Ο Τύπος στον Κόσμο

Η επέμβαση της ουκρανικής αστυνομίας στη πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, όπως και η ιστορική πλέον επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα.Για το Κίεβο

"Οργή στο Κίεβο από την αναπάντεχη επέμβαση της αστυνομίας" λέει ο Guardian. Απερίγραπτες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες στη πλατεία Ανεξαρτησίας λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση Γιανούκοβιτς με την Κάθριν Άστον. "Τα ματ

διαλύουν τις σκηνές των διαδηλωτών στην Ουκρανία" αναφέρουν οι Financial Times, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. "Η αστυνομία επιτίθεται εναντίον των διαδηλωτών στην Ουκρανία" λένε οι NYTImes. Δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας επενέβησαν το βράδυ και ανακατέλαβαν τμήμα της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, όπου έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες 10 ημέρες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές. Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας συγκεντρώθηκαν στην άκρη της πλατείας και άρχισαν να διαλύουν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες τους, λίγο πριν από τις 2:00 τοπική ώρα. Οι ουκρανικές ειδικές μονάδες της αστυνομίας ανακατέλαβαν έτσι ένα τμήμα της πλατείας στο κέντρο του Κιέβου.


Για το Μαντέλα

"Η σωρός του Νέλσον Μαντέλα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Πρετόρια" αναφέρουν οι NYTimes. το Union Buildings, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια, μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα η σορός του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η τελετή στη μνήμη του ηγέτη της Ν.Αφρικής, ένα 24ωρο νωρίτερα, υπήρξε μια εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας, όπου μέχρι και ο Ομπάμα έδωσε το χέρι του στον Ραούλ Κάστρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian "Ο Ομπάμα έλαμψε στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα". Παράλληλα, ο Guardian σημειώνει πως υπήρξαν χιλιάδες κόσμου και εκατοντάδες ηγέτες στη χθεσινή τελετή... αλλά ένας άνδρας έλειπε..., βασικά έλειπε το πνεύμα του: ο Νέλσον Μαντέλα. Σε καμία στιγμή δεν ακούστηκε η φωνή του από τα μεγάφωνα του σταδίου FNB, ενώ η τελετή επισκιάστηκε από εσωτερικές πολιτικές έριδες. Επρόκειτο για μια τελετή που τελικά δεν ανταπεξήλθε στο μέγεθος του Μαντέλα, αλλά και στο κύμα συγκίνησης που προκάλεσε η είδηση του θανάτου του. Αλγεινή εντύπωση έδωσαν οι πολίτες που γιουχάϊζαν τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής την ώρα που μιλούσε... Μόνο σε έναν ομιλητή δεν μίλησε κανείς, που σταμάτησαν και τον άκουσαν με προσοχή και αυτός ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα., ο οποίος μάλιστα καθοδόν προς το βήμα στάθηκε και χαιρέτισε τον Ραούλ Κάστρο αποδεικνύοντας γιατί συνεχίζει να είναι ένας σπουδαίος πολιτικός με εκατομμύρια θαυμαστές ειδικά εδώ στην Αφρική.


Για την Ελλάδα

"Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει μια πιθανότητα" λέει ο Guardian. Ένα think tank σημειώνει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας -που βρίσκεται πλέον στο 170% του ΑΕΠ- είναι εξαιρετικά υψηλό. To Capital Economics με τις δυσοίωνες προβλέψεις του σημειώνει αυτή τη παράμετρο, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ξεκάθαρη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά της από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο εισήλθε το 2012. Το πρόβλημα δεν είναι το δημοσιονομικό κενό του 2014 και 2015, καθώς γι' αυτό θα δοθεί τελικά η λύση, αλλά το γεγονός ότι το χρέος θα παραμείνει αρκετά υψηλό ακόμα και το 2030, ενώ οι Έλληνες δεν μπορουν να αντέξουν νέα μέτρα λιτότητας. (...) Επομένως, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα ενδεχόμενο αλλά όχι προς το παρόν...


Στην Ιταλία

Διογκώνεται το κίνημα Δικράνων, που ξεκίνησε ως μικρή κινητοποίηση αγροτών στη Σικελία για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί συνενώνοντας πλέον οδηγούς φορτηγών, εμπόρους, βιοτέχνες, ανέργους και χαμηλόμισθους που διαδηλώνουν κατά της λιτότητας. Το Κίνημα των Δικράνων (Movimento dei Forconi), ή αλλιώς και κίνημα της 9ης Δεκεμβρίου, επιμένει και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις, στήνοντας μπλόκα σε πολλές περιοχές της Ιταλίας από το Κάλιαρι στο νότο έως το Μπέργκαμο στο βορρά. Μάλιστα, η Repubblica σημειώνει πως σήμερα το Κίνημα των Forconi θα εισβάλλει δυναμικά στη Ρώμη, την ώρα της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε πως "δεν θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά" εννοώντας πως δεν θα υπάρξει δυναμική απάντηση της αστυνομίας. Άλλωστε, αίσθηση έχει προκαλέσει η επίδειξη αλληλεγγύης των αστυνομικών προς τους διαδηλωτές τόσο στο Τορίνο όσο και στη Γένοβα. Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera, εκμεταλλευόμενος τη κατάσταση αυτή ο Μπέπε Γκρίλο απευθύνθηκε στους αστυνομικούς λέγοντας: "Σταματήστε να προστατεύετε τους πολιτικούς, προστατέψτε τους διαδηλωτές".


Στην Ευρώπη

"Το πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης οριστικοποιήθηκε από την Ε.Ε" αναφέρουν οι Financial Times. Συγκρούσεις χθες των υπουργών Οικονομικών για τις λεπτομέρειες διάσωσης των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Michel Barnier, δήλωσε ότι θα πρέπει να καθοριστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες και να διευκρινιστούν ορισμένα νομικά θέματα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία.

Στις ΗΠΑ

"Το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό" αναφέρουν οι NYTimes. Ως ένα «καλό πρώτο βήμα» για να εξέλθει η Ουάσιγκτον από τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεκίνησαν το 2011 χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος τη συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που πέτυχαν οι δυο πλευρές στο Κογκρέσο. «Θέλω να καλέσω τα μέλη του Κογκρέσου και από τις δύο πλευρές να κάνουν και το επόμενο βήμα και πραγματικά να περάσει ένας προϋπολογισμός στη βάση αυτής της συμφωνίας, ώστε να μπορώ να τον υπογράψω και να γίνει νόμος», τόνισε ο Ομπάμα.


Για Ουρουγουάη

"Η Ουρουγουάη νομιμοποιεί την κάνναβη" λέει ο Guardian. H κυβέρνηση της χώρας πειραματίζεται με νόμο που ρυθμίζει την παραγωγή και την πώληση της κάνναβης υπό την εποπτεία του κράτους, με στόχο μια εναλλακτική λύση στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Μετά από 12 ώρες συζήτησης στη Γερουσία, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ και 13 κατά σε σύνολο 29 μελών με δικαίωμα ψήφου.Ο νόμος δίνει στο κράτος τον έλεγχο στην καλλιέργεια και την πώληση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, σπρώχνοντας την Ουρουγουάη στο ίδιο κλαμπ με τις αμερικανικές πολιτείες του Κολοράντο και την Ουάσιγκτον, την Ολλανδία και την Ισπανία, που επιτρέπουν ή ανέχονται την παραγωγή της κάνναβης σε ιδιωτικό περιβάλλον. "Ουρουγουάη: Ναι οριστικό για... μαριχουάνα από το κράτος!" λέει η Corriere de la Sera.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα