Ο Θ. Αμπατζόγλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, μίλησε στις 24/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ανεργία:

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, από την άποψη ότι έχει σταματήσει η αύξηση της ανεργίας. Επί 58 διαρκείς μήνες, πάνω από 4,5 χρόνια, μήνα με το μήνα η ανεργία σκαρφάλωνε, ανέβαινε. Τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιηθεί, έχει μια πτωτική τάση και ήδη από τα επίσημα στοιχεία που κρατάμε, από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ,
βλέπουμε ότι οι προσλήψεις είναι κατά τι περισσότερες από τις αντίστοιχες απολύσεις. Αυτό είναι σαφώς μια θετική εξέλιξη... Γενικά υπάρχει πρόβλημα ανεργίας, το γνωρίζουμε. Αφήστε τις μελέτες κ.λπ., διότι οι μελέτες δίνουν και στατιστικά στοιχεία, αλλά η πραγματική ζωή μας λέει ότι υπάρχει πρόβλημα ανεργίας, αλλά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από την άποψη ότι αποκλιμακώνεται σιγά - σιγά».

* Για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ:

«Παλιότερα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ήταν βαριά, δηλαδή είχαν πολλές προϋποθέσεις. Ζητούσαν από τους εργοδότες να κρατήσουν υποχρεωτικά στην απασχόληση αυτούς που επιδοτούνταν και συνεπώς δεν ήταν ελκυστικά. Αυτό έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και των εργαζομένων βγάζουμε πιο ευέλικτα και πιο ελκυστικά προγράμματα. Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι περίπου το 20% - 25% των ανθρώπων, οι οποίοι με κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μπαίνουν σε μια ιδιωτική επιχείρηση, παραμένουν και μετά τη λήξη του προγράμματος... Νομίζω ότι τον πάτο τον έχουμε αφήσει πίσω. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και αυτό δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία και οι επίσημες έρευνες και η αίσθηση που έχουμε από την αγορά. Αυτή τη στιγμή ήδη στον ΟΑΕΔ τρέχουν τρία προγράμματα. Σε μια χώρα που έχει βιώσει αυτή την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση και με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, ο ΟΑΕΔ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Η ίδια η αγορά θα το λύσει. Όσο μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης, όσο κάποιες επιχειρήσεις ανοίγουν, όσες επιχειρήσεις μπορούν να κρατήσουν τους τζίρους τους και τους εργαζόμενους τους, τόσο βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας συνολικότερα. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ όμως έρχονται και ενισχύουν αυτή τη τάση και είναι σωτήρια λύση για οικογένειες που δεν είχαν ένα εργαζόμενο μέσα στην οικογένεια... Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στοχεύουν σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σπάνια μια πολύ μεγάλη επιχείρηση μπορεί να πάρει κόσμο μέσω του ΟΑΕΔ, διότι προσκρούει σε κανόνες ανταγωνισμού και σε κοινοτικούς κανόνες, αφού τα χρήματα προέρχονται κυρίως από δύο πηγές, είτε είναι κοινοτικά χρήματα και προέρχονται από το ΕΣΠΑ, είτε είναι χρήματα από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που κρατούνται».

* Για τα τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ:

«Αυτή τη στιγμή είναι ήδη στον αέρα τρία προγράμματα, για τα οποία μπορεί να μπει κάποιος στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και να κάνει δήλωση. Το πρώτο αφορά 10.000 ωφελούμενους που έχουν ήδη εργαστεί σε αυτά που ονομάζονται ΤοπΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση). Υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 10.000 άνθρωποι που απασχολούνται σήμερα στα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης. Πρόκειται για τοπικές συμπράξεις που γίνονται με τις επιχειρήσεις των δήμων, με τοπικά επιμελητήρια, άρα όποιος έχει ασχοληθεί σε πρόγραμμα τοπικής απασχόλησης, μπορεί να μπει και να κάνει την αίτηση του. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα που τρέχει για 900 άτομα, ηλικίας μέχρι 35 ετών, που θέλουν ν' ανοίξουν τη δικιά τους επιχείρηση, η οποία θα έχει ένα στοιχείο καινοτομίας. Εμείς τους προσφέρουμε 10.000 ευρώ, προκειμένου να στηρίξουμε την προσπάθεια τους και να στήσουν τη δικιά τους μικρή επιχείρηση. Ένα τρίτο πρόγραμμα που τρέχει αφορά ειδικά εκείνες τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης,των οποίων η έδρα είναι γύρω από τα εργοτάξια του μετρό. Κάποιες επιχειρήσεις πραγματικά έχουν πληγεί πολύ και εμείς ερχόμαστε από την πλευρά μας και πληρώνουμε το 100% ή το 50% αν είναι σε όροφο των εργοδοτικών εισφορών όλων των εργαζομένων που έχουν, με σκοπό να μη χάσουν τη δουλειά τους... Και βέβαια μέσα στις επόμενες μέρες, μετά τις 20 Αυγούστου, θα τρέξουν τρία καινούρια προγράμματα. Ένα θ' αφορά 16.000 άτομα που θα καταρτιστούν, θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις αιχμής για την ελληνική οικονομία, μιλάω για τα έργα υποδομής, για την ενέργεια, για την ανακύκλωση και για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Επίσης, ένα πρόγραμμα για 5.000 ανέργους, ηλικίας 25 - 66 ετών, οι οποίοι θα πάνε σε μια ιδιωτική επιχείρηση και εμείς από την πλευρά μας για ένα χρόνο θα επιδοτούμε την επιχείρηση με 450 ευρώ το μήνα. Τη διαφορά βεβαίως θα την καλύπτει ο εργοδότης. Και τέλος στις αρχές Σεπτεμβρίου θ' ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα 50.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας, που θα είναι ένα δεύτερο κύμα, ανάλογο με αυτό που τρέξαμε πέρυσι για 50.000 άτομα, οι οποίοι θα δουλέψουν σε δήμους, δικαστήρια, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. για πέντε μήνες...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα