Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι αυτόματες περικοπές δαπανών, που θα ισχύσουν από σήμερα τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ, λόγω έλλειψης συμφωνίας στο Κογκρέσο για το έλλειμμα, η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Πάπα, οι εξελίξεις στην μετεκλογική διαδικασία της Ιταλίας καθώς και η ομολογία του αμερικανού στρατιώτη Μάνιγνκ ότι είναι ένοχος για 10 από τα 22 αδικήματα που τον βαρύνουν για τη διαρροή στο Wikileaks είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα.

Στις ΗΠΑ

Πολύ μεγάλο θέμα

σήμερα στον διεθνή κυρίως οικονομικό Τύπο είναι η σημερινή εφαρμογή του «sequester», αυτόματων δηλαδή περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 85 δισ. ευρώ καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία που θα τις απέτρεπε. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για περικοπές, καθώς η προθεσμία για συμφωνία εξαντλείται. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη δείχνουν πως η οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη, την ώρα που μπαίνουν σε εφαρμογή οι αυτόματες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. "Αυτόματες περικοπές δαπανών ξεκινούν καθώς λήγει ο χρόνος" αναφέρει η Wall Street Journal. Οι αυτόματες περικοπών στις δημόσιες δαπάνες ύψους 85 δισ. ευρώ θα εφαρμοστούν, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει σε συνομιλίες τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς αλλά οι ελπίδες για συμφωνία έστω και στο παρά πέντε είναι ελάχιστες -ενώ τα δύο κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο για το αδιέξοδο. Μάλιστα, "οι Ρεπουμπλικάνοι συγχαίρουν τον Μπόενερ (πρόεδρο της Βουλής) για την άρνηση του να διαπραγματευθεί τις περικοπές" αναφέρουν οι New York Times.


Για τον Πάπα

Ξεκινά σήμερα η μυστική περίπλοκη διαδικασία για την επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά από την επίσημη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου Ιστ'. Oι καρδινάλιοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα μια άτυπη σύνοδο πριν αρχίσουν τους επίσημους γύρους συνομιλιών τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τους New York Times, η διχόνοια παραμένει στο Βατικανό, μετά την αποχώρηση του Πάπα. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του, ακόμα και την ώρα που ο Πάπας δεσμευόταν για άνευ όρων ευπείθεια στον διάδοχο του, η διχόνοια ήταν εμφανής ανάμεσα στους καρδινάλιους, οι οποίοι θα κληθούν από σήμερα να διαχειριστούν και τα σκάνδαλα που έχουν ήδη στιγματίσει το Βατικανό. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ήδη έχει διαταχθεί έρευνα για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες κάποιων αξιωματούχων του Βατικανού, που φέρονται να εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις, που ήρθαν στο φως από διαρροή σχετικών εγγράφων. Μέχρι στιγμής, κανείς από τους 115 καρδινάλιους, που είναι υποψήφιοι για τη θέση του νέου Πάπα -και κάτω των 80 ετών- δεν έχει ξεχωρίσει. Την ίδια ώρα, η Corriere de la Sera αναφέρει πως "ο Πάπας εγκατέλειψε την έδρα του Αγίου Πέτρου". Όπως δήλωσε πριν αποχωρήσει για το Καστέλο Γκαντόλφο, "είμαι πια ένας πιστός". Στο ίδιο μήκος κύματος, η γαλλική Monde λέει χαρακτηριστικά πως ο Βενέδικτος ο 16ος δεν υπάρχει πια, καθώς ο Ράσιντζερ έγινε απλά ένας πιστός, ενώ η ισπανική El Pais δίνει έμφαση στη δέσμευση του Βενέδικτου για άνευ όρων υπακοή στον νέο Πάπα. Τελευταίο αντίο στους πιστούς από τον Πάπα Βενέδικτο πριν την ιστορική του έξοδο αναφέρει και η Wall Street Journal. Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος εγκατέλειψε και επισήμως τον παπικό θρόνο, κάτι που είχε να γίνει εδώ και 600 χρόνια. Από εδώ και πέρα θα είναι "ομότιμος" Πάπας (emeritus).


Στην Ιταλία

Συνεχίζεται το ρευστό πολιτικό σκηνικό με τον Μπερσάνι να επιλέγει διάλογο προς το παρόν μόνο με το Κίνημα των 5 Αστέρων, παρά το γεγονός ότι ο Μπέπε Γκρίλο απορρίπτει συνεχώς μια τέτοια πρόταση.

Σύμφωνα με την Messaggero ο Γκρίλο για ακόμα μια φορά αρνείται την ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι και λέει "αυτή την ώρα είμαι επικεφαλής μόνο του Κινήματος 5 Αστέρων". Παράλληλα, ο Γκρίλο εξέφρασε τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Ιταλού προέδρου Ναπολιτάνο για τη στάση που κράτησε στο θέμα των δηλώσεων του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ περί "κλόουν" αναφερόμενος στους Μπερλουσκόνι και Γκρίλο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Μπερσάνι λέει στον Γκρίλο πως δεν μπορεί να αποποιηθεί τις ευθύνες, του ενώ την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα και στέλεχος της κεντροαριστεράς λέει πως θα ήταν λάθος μια σύμπραξη Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερσάνι μιλάει στη Repubblica για το σχέδιο διακυβέρνησης του αναφέροντας πως έχει ήδη έτοιμα 8 προτάσεις που θα καταθέσει στη Βουλή με την έναρξη των εργασιών στις 15 Μαρτίου, ενώ αποκλείει έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Η Stampa κάνει αναφορά στο χθεσινό εξώφυλλο του περιοδικού Economist με τίτλο "Φέρτε τους κλόουν". «Πώς οι καταστροφικές ιταλικές εκλογές απειλούν το μέλλον του ευρώ» γράφει ο Economist με πολεμική διάθεση για τον «αιώνιο εχθρό» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που «θέλει να παραμείνει έξω από τη φυλακή», και τον Μπέπε Γκρίλο που «θέλει να αναστείλει τις πληρωμές του δημόσιου χρέους».

Επίσης, μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο σήμερα είναι η ομολογία ενοχής του Αμερικανού στρατιώτη Μάνινγκ, που κατηγορείται για τη διαρροή στα wikileaks. Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται τις δηλώσεις Μάνινγκ, η διαρροή έγινε για να "τιμωρηθεί" η εμμονή των ΗΠΑ για αίμα. Ο Μάνινγκ παραδέχτηκε ότι κατείχε παράνομα και εν γνώσει του διέδωσε απόρρητο υλικό στο οποίο είχε πρόσβαση. Ακόμη διάβασε μία επεξηγηματική δήλωση για τις πράξεις του στην οποία επισήμανε ότι, αν το κοινό είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, αυτές «θα προκαλούσαν δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του στρατού και της εξωτερικής πολιτικής». Παράλληλα, σύμφωνα με την Washington Post, o Μάνινγκ αποκάλυψε πως πριν κάνει τη διαρροή στα wikileaks είχε έρθει σε επαφή και με μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία. Σύμφωνα με την Post, ο αναλυτής πληροφοριών θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ως και 20 έτη. Πάντως, η διαρροή του υλικού έγινε σε παραβίαση των στρατιωτικών κανονισμών και όχι των ομοσπονδιακών νόμων για κατασκοπεία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα