Ο Τύπος στον Κόσμο

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ - Ρωσία για ένα σχέδιο απόφασης στο Σ.Α για τα πυρηνικά της Συρίας είναι ένα από τα βασικά θέματα στο σημερινό διεθνή Τύπο.Για τη συμφωνία σχετικά με προσχέδιο απόφασης στο Σ.Α

Συμφωνία για τα πυρηνικά της Συρίας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α αναφέρουν οι NY Times. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία για το προσχέδιο του ψηφίσματος

που θα επιβάλει διεθνή έλεγχο στο συριακό οπλοστάσιο, χωρίς να προβλέπεται απειλή για στρατιωτική επέμβαση -όρος που είχε θέσει η Ρωσία. Η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναμένεται εντός της ημέρας. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα έφτασαν χθες σε συμφωνία για το ψήφισμα μετά από πολυήμερες, σκληρές διαπραγματεύσεις που έκλεισαν με συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Το μείζον ζήτημα ήταν πώς θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Δαμασκού στο σχέδιο για παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου σε διεθνή έλεγχο με τελικό στόχο την καταστροφή του. Οι ΗΠΑ αρχικά ζητούσαν το ψήφισμα να συνοδεύεται με ρητή αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο αφήνει περιθώριο για στρατιωτική δράση. Η Ρωσία ήταν εξαρχής κάθετα αντίθετη σε τέτοια αναφορά. Με τη συμφωνία για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η Συρία δεν συμμορφωθεί, να υιοθετηθεί δεύτερο ψήφισμα που θα αναφέρει το άρθρο 7. Το κείμενο του προσχέδιου του ψηφίσματος στο προσχέδιο του ψηφίσματος προειδοποιεί τη Δαμασκό πως εάν δεν συμμορφωθεί, θα ακολουθήσει νέο ψήφισμα με χρήση του άρθρου 7 -στην οποία ενδεχόμενη περίπτωση, ωστόσο, θα μπορούσε να ασκηθεί ρωσικό βέτο.

Στην Ιταλία

Διαστάσεις πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες έχει προκαλέσει η παρότρυνση Μπερλουσκόνι σε βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του να παραιτηθούν σε περίπτωση που αποπεμφθεί από τη Γερουσία. Σύμφωνα με τη Corriere de la Sera, χθες υπήρξε παρέμβαση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που δηλωσε ότι είναι «παράλογο» να επικαλείται η δεξιά «πραξικόπημα» εκ μέρους των δικαστών. Ο Μπερλουσκόνι «ταπείνωσε την Ιταλία» λέει την ίδια στιγμή ο Ενρίκο Λέτα, ο οποίος προσανατολίζεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της 4ης Οκτωβρίου στη Γερουσία σχετικά με την αποπομπή του Καβαλιέρε. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας: Λέτα: Το κόμμα της Ελευθερίας ντροπιάζει την Ιταλία, αλλά ο Καβαλιέρε δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Σύμφωνα με τη Stampa, ο Λέτα επιστρέφει εσπευσμένα από τη Ν. Υόρκη στη Ρώμη για συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Μπερλουσκόνι απαντά στη πρόθεση Λέτα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο: Θα πηδήξουμε από το πλοίο.


Στη Γερμανία

Απρόβλεπτη θεωρείται η έκβαση του «μίνι συνεδρίου» των Σοσιαλδημοκρατών σήμερα που θα κληθεί να αποφασίσει μέσω ψηφοφορίας για το έαν θα συμμετάσχει σε Μεγάλο Συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το μπλοκ που αντιτίθεται σε σύμπραξη με το κόμμα της κ. Μέρκελ.

Η συνάντηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ 200 αντιπροσώπων. Στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στο Μεγάλο Συνασπισμό έχουν βγει στελέχη του SPD από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (πρωθυπουργός της είναι η «βαρόνη» του SPD Χάνελορε Κραφτ) τα οποία φοβούνται την φθορά των Σοσιαλδημοκρατών εξαιτίας των υποχωρήσεων απέναντι στο CDU την ώρα που προσπαθούν να αποκαταστήσουν το κόμμα. Η ηγετική «τριάδα» του κόμματος, ο Γκάμπριελ, ο Πέερ Στάινμπρουκ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, φαίνεται πως θεωρούν τον Μεγάλο Συνασπισμό αναπόφευκτο. Των διαβουλεύσεων ηγείται ο Γκάμπριελ, ο οποίος έχει φροντίσει να τονίσει πως το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU είναι σε κάθε περίπτωση ζήτημα πολιτικού περιεχομένου και όχι τακτικισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το SPD που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, ο Γκάμπριελ προτίθεται να προτείνει στο κόμμα να ληφθεί η τελική απόφαση για συνεργασία ή όχι από τη βάση του κόμματος.

Την ίδια ώρα και το Spiegel αναφέρει πως "έχει ήδη ξεκινήσει το παζάρι". Φορολογικές αυξήσεις, παροχές υγειονομικής περίθαλψης, κατώτατος μισθός όλα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ήδη φαίνεται να έχουν αρχίσει και οι παραχωρήσεις από πλευράς CDU.

Σύμφωνα με τη DWelle, o γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκράτων (CDU) Χέρμαν Γκρόε διαψεύδει δημοσίευμα της Bild που αναφέρει πως ο ίδιος φέρεται να είπε σε εσωτερικές συνομιλίες στα κεντρικά του κόμματος πως το CDU είναι έτοιμο να δεχθεί αύξηση της φορολογίας υψηλών εισοδημάτων στο 49%. Το ποσοστό βρέθηκε μέσα σε δύο ώρες σε όλα τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα στη Γερμανία.

Έκθεση για κλίμα

Τη νέα έκθεση του ΟΗΕ για τη παγκόσμια θέρμανση αναμένουν σήμερα κυβερνήσεις, κλιματολόγοι και αρνητές του κλίματος, αναφέρει ο Guardian. Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή στη Στοκχόλμη. Και αυτή τη φορά, όμως, οι εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα γίνουν αντικείμενο διαμάχης. Η πολυαναμενόμενη έκθεση παραθέτει τις επιστημονικές και τεχνικές πλευρές του φαινομένου, επιρρίπτει την ευθύνη στον άνθρωπο και προειδοποιεί ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα. Σύμφωνα με σχέδιο της Τεχνικής Περίληψης της έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και έφερε ημερομηνία 7 Ιουλίου, ορισμένες από τις βασικές εκτιμήσεις είναι: Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη θα ανέβει έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, πολύ πάνω από το τυπικό όριο των 2,0 βαθμών στο οποίο έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα.

Για Ελλάδα

"Ευρωπαίος αξιωματούχος αμφισβητεί την ανάγκη "κουρέματος του χρέους" για την Ελλάδα" λέει η Wall Street Journal (WSJ). Mιλώντας στη WSJ, o επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, Klaus Regling θεωρεί ότι είναι «Χωρίς ουσία» είναι οι στόχοι του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας. O Regling σημείωσε πως για να αξιολογηθεί ακριβώς η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα χαμηλά επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και στο διευρυμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής. Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου το χρέος της Ελλάδας πρέπει να υποχωρήσει έως το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και στο 110% έως το 2022. «Δεν είναι αποτελεσματικό να έχει στόχο ένα συγκεκριμένο ποσοστό χρέους. Είναι χωρίς ουσία,» σημείωσε ο Regling. Σύμφωνα με τον ίδιο οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στα δάνεια της Ελλάδας. «Αυτό οικονομικά είναι ίσο με ένα κούρεμα,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM. «Εκπλήσσομαι που ορισμένοι λένε πως πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους,» δήλωσε ο Regling προσθέτοντας πως οι ισχύοντες κανονισμοί δεν επιτρέπουν στο ταμείο να έχει απώλειες από δάνεια.

Και σήμερα ο Guardian ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα για τη Χ.Α και την απειλή παραίτησης των βουλευτών της.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα