Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι προειδοποίησεις Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας στο Νταβός, στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, το τραπεζικό σκάνδαλο στην Ιταλία, η νέα εκρηκτική κατάσταση στην Αίγυπτο ανήμερα της επετείου της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Μουμπάρακ είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Επίσης,
υπάρχουν αναφορές στη σύγκρουση κυβέρνησης και εργαζομένων στα δημόσια μέσα λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας στο Μετρό της Αθήνας.

Για απεργίες - Αθήνα:

Η Ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να σπάσει την απεργία αναφέρει η Wall Street Journal.

H κυβέρνηση της Ελλάδας επικαλέστηκε το Σύνταγμα ώστε να εξαναγκάσει τους απεργούς στο Μετρό να επιστρέψουν στην εργασία τους, αφού αγνόησαν τις σχετικές δικαστικές διαταγές να σταματήσουν την 8ημερη απεργία, που έχει παραλύσει την ελληνική πρωτεύουσα. Στην αναμέτρηση μεταξύ της κυβέρνησης και των σωματείων, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει χρήση του νόμου σύμφωνα με τον οποίο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους, διαφορετικά θα συλληφθούν. "Η Ελλάδα απειλεί απεργούς" λέει το BBC. Η ελληνική κυβέρνηση απειλεί με συλλήψεις απεργούς στα μέσα μεταφοράς, η απεργία των οποίων έχει παραλύσει την πρωτεύουσα εδώ και 8 μέρες, εάν δεν επιστρέψουν στη δουλειά τους. Για πρώτη φορά η κυβέρνησης επικαλέστηκε ένα νόμο για έκτακτες ανάγκες του 2007. Το βρετανικό δίκτυο κάνει αναφορά στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, αλλά και στις ενστάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς πως πρόκειται για ακραίο μέτρο.

Στο Νταβός:

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle "o Μόντι κάνει προεκλογική εκστρατεία, ενώ η Λαγκάρντ κοιτάει προς το μέλλον". Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ "αποτελεί μια ιδανική πλατφόρμα για τους παγκόσμιους ηγέτες προκειμένου να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας για τους λόγους, που εκείνοι θέλουν. Για παράδειγμα φέτος, ο Μάριο Μόντι κάνει προεκλογική εκστρατεία, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφει το όραμα της για το μέλλον, όπου η πραγματική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να είχε μια θετική επίπτωση στην οικονομία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά".

Διαφορετικές είναι οι ερμηνείες των εφημερίδων για τις προειδοποιήσεις Μέρκελ να μην χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και να συνεχιστεί η συνταγή της λιτότητας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Μέρκελ εξέφρασε αισιοδοξία για την Ευρώπη καθώς οι ανισορροπίες της ευρωπαϊκής οικονομίας μπορούν να επιλυθούν, αλλά βεβαίως οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επιλύσουν το χάος, που προκαλούν οι πολιτικές ηγεσίες, συμπλήρωσε. Η Μέρκελ λέει πως η Ε.Ε δεν είναι "κλειστό μαγαζί" για το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν οι Financial Times (FT). Ο Κάμερον επιμένει πως μια νέα συμφωνία είναι απαραίτητη μεταξύ Ε.Ε και Βρετανίας.

Η Άγκελα Μέρκελ λέει στο Νταβός πως η λιτότητα θα πρέπει να συνεχιστεί, αναφέρει ο Guardian. Η Γερμανίδα καγκελάριος λέει πως η υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη είναι το τίμημα της ανταγωνιστικότητας.

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός βρέθηκε η Κύπρος καθώς όπως αναφέρει η Wall Street Journal η διάσωση της απαιτεί περικοπή του χρέους. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για τη διάσωση ή όχι της Κύπρου αυξάνει τις ανησυχίες πως η οικονομία του μικρού νησιού θα γίνει το νέο σημείο ανάφλεξης για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την αύξηση - ρεκόρ της ανεργίας στην Ισπανία που μετρά πλέον 6 εκατομμύρια ανέργους. Σε επίπεδα ρεκόρ 26,2% σκαρφάλωσε η ανεργία στην Ισπανία το δ' τρίμηνο του 2012 αναφέρει η Wall Street Journal. Πρόκειται για μια ακόμα ένδειξη ότι η ισπανική οικονομία είναι σε βαθιά ύφεση. Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση επανεξετάζει τους κανόνες για τις επιχειρήσεις αναφέρουν οι FT. Οι νόμοι ποικίλλουν στις διάφορες αυτόνομες περιοχές της χώρας.

Στην Ιταλία:

Διαστάσεις πολιτικές παίρνει πλέον το οικονομικό σκάνδαλο της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena εξαιτίας της απόκρυψης σημαντικών εγγράφων για την αγορά παραγώγων. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας έθεσε υπό παρακολούθηση την ιταλική τράπεζα, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση της απόκρυψης εγγράφων. Σύμφωνα με το κεντρικό θέμα των FT "ο Μόντι δέχεται πυρά για την τραπεζική κρίση". Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ισπανική El Pais το τραπεζικό σκάνδαλο αποδυναμώνει το Δημοκρατικό κόμμα. Οι σκοτεινές διαδρομές στη λειτουργία της πιο παλαιάς τράπεζας της Ευρώπης που συνδέεται με το κόμμα της κεντροαριστεράς, δημιουργούν πλήγμα στο πρώτο έως και σήμερα κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Πάντως, το κεντροαριστερό κόμμα του Μπερσάνι συνεχίζει να προηγείται και σε νέα δημοσκόπηση σύμφωνα με τη La Stampa. Στο κοινοβούλιο κερδίζει η κεντροαριστερά, αλλά στη Γερουσία η κεντροδεξιά παίρνει τη Λομβαρδία, το Βένετο και τη Σικελία. Για να κυβερνήσει ο Μπερσάνι χρειάζεται τον Μόντι.

Στη Γαλλία:

Η συμμετοχή του Στρος Καν στην υπόθεση Κάρλτον ήταν καθοριστική αναφέρει η Monde. Πλήθος ενδείξεων καθιστούν «πραγματική και καθοριστική» τη συμμετοχή του πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε πράξεις μαστροπείας, εκτιμούν Γάλλοι δικαστές. Οι δικαστές εξετάζουν την υπόθεση Κάρλτον που αναφέρεται στις σχέσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν με ένα δίκτυο πορνείας με έδρα τη Λίλη. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο αυτό προμήθευε γυναίκες για σεξουαλικά πάρτι που οργανώνονταν για λογαριασμό του Στρος-Καν στη Γαλλία και στις ΗΠΑ ενώ εξακολουθούσε να είναι επικεφαλής του ΔΝΤ.

Παράλληλα, το άλλο σκάνδαλο που συνεχίζει να απασχολεί είναι η υπόθεση Μπερνάρ Ταπί. Ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ Λαγκάρντ- Ταπί αναφέρει η Monde. Μπλεγμένος ξανά στο σκάνδαλο Ταπί ο Σαρκοζί λέει η Liberation. Διακανονισμό ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Μπερνάρ Ταπί είχε εγκρίνει το 2008 η Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσει παλιά αντιδικία που αφορούσε την πώληση από την τράπεζα Credit Lyonnais του ομίλου Adidas, που ανήκε στον εν λόγω επιχειρηματία. Ο Μπ. Ταπί υποστήριζε ότι η πρώην κρατική τράπεζα τον είχε εξαπατήσει το 1993 κατά την πώληση των μετοχών του στην εταιρεία Adidas. Είχε χάσει τη δίκη που έγινε το 2006 και η υπόθεση βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης το 2007, όταν οι κάλπες ανέδειξαν πρόεδρο της Γαλλίας τον προσωπικό του φίλο Νικολά Σαρκοζί.

Στην Αίγυπτο:

Σκηνικό έντασης στην Αίγυπτο ενόψει της δεύτερης επετείου από την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση Μουμπάρακ. Βαθιά διαιρεμένη και στη δίνη οικονομικής κρίσης, η χώρα προετοιμάζεται για μεγάλο κύμα διαδηλώσεων σήμερα αυτή τη φορά εναντίον ενός εκλεγμένου ηγέτη που κατηγορείται ότι πρόδωσε τους στόχους της επανάστασης. Πολέμιοι του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ -όπου σημειώθηκαν ήδη επεισόδια χθες με τις δυνάμεις καταστολής να προχωρούν σε ρίψη δακρυγόνων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Νew York Times υπάρχουν ακόμα στελέχη του πρώην καθεστώτος που ζουν μια άνετη ζωή έχοντας ξεφύγει από τη Δικαιοσύνη, όπως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι που δήλωσε πως "κατά έναν τρόπο η ζωή μου δεν έχει αλλάξει και πολύ".

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, μεσα μαζικης μεταφορας, deutsche welle, financial times, el pais, στρος καν, εν λόγω, νέα, αιγυπτος, μουμπαρακ, απεργια, μετρο, αθηνα, απεργιες, ελλαδα, συνταγμα, χατζηδακης, bbc, συλληψεις, ΔΝΤ, μερκελ, τραπεζες, times, guardian, κυπρος, dei, siena, δημοσκοπηση, γαλλια, συμμετοχή, monde, ηπα, σαρκοζι, liberation, adidas, εταιρεία, york, μυστικες δημοσκοπησεις, απεργια μμμ, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, η ζωη, ξανα, νεα δημοσκοπηση, δουλεια, εδρα, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θεμα, ισπανια, ιταλια, κυπρου, οικονομια, υφεση, ωρα, adidas, bbc, dei, el pais, guardian, times, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, αλεξανδρα, ανεργια, γινει, δηλωση, δικη, δινη, δικτυο, εγινε, ευρω, εκστρατεια, εν λόγω, εταιρεία, ευρωπη, ζωη, ζωη μου, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λειτουργια, ληψη, μοχαμεντ, νομοι, νταβος, οραμα, ρεκορ, ριψη, συμμετοχή, σικελια, σιριαλ, συνταγη, υψηλη, φορα, χαος, deutsche welle, επεισοδια, financial times, ηγετες, χωρα, liberation, monde, πωληση, siena, τραπεζα, θεματα, βεβαιως, york
Τυχαία Θέματα