αγγλία, εξέδωσε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν την θάλασσα έπειτα και από τον πνιγμό, την Πέμπτη, δύο ανθρώπων. Η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Βρετανίας, εξέδωσε την υψηλότερη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο πλημμυρών, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Στους Financial Times

Περιμένουμε νέα κρίση στην Ευρωζώνη το 2014; αναρωτιούνται οι Financial Times (FT). Το 2013 πέρασε για την ευρωζώνη χωρίς καμία νέα κρίση χρέους, για πρώτη φορά από το 2009, με τα ομόλογα να ανακάμπτουν και εισροή νέων κεφαλαίων στην περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι η οικονομία παρέμεινε αδύναμη και στις περιπτώσεις της περιφέρειας, εφιαλτική. Όπως αναφέρει ο αναλυτής των Financial Times, John Authers, η κρίση που θα επέβαλε τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη δεν συνέβη το 2013 και αναρωτιέται εάν θα συμβεί το 2014. Ο Laurent Fransolet, αναλυτής της Barlcays, δεν βλέπει μεγάλες πιθανότητες νέας κρίσης λόγω των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και λόγω της κατάστασης στις οικονομίες της ευρωζώνης. Ακόμη και σε Πορτογαλία και Ελλάδα είδαμε τον «πάτο» τα προηγούμενα τρίμηνα, σημειώνει, εκτιμώντας ότι επίκειται ανάκαμψη, αλλά πολύ ήπια. Ο John Wyn - Evans, επικεφαλής στρατηγικής της Investec, υπογραμμίζει ότι θα απαιτηθεί ένας καταλύτης για μια νέα κρίση στην ευρωζώνη. Ένας τέτοιος καταλύτης θα μπορούσε να είναι η έλλειψη ανάπτυξης, σημειώνει.Εάν η Ευρώπη δεν αναπτυχθεί, πέφτει μεγάλο βάρος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ο Authers. Ο Alex Friedman της UBS σημειώνει ότι σε περίπτωση αντίξοου αποτελέσματος στις ιταλικές εκλογές, επί παραδείγματι, θα υπάρξει άνοδος των ομολόγων «δοκιμάζοντας» εκ νέου τις αντοχές του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ. Ο λόγος που οι ευάλωτες χώρες δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη είναιακριβώς οι δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζει. Από την άλλη, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι διαφοροποιήσεις στα επιτόκια με τις ΗΠΑ, μετά και τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για σταδιακή διακοπή των αγορών ομολόγων, είναι το πραγματικό κλειδί για την ευρωζώνη, καθώς μεταβάλλεται η ισορροπία του ρίσκου παγκοσμίως. Από αυτή την άποψη, σημειώνουν, οι τύχες της Ευρώπης βασίζονται περισσότερο στη Fed παρά στην ΕΚΤ...

Για τους Ρουμάνους και Βούλγαρους μετανάστες

"Οι Σοσιαλδημοκράτες λένε πως οι Χριστιανοκοινωνιστές δεν έχουν κατανοήσει την Ευρώπη". Αυτός είναι ο τίτλος της DW για το θέμα που προκαλεί διχασμό στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, που δεν είναι άλλο από την κατάργηση των περιορισμών στην αγορά εργασίας της ΕΕ για τους πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Οι συντηρητικοί Βαυαροί σύμμαχοι της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ζητούν πρόσθετα μέτρα για να εμποδίσουν τον «τουρισμό προς άγραν κοινωνικών επιδομάτων». Όμως, το υπουργείο Εξωτερικών, που «ανήκει» στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, προειδοποιεί πως η αμφισβήτηση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι «επιζήμια για την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία σύμφωνα με τον Guardian, ο Ρουμάνος πρέσβης στο Λονδίνο Ιον Τζίνγκα ειρωνεύτηκε τόσο τους βρετανούς βουλευτές όσο και τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στα αεροδρόμια περιμένοντας τους μετανάστες από τη Ρουμανία... ο πρέσβης παρέπεμψε στο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ... "Περιμένοντας τον Γκοντό". Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρέσβης δήλωσε πως όσοι περίμεναν ορδές μεταναστών στο αεροδρόμιο του Λούτον διαψεύστηκαν, καθώς τελικά όσοι έφθασαν από το Βουκουρέστι είχαν ήδη δουλειά στη Μ. Βρετανία.

Στη Βρετανία

Στη δημοσιότητα για ακόμα μια χρονιά ήρθαν τα εθνικά αρχεία της Βρετανίας για το έτος 1984. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Guardian η τότε πρωθυπουργός της χώρας, Μ. Θάτσερ είχε καταρτίσει μυστικό σχέδιο να χρησιμοποιήσει τον στρατό και να κηρύξει τη Βρετανία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να δώσει τέλος στις συνεχιζόμενες τότε απεργίες των ανθρακωρύχων. Το στρατιωτικό προσωπικό θα χρησιμοποιούνταν για την εξόρυξη άνθρακα. Σύμφωνα με τα αρχεία, υπήρξαν δύο φορές εκείνη τη χρονιά που η κυβέρνηση Θάτσερ είχε φθάσει στο σημείο να παραδέχεται πως υπάρχει ενδεχόμενο ήττας. Η απεργία έληξε το Μάρτη του 1985 και ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν στη μεταπολεμική Αγγλία. Μπορεί οι απεργοί να μην πέτυχαν τα αιτήματά τους γνώρισαν όμως τον ανειρήνευτο χαρακτήρα αυτής της ταξικής σύγκρουσης που συνεχίζεται.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα αρχεία του 1984 ήταν ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν είχε πιέσει ποτέ στις επαφές που είχε με τον Νοτιοαφρικανό τότε πρόεδρο Μπόθα στις 2 Ιουνίου για την απελευθέρωση του Μαντέλα. Το ενδιαφέρον είναι ότι μετά τον θάνατο του Μαντέλα τον περασμένο μήνα οι συνεργάτες της πρώην πρωθυπουργού, Νόρμαν Τέμπιτ και Τσαρλς Μουρ ισχυρίστηκαν ότι η Θάτσερ σε εκείνη τη συνάντηση είχε πιέσει τον σκληροπυρηνικό τότε πρόεδρο της Ν. Αφρικής να απελευθερώσει τον Μαντέλα, αλλά τα έγγραφα δεν δείχνουν ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Στις ΗΠΑ

Την ώρα που οι εφημερίδες New York Times και Guardian καλούν ταυτόχρονα με κύρια άρθρα τους τον Μπαράκ Ομπάμα να προσφέρει κάποιας μορφής χάρη στον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν δεδομένης της αξίας που έχουν οι αποκαλύψεις του για τα τεράστιας έκτασης προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών, η Washington Post αποκαλύπτει τα χέδια της NSA που αφορούν στην ανάπτυξη ενός κβαντικού υπολογιστή που θα μπορεί να σπάσει κάθε επιπέδου κρυπτογράφηση, βάσει των εγγράφων που διέρρευσε ο Σνόουντεν. Η ανάπτυξη κβαντικού υπολογιστή θεωρείται ο στόχος για το επόμενο βήμα στην πληροφορική, αλλά η εφημερίδα υποστηρίζει πως η NSA δεν βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξή του από άλλους ερευνητές. H θεωρητική ανάπτυξη ενός τέτοιου υπολογιστή θα έδινε στην υπηρεσία τη δυνατότητα να σπάει με ευκολία την κρυπτογράφηση με την οποία προστατεύονται τραπεζικά στοιχεία, ιατρικά αρχεία και κρατικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, η έρευνα γύρω από την ανάπτυξη ενός τέτοιου «υπερ-υπολογιστή» είναι μέρος του ερευνητικού προγράμματος της NSA με τίτλο «Διείσδυση σε σκληρούς στόχους» και κόστος 79,7 εκατ. δολάρια. Το θέμα αναδημοσιεύει και η γαλλική Monde.

Στο Κολοράντο

"Μια ιστορική στιγμή για τους καταναλωτές κάνναβης" λέει η Monde. Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν με την έναρξη της λειτουργίας των πρώτων καταστημάτων πώλησης κάνναβης με κρατική άδεια στον κόσμο, στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο. «Ορδές» πελατών αψήφησαν το βαρύ κρύο και το χιόνι σε περίπου 25 σημεία πώλησης μαριχουάνας στην κατά βάση ορεινή πολιτεία. Οι πολίτες του Κολοράντο οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα 21 τους χρόνια έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν 28 γραμμάρια, ενώ όσοι προέρχονται από άλλες πολιτείες μπορούν να αγοράσουν το ¼ της συγκεκριμένης ποσότητας, κοινώς επτά γραμμάρια.Το σύστημα του Κολοράντο διαφέρει από εκείνο της Ολλανδίας, καθώς η τελευταία δεν νομιμοποίησε ποτέ την κάνναβη, μολονότι η αγορά και κατανάλωση μικρών ποσοτήτων της επιτρέπεται άτυπα από το 1976.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία νομιμοποίησε πλήρως το χασίς, ωστόσο δεν έχει θεσπίσει ακόμη συγκεκριμένους κανόνες για τη χρήση του.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, ιταλια εκλογες, new york, ηπα, νέα, βομβα mall, nytimes, wsj, washington, guardian, σημαίνει, times, john, ελλαδα, evans, τραπεζες, ubs, εκλογες, ΕΚΤ, fed, μερκελ, επιδοματα, ιον, απεργιες, απεργια, ιουνίου, μαντελα, york, nsa, monde, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκρηξη βοστωνη, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, χιονι, ουρουγουαη, χωρες, το θεμα, αδεια, βημα, γερμανια, δουλεια, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιον, ιρακ, ισραηλ, λονδινο, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, πτησεις, ρουμανια, ωρα, guardian, nsa, nytimes, times, ubs, αγορα, αγορα εργασιας, αεροδρομιο, αρθρα, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, ανοδος, ασαντ, βαυαροι, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, εγγραφα, υπαρχει, εκρηξη, ελλειψη, επτα, ερευνα, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσια, ισορροπια, κυβερνηση, κυρια, μυστικο, μηδεν, νεα υορκη, πεμπτη, πιθανοτητες, πληροφορικη, πολιτεια, πορτογαλια, προγραμματα, πρωι, συρια, σπιτια, σχεδιο, τμημα, τιτλος, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χεζμπολαχ, δικαιωμα, evans, fed, financial times, john, χωρα, ιατρικα, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, κοιλαδα, monde, new york times, new york, washington, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, york
Τυχαία Θέματα