Ληξιπρόθεσμες με 10ετές πλάνο

Για δέκα χρόνια στη δαγκάνα της Εφορίας θα παραμείνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου που για λόγους οικονομικής δυσχέρειας αδυνατούν να αποπληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Αυτά προβλέπει χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με την οποία επιχειρείται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές «διαγράφοντας» όσες δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν. Οι εν λόγω
φορολογούμενοι θα μπαίνουν σε ειδική «λίστα» που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών και σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο η Εφορία διαπιστώσει παραπάνω χρήματα από το ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους, αυτά θα δεσμεύονται ευθύς αμέσως. Για τα ακίνητα θα «μπλοκάρεται» κάθε δυνατότητα των οφειλετών να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας προκαλούν απαισιοδοξία. Αρνητικό ρεκόρ τετραετίας σημείωσαν τον περασμένο Οκτώβριο οι ελληνικές εξαγωγές, καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 12,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012.

Εξάλλου, δραστική είναι η μείωση των εμβασμάτων που στέλνουν οι ξένοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα προς τις χώρες τους, που αποδεικνύει ότι η παρατεταμένη και βαθιά κρίση, καθώς και η εκτίναξη της ανεργίας πλήττει τους πάντες. Σύμφωνα με τη Eurostat το 2012 το ποσό των εμβασμάτων έπεσε κατακόρυφα στα 651 εκατ. ευρώ από 922 εκατ. ευρώ το 2011.


Μετακίνηση εργαζομένων σε κράτη μέλη της ΕΕ προβλέπει σχέδιο κοινοτικής οδηγίας που υιοθετήθηκε χθες απο τους υπουργούς απασχόλησης. Ωστόσο τα συνδικάτα εκφράζουν φόβους για προσπάθεια συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα