Με πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Άκυρες θα θεωρούνται οι μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας αν οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι έχουν καταβληθεί όλοι οι φόροι ακίνητης περιουσίας της τελευταίας πενταετίας.

Xωρίς το πιστοποιητικό δεν θα μπορεί το ακίνητο να υποθηκευθεί ή να μετεγγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Σε μια προσπάθεια τόνωσης της εισπραξιμότητας, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι σε κάθε πώληση, δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, ο φορολογούμενος πρέπει να προσκομίζει

στον συμβολαιογράφο το πιστοποιητικό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr σε πέντε δόσεις θα μοιραστεί η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ξεκινώντας από τον μήνα Αύγουστο. Το οικονομικό επιτελείο θέλει τα εκκαθαριστικά να φέρουν ημερομηνία εκκαθάρισης 31 Αυγούστου και να πληρωθεί η πρώτη δόση τον Αυγούστου για να διαπιστωθείπιο σύντομα ο βαθμός εισπραξιμότητας του φόρου καθώς από αυτόν εξαρτώνται μια σειρά πραγμάτων, όπως είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

Να θυμίσουμε ότι η τελευταία έκδοση του μνημονίου προβλέπει ως μέτρα κάλυψης του πιθανού δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών την κατάργησηαπαλλαγών, όπως είναι αυτές του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα σε έντυπη μορφή. Θα αναρτηθεί στη μερίδα τους στο taxisnet και θα λάβουν και σχετική ειδοποίηση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ήδη οι φορολογούμενοιάρχισαν να λαμβάνουν με email ειδοποίηση για την έκδοση του εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα