Ο Τύπος στον κόσμο

Η πρόθεση αναθεώρησης των πρακτικών της NSA ύστερα από πρωτοβουλία τόσο γερουσιαστών όσο και του ίδιου του αμερικανού προέδρου, μετά τις διαστάσεις χιονοστιβάδας που πήραν οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις εκατομμυρίων κλήσεων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών 35 ηγετών και Ευρωπαίων πολιτών είναι ένα από τα βασικά θέματα της διεθνούς επικαιρότητας.

Για ΝSA: "Αναθεωρεί η Γερουσία όλα τα προγράμματα παρακολουθήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών" αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ τον ίδιο περιπου τίτλο έχει και ο σημερινός Guardian.
Mάλιστα, η γερουσιαστής και επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Νταϊάν Φέϊνσταιν εκφράζει τη πλήρη αντίθεση της στις πρακτικές παρακολούθησης της NSA. Mάλιστα, όπως αναφέρουν οι Financial Times "Η Φέϊνστάιν ζητά αναθεώρηση όλων των πρακτικών παρακολούθησης της NSA".

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι New York Times, o Μπαράκ Ομπάμα σκέφτεται σοβαρά να απαγορεύσει τη παρακολούθηση ξένων ηγετών, σύμμαχων χωρών. Την ίδια ώρα, στη συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Από τη πλευρά της η Monde αναδημοσιεύει σήμερα τον "χάρτη των χωρών υπό παρακολούθηση της NSA". Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη και αφορούν κυρίως τον Ευρωπαϊκό Βορρά με εξαίρεση την Ισπανία και τη Γαλλία.

Για Ελλάδα: Ένα από τα βασικά θέματα των New York Times σήμερα είναι και οι αντιδράσεις που προκαλούνστη χώρα μας οι νέοι φόροι. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας: "Ο νέος νόμος συλλογής φόρων προκαλεί περισσότερο θυμό παρά έσοδα". Το ρεπορτάζ ξεκινά με μια περιγραφή πρόθεσης ελέγχου του ΣΔΟΕ σε εστιατόριο σε κάποιο μέρος της Κρήτης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι επιθωρητές, αναφέρει ζητούσαν επίμονα αποδείξεις, αλλά και όλα τα βιβλία του εστιάτορα. Οι πελάτες εμφανώς ενοχλημένοι άρχισαν να τους φωνάζουν και να τους σπρώχνουν έως ότου οι φοβισμένοι πλέον εφοριακοί αναγκάστηκαν να φύγουν. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης, Νίκος Γενιατάκης "ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος και φτωχός", ενώ αναρωτήθηκε "τι δουλειά είχαν εδώ οι επιθεωρητές; θα έπρεπε να κυνηγούν τους μεγαλοκαρχαρίες!". Πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "εάν η Ελλάδα θέλει να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, ώστε να αποφύγει περισσότερα μέτρα λιτότητας, θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά με τη συλλογή φόρων. Για χρόνια οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως η χώρα χρειάζεται ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, που ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας". Επίσης, οι NYTimes σημειώνουν πως "παρά τον εκπληκτικά νέο αριθμό φορολογικών νομοσχεδίων από την αρχή της κρίσης... πολλοί εκφράζουν προβληματισμό για το εάν γίνεται σωστή δουλειά καθώς το 2011 ελήφθησαν μόνο 45 δισ ευρώ από φόρους, στα τέλη του 2012, 56 δισ και στα τέλη του φετινού Ιουλίου σχεδόν 60 δισ". Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δεν είναι αποτελεσματικοί ιδίως όσον αφορά τους πλούσιους.

Στην Ισπανία: Πρωτοσέλιδο θέμα στον Ισπανικό Τύπο είναι ο τραγικός θάνατος 6 ανθρακωρύχων στη πόλη Λεόν. "Έξι νεκροί από διαρροή αερίου στο ανθρακωρυχείο της Λεόν" λέει η El Pais. Τραγικό θάνατο βρήκαν έξι ανθρακωρύχοι ηλικίας 35 έως 41 ετών στην Ισπανία, λόγω διαρροής αερίου. Πέντε ακόμα εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και οι 4 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Το περιστατικό συνέβη σε ανθρακωρυχείο κοντά στην πόλη Λεόν της βορειοδυτικής Ισπανίας.Οι αρχές δήλωσαν πως δεν υπήρξε έκρηξη και ότι οι θάνατοι προήλθαν πιθανότατα από δηλητηρίαση.

Στη Κίνα: "Το δυστύχημα στην Τιεν στη πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο συνδέεται με την οργή των Ουιγούρων" αναφέρουν οι New York Times. Δύο υπόπτους αναζητά η κινεζική αστυνομία σε σχέση με το τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τη Δευτέρα στην πλατεία Τιενανμέν όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν όχημα έπεσε πάνω σε τουρίστες και αστυνομικούς και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. Όπως ανακοινώθηκε, η αστυνομία ζητά από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων να αναφέρουν εάν έχουν εντοπίσει ύποπτες συμπεριφορές επισκεπτών από την 1η Οκτωβρίου, ενώ αναζητούν δύο άτομα που θεωρούνται ύποπτα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κρίνοντας από τα ονόματά τους, οι ύποπτοι είναι πιθανώς oυιγουρικής καταγωγής από τη Σινζιάνγκ, μια επαρχία στη δυτική Κίνα. Πολλοί Ουιγούροι είναι εξοργισμένοι με τους κινεζικούς ελέγχους στον πολιτισμό και τη θρησκεία τους. Οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τέσσερις πινακίδες αυτοκινήτων από τη Σινζιάνγκ

Στη Ρωσία: "Η έκκληση των 30 ακτιβιστών της Greenpeace αναδεικνύει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στη Ρωσία" αναφέρει ο Guardian. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι φυλακές στις οποίες κρατούνται οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να 'λυγίζουν' τους φυλακισμένους. Κρύα κελιά και υγρά είναι φημισμένα πλέον για τις απάνθρωπες συνθήκες τους. Τουλάχιστον 114,000 κρατούμενοι περιμένουν στις ομοσπονδιακές φυλακές περιμένοντας τη δίκη τους. Σε άλλο ρεπορτάζ η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι "Ο Κάμερον ενδέχεται να μιλήσει προσωπικά με τον Πούτιν για την υπόθεση των 30 ακτιβιστών" καθώς ανάμεσα σε αυτούς είναι και 6 Βρετανοί.

Στη Βρετανία: Ξεκίνησε στη Βρετανία η πολύκροτη δίκη οχτώ πρώην δημοσιογράφων της εφημερίδας News of the World, που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών. Ανάμεσά τους η αρχισυντάκτης του δημοφιλούς ταμπλόιντ Ρεμπέκα Μπρουκς και ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου, Άντι Κόουλσον. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρακολουθούσαν τα κινητά πολιτικών, διάσημων προσωπικοτήτων αλλά και απλών πολιτών, για να εξασφαλίζουν αποκλειστικά ρεπορτάζ. Παράλληλα κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους.Οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει αθώοι.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα