Ο Γ. Βουδούρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, μίλησε στις 21/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα προβλήματα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης:

«Εμείς διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, εμείς πληρώνουμε, άρα εμείς θέλουμε να έχουμε λόγο για το πώς θα γίνεται αυτή η διαχείριση σε σχέση με τα συστήματα. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν το καταλαβαίνει η Ηλεκτρονική
Διακυβέρνηση - Κοινωνική Ασφάλιση Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.)...
Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθημερινά, ποια είναι η συνολική δαπάνη σε φάρμακα. Όταν εμείς στο τέλος του μήνα κάνουμε αγώνα για να πληρώσουμε -και σε σχέση με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τα άλλα πρέπει να είμαστε σε έναν κλειστό λογαριασμό-, δεν είναι δυνατόν να μην ξέρω κάθε μέρα τι δαπάνη γίνεται, πού υπάρχουν σημεία αιχμής για να μπορεί να επέμβει κανείς και να κάνει ελέγχους και να το μαθαίνεις αυτό μετά από δύο μήνες. Μετά από δύο μήνες δεν έχει αξία αυτό, όταν πλέον έχουν πραγματοποιηθεί οι λογαριασμοί κι έχουν γίνει όσα έχουν γίνει».

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν τις βάλατε αυτές τις προδιαγραφές;

Γερ. Βουδούρης: «Ποιος σας είπε ότι δεν τις έχουμε βάλει; Κατ' επανάληψη τις έχουμε θέσει».  

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν έγιναν αποδεκτές;

Γερ. Βουδούρης: «Αυτό είναι το σημείο στο οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ακόμη. Δηλαδή υπάρχει η εταιρία που ανήκει στην Κοινωνική Ασφάλιση και εκείνη, η οποία λέει ότι "εγώ με βάση κάποιους νόμους έχω το θέμα στην -ας μου επιτραπεί η λέξη- ιδιοκτησία...", αλλά αυτό τι σημαίνει;... Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να το αναπτύξει, αλλά να το αναπτύξει σύμφωνα με στρατηγικές τις οποίες έχουμε εμείς ανάγκη και θα υποδείξουμε. Αυτό είναι το θέμα... Εμείς μπορούμε να ελέγξουμε σε ένα σημείο τη συνταγογράφηση, όταν γίνεται η εκκαθάριση των συνταγών».

Δημοσιογράφος: Εκ των υστέρων δηλαδή...

Γερ. Βουδούρης: «Ακριβώς. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να μπορούμε, όταν θα υποβληθούν οι συνταγές ή κάθε μέρα όταν εκτελούνται στα φαρμακεία, να μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτό προσπαθούμε να αναπτύξουμε... Θα πρέπει αυτή η ιστορία να τελειώσει. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση τι σημαίνει; Όχι, γράφει ο γιατρός στο κομπιούτερ. Δεν είναι μόνο αυτό η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και επιπλέον, για μην αδικούμε, μέχρι σήμερα αυτό το σύστημα που υπήρξε, έχει δώσει πάρα πολλά θετικά και καλά αποτελέσματα σε σχέση με τη δαπάνη του φαρμάκου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα