Ο Θ. Μαργαρίτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 21/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Θέλουμε να υπάρξει μια κυβέρνηση με προοδευτικά χαρακτηριστικά. Που σημαίνει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και επίσης θέλουμε μια σταθερή γραμμή για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, χωρίς μισόλογα γιατί η παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό,
είναι και θέμα προσανατολισμού της ίδιας της χώρας. Πιστεύουμε πάντως ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία να εκφράζει μια ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική βάση. Διότι έχουμε τη γνώμη ότι και τα ζητήματα της επαναδιαπραγμάτευσης που δεν είναι τόσο εύκολα όσο διατυπώνονται, όσο και τα ζητήματα της πολιτικής ομαλότητας θέλουν μια ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων».

* Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εκτός από την πολυγλωσσία των στελεχών του, τώρα έχει και την πολυγλωσσία του αρχηγού του. Διότι διαφορετικά ομιλεί όταν είναι σε διεθνή φόρα, δηλαδή με ένα λόγο μετριοπαθή, ο οποίος θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε κυβερνητική λύση και χθες και διαφορετικά όταν ο ίδιος ομιλεί στο εσωτερικό. "Καταγγέλλουμε το μνημόνιο" ακούγεται στο εσωτερικό, "επανεξετάζουμε τους όρους του μνημονίου" ακούγεται στο εξωτερικό. Κατά τη γνώμη μου, αυτή την πολυγλωσσία θα την κρίνει ο λαός το επόμενο διάστημα».

* Για μετεκλογική συνεργασία Δημοκρατικής Αριστεράς - ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

«Μέτωπο της Αριστεράς δεν μπορούμε να συγκροτήσουμε, γιατί η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ανήκουν στον ίδιο ευρύ χώρο της Αριστεράς, αλλά δεν έχουν την ίδια ταυτότητα απόψεων. Εκτός από το ότι είμαστε μια μεταρρυθμιστική δύναμη, έχουμε κάνει σαφές ότι μας ενδιαφέρει και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Δηλαδή του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ο οποίος έχει κακοπάθει με την μετακίνηση του ΠαΣοΚ στην δεξιά γραμμή. Θα αγωνιστούμε μέχρι τις εκλογές για την ισχυροποίηση ενός τρίτου πόλου, ο οποίος είναι απέναντι στις δεξιές πολιτικές, απέναντι στις πολιτικές του μνημονίου, που μεγεθύνουν τις κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα αλλά και απέναντι σε μια Αριστερά του λαϊκισμού».  

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι μετεκλογική συνεργασία ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μια πολύ δύσκολη προοπτική;

Θ. Μαργαρίτης: «Οτιδήποτε δίνει προγραμματική λύση την επομένη των εκλογών, αφού έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός και έχει επιλέξει προγραμματικές κατευθύνσεις, οποιαδήποτε λύση κινείται στην κατεύθυνση της σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο και παραμονής της χώρας στο ευρώ και εξασφαλίζει μια ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να έχουμε ισχύ και διαπραγματευτική στο εξωτερικό και πολιτική ομαλότητα στην Ελλάδα, η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα».

* Για το θέμα του debate:

«Η άποψη μας είναι ότι πρέπει να γίνει debate των πολιτικών αρχηγών που είναι στο κοινοβούλιο. Και μάλιστα μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Σ
Keywords
Τυχαία Θέματα