Ο Σπ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, μίλησε στις 11/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με εμβάσματα στο εξωτερικό:

«Καταρχήν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να λειτουργούν το πολιτικο-κοινωνικό σύστημα και η δημοκρατία μας με ανώνυμες διαρροές. Ενεπλάκησαν ονόματα ανθρώπων. Ένας μάλιστα που είναι και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας
στη Μακεδονία, έχει απαντήσει πολλάκις για το θέμα,το οποίο έχει κλείσει και όλοι το γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να δημιουργήσουν ζήτημα. Μέσα στις επόμενες μέρες πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών και να διαπιστωθεί ποιος έκανε τη διαρροή, ποιοι είναι τα παπαγαλάκια, τι σκοπούς είχαν και να τιμωρηθούν. Δεν είναι δυνατόν κάθε άνθρωπος, ο οποίος θέλει να μπει στο δημόσιο βίο, να κινδυνεύει να βγει "στα μανταλάκια" από ανεύθυνους, με στόχο να δημιουργηθούν προβλήματα στη δημοκρατία μας. Όσον αφορά τώρα στους τρεις, νομίζω ότι είπαν πως ήδη έχουν συνεργαστεί, όταν κλήθηκαν από τις οικονομικές αρχές και την Επιτροπή Πόθεν Έσχες και είχαν δηλωμένα εισοδήματα, τα οποία στις μεν δύο περιπτώσεις οι ίδιοι έστειλαν στο εξωτερικό στη δε περίπτωση του κου Κικίλια, οι γονείς του -απ' ό,τι άκουσα- είχαν πουλήσει ένα οικόπεδο, στο οποίο ήταν συνδικαιούχος και έβγαλαν τα λεφτά έξω, σε μία εποχή μάλιστα που ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής. Νομίζω ότι το να χρησιμοποιούμε αυτό το θέμα για να πηγαίνουμε στην παραπολιτική, ωφελεί μόνον αυτούς, που δεν θέλουν η Ελλάδα να βγει από το πρόβλημα και την προτιμούν καθηλωμένη σε παλιές πολιτικές ».

* "Πρέπει να βγει το πόρισμα της ΕΔΕ και να υπάρξει τιμωρία":

Δημοσιογράφος: Κάποιος ηγείται όμως όλων αυτών των υπηρεσιών απ' όπου εικάζεται ότι έγιναν οι σχετικές διαρροές και διατάχθηκε και ΕΔΕ;

Σπ. Λιβανός: «Είναι ο γενικός γραμματέας Εσόδων, ο κ. Θεοχάρης Θεοχάρης , που ηγείται αυτής της ιστορίας του μεγάλου πλούτου που έχουν φτιάξει. Από εκεί δόθηκε η εντολή να γίνει ΕΔΕ».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη Θεοχάρη σ' αυτό;

Σπ. Λιβανός: «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει, αλλά σαφώς θα πρέπει να βγει πλέον το πόρισμα της διαταχθείσας ΕΔΕ και από εκεί να δούμε. Πάντως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτική ζωή να βγαίνει κατ' αυτόν τον τρόπο "στα μανταλάκια" σε μια εποχή που ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική και χωρίς να υπάρξει τιμωρία των υπευθύνων, στο τέλος».

* Για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών:

«Για να είμαι ειλικρινής, αιφνιδιάστηκα (σ.σ. από την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών). Ευχάριστα όμως, διότι εκτιμώ ότι πρόκειται για άνοιγμα στη κοινωνία και θεωρώ ότι αν διαχειριστούμε σωστά αυτή την ευκαιρία που δίνεται με την απόφαση Σαμαρά, μπορούν πλέον οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν κομμάτι της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ανταλλαγής πολιτικών απόψεων για τα ουσιώδη».

Δημοσιογράφος: Σας είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο αρχηγός αποφασίζει ερήμην του κόμματος; Και δεν αφορά μόνο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τον αρχηγό του ΠαΣοΚ.

Σπ. Λιβανός: «Αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά στις μέρες αυτές που ζούμε, χρειάζεται ένας πρωθυπουργός ο οποίος να παίρνει άμεσα αποφάσεις για να πηγαίνει ο τόπος μπροστά. Σκεφτείτε στη θέση του κου Σαμαρά, να υπήρχε πρωθυπουργός που θα το κλωθογύριζε- να μου επιτραπεί η έκφραση- και να μην έπαιρνε αποφάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί, οπότε ο διάλογος θα γίνει, νομίζω ήδη γίνεται. Απλά ήταν μια πρόταση και επειδή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εύχομαι να υπερψηφιστεί και από την αντιπολίτευση».

Και πρόσθεσε: «Σίγουρα το να έχεις μια εκλογική περιφέρεια τόσο μεγάλη στην οποία να κυνηγά σταυρό ο υποψήφιος είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε αρκετά όπως και το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει η δυνατότητα μικρότερων περιφερειών, δεν είμαι βέβαιος .Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να ενημερώνονται και οι πολίτες. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να πάμε σε μια δημοκρατικότερη ανάδειξη... Αυτό που θα μου φανεί αστείο και λαϊκίστικο είναι κόμματα τα οποία χρόνια τώρα διεκδικούν αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές, να έρθουν αύριο στη Βουλή και να μην το ψηφίσουν. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο διότι θα είναι ένα ακόμα δείγμα ανωριμότητας».

* Για τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών:

«Οι εκπρόσωποι κάθε χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο, της Ελλάδας πλέον 21 (είκοσι ένας) , πρέπει να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους βουλευτές που έχουμε συνηθίσει να ψηφίζουμε στην Ελλάδα. Πρώτον, είναι βασική προϋπόθεση η καλή γνώση ξένων γλωσσών. Δεύτερον, να είναι άνθρωποι που να αντιλαμβάνονται το τι γίνεται εκτός ελληνικών συνόρων, να έχουν δηλαδή διεθνιστική αντίληψη των πραγμάτων ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ουσιαστικά στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Τρίτον, θα πρέπει να έχουν γνώσεις, ώστε να μπορούν να δουλέψουν σε πολιτικό επίπεδο και να ζυμωθούν με τους αντίστοιχους ευρωβουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Δεν χρειάζονται πλέον άνθρωποι που απλώς μπορούν να μαζεύουν σταυρούς στις τοπικές κοινωνίες ».

Δημοσιογράφος: Άρα βαριά ονόματα ή νέα πρόσωπα;

Σπ. Λιβανός: «Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να γίνεται πάντοτε ένας συνδυασμός. Δεν θεωρώ ότι η παραδοσιακή λογική των μεγάλων ονομάτων διευκολύνει. Αντιθέτως, βλέποντας την πάγια τακτική των σοβαρών χωρών της Ευρώπης, εκεί τα κόμματα χτίζουν σιγά - σιγά τις προσωπικότητες που υποστηρίζουν, διότι προφανώς το να εναλλάσσεις προσόντα στην Ευρωβουλή, δεν σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις βάθος χρόνου, για να ασκήσεις πολιτική και να επηρεάσεις τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές».

Δημοσιογράφος: Θα θέλατε την κ. Γιαννάκου και πάλι στο ευρωψηφοδέλτιο, εσείς προσωπικά;

Σπ. Λιβανός: «Μην μπούμε σε πρόσωπα, γιατί δεν είμαι αρμόδιος. Η κα Γιαννάκου, για παράδειγμα, έχει μια λαμπρή πορεία ως ευρωβουλευτής. Έχει βαθιά γνώση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Της δόθηκε η ευκαιρία να το απαιτήσει αυτό, διότι την εμπιστεύτηκαν σε νεαρή ηλικία και νομίζω ότι, είτε ως ευρωβουλευτής είτε ως μέντορας της επόμενης ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας, είναι αναμφισβήτητα πάρα πολύ χρήσιμη... Να σας πω,εγώ συνδέομαι πολύ μαζί της και συνδεόταν και με τον πατέρα μου, οπότε έχω και μια συναισθηματική ροπή προς την ίδια. Πάντως πέραν αυτού, θεωρώ ότι τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει να είναι στην Ευρωβουλή. Βεβαίως απαιτείται να μετέχουν και νεώτεροι ώστε να μπορούν να έχουν βάθος χρόνου στην εκεί πορεία τους ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα