Μαζί οι αεροπορίες Ελλάδας και ΗΠΑ!

Ξεκινά μεθαύριο 13 του μηνός και θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαρτίου, η συνεκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, η πρώτη για το τρέχον έτος, που είναι σημαντική και λόγω της χρονικής της διάρκειας, αλλά και – κυρίως αυτό – λόγω του ποιοτικού της περιεχομένου, με επίκεντρο την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη. Την σημαντική αυτή συνεκπαίδευση είχε προαναγγείλει πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος

Τουρνάς κατά την ομιλία του στη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, που διοργανώθηκε στη Σχολή Ικάρων.

Ενδεικτικό των προαναφερθέντων είναι ότι από πλευράς της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) θα συμμετάσχουν 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Super Eagle της 494 Μοίρας Μαχητικών (494th Fighter Squadron), που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση του Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και 258 άτομα, προσωπικό της Μοίρας διαφόρων ειδικοτήτων, σε ένα κανονικό “deployment” (=ανάπτυξη), χιλιάδες χιλιόμετρα από τη μητρική βάση.

Από Ελληνικής πλευράς στην προαναφερθείσα συνεκπαίδευση αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι τύποι μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α., από όλες σχεδόν τις πολεμικές Μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μεταξύ των οποίων και η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ με τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ» ΕΜΒ-145H.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, που βεβαίως υπόκειται σε διαφοροποιήσεις στη διάρκεια της συνεκπαιδεύσεως, οι επιμέρους ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν τόσο πάνω από χερσαίο περιβάλλον (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα), όσο και πάνω από θαλάσσιο (Αιγαίο), ενώ σε φάσεις τις συνεκπαιδεύσεως αναμένεται να συμμετάσχουν και πολεμικά σκάφη διαφόρων τύπων του Αρχηγείου Στόλου.

Κατά την άσκηση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθούν αποστολές «αέρος-αέρος»(air-to-air), προσβολής στόχων εδάφους (air-to-ground), ολοκληρωμένα «πακέτα» (COMAO), ενώ είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν και αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού με τη χρήση αεροσκαφών τάνκερ της USAFE. Έχει συμφωνηθεί όπως όλες οι επιμέρους εκπαιδεύσεις είναι ημερήσιες και στη διάρκειά τους, αναλόγως του επιχειρησιακού σεναρίου, θα πραγματοποιηθούν βολές με «αδρανή όπλα» (δηλ. κανονικά όπλα χωρίς όμως την εκρηκτική τους γόμωση).

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα