«Πρόοδος στο Κόσοβο»

Προτροπή προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα να συνεχίσουν τον διάλογο για να επιτύχουν περιφερειακή συμφιλίωση, σταθερότητα και ευημερία απηύθυνε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Φαρίντ Ζαρίφ τονίζοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε μέσω των συνομιλιών να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη,

στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η τριμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν για την κατάσταση στο Κόσοβο, ο κ. Ζαρίφ είπε ότι το 2013 ήταν "χρονιά σημαντικών αλλαγών και πολιτικής προόδου, κυρίως λόγω της ιστορικής συμφωνίας Σερβίας- Κοσόβου που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες".

Σημαντική βάση για την πρόοδο αυτή ήταν το αυξημένο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών, τόνισε ο επικεφαλής της UNMIK και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν πρόσθετα βήματα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ως παράδειγμα, ο κ. Ζαρίφ ανέφερε την ενσωμάτωση 140 Σέρβων αστυνομικών στην αστυνομική υπηρεσία του Κοσόβου, οι οποίοι έχουν αναλάβει καθήκοντα στο βόρειο τμήμα.

Ο κ. Ζαρίφ είπε ότι πρόοδος αναμένεται και στον τομέα της δικαιοσύνης υπενθυμίζοντας ότι οι εκπρόσωποι του Βελιγραδίου και της Πρίστινας στις Βρυξέλλες άρχισαν τις συνομιλίες για τη δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής της UNMIK αναφέρθηκε στην πρόσφατη δολοφονία του Σέρβου υποψήφιου δημάρχου και δημοτικού συμβούλου Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς και του Λιθουανού, μέλους της Eulex, Άντριους Σεναβίτσιους, τονίζοντας ότι είναι προκλήσεις με τις οποίες εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο το Κόσοβο. Πρόσθεσε ότι ο εντοπισμός των δραστών θα συμβάλει στη σταθεροποίηση και στην εξομάλυνση της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο.

Ο κ. Ζαρίφ σημείωσε ότι παρά την επιτυχή διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Κόσοβο, η συγκρότηση των αρχών προχωρά με αργούς ρυθμούς στο βορρά.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε ότι για να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, πρέπει να θεσπιστούν "πολύ πιο σαφείς κανόνες" και να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη.

"Η Σερβία θα επιμείνει να τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία" είπε, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη αλλαγή του μεγέθους ή της εντολής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) πρέπει να γίνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ είναι ο οργανισμός- ομπρέλα της διεθνούς παρουσίας στο Κόσοβο.

"Πιστεύω ότι η συνεδρίαση είναι πραγματική ευκαιρία να ξεκινήσουμε συζήτηση για την αναμόρφωση της Eulex επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μοναδικό κατάλληλο φόρουμ για συμφωνία για αλλαγές στο Κόσοβο που θα οδηγήσουν σε σταθερή και διαρκή πρόοδο στην περιοχή" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι οι δημοτικές εκλογές στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, θα διεξαχθούν και ο δήμαρχος θα εκλεγεί, αν και η δολοφονία του υποψήφιου δημάρχου και δημοτικού συμβούλου της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ντιμίτριε Γιανιτσίεβιτς και η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Όλιβερ Ιβάνοβιτς δημιουργούν ατμόσφαιρα ανασφάλειας και φόβου.

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι η Πρίστινα δεν προετοίμασε το νομικό πλαίσιο για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης Σερβικών Δήμων που πρόκειται να συγκροτηθεί, όπως προβλέπεται στη συμφωνία των Βρυξελλών.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι εκτίμησε πολύ πιο θετικά την κατάσταση στο Κόσοβο υπογραμμίζοντας ότι τους τελευταίους τρεις μήνες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και ως παραδείγματα ανέφερε τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την περιοχή, τη συγκρότηση τοπικών αρχών στο βορρά και τα αποτελέσματα στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας.

Οι πρέσβεις των κρατών- μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση στο Κόσοβο.

Ο πρέσβης της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν τόνισε ότι η χώρα του στηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και υπογράμμισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς για τη θέση των Σέρβων στο Κόσοβο.

Η πρέσβης των ΗΠΑ Ρόζμαρι ντι Κάρλο συνεχάρη το Κόσοβο για την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών στο Κόσοβο και χαιρέτισε το γεγονός ότι περισσότερα από 100 κράτη αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα