Ο Σ. Λαζαρίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μίλησε στις 6/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το Roadshow του Λονδίνου:

«Δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς το επενδυτικό ενδιαφέρον, που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα. Πέρυσι, ήταν σημαντική η ποιότητα των αναλυτών που παρακολούθησαν. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό της περσινής χρονιάς. Φέτος προστέθηκε το ενδιαφέρον για τις
τράπεζες -που έλειπε πέρυσι-, μιας και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και αναλυτών ενδιαφέρθηκε για τις τράπεζες. Επίσης, φέτος, η κατηγορία των επενδυτών -που έχει επισκεφθεί και πέρυσι το Road Show-, του ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν είχε το ενδιαφέρον για το περίφημο grexit που μας ταλάνιζε πέρυσι, αλλά εστίασε περισσότερο στο να μάθει λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες εταιρίες που ενδιαφέρεται. Τρίτο χαρακτηριστικό αυτού του Road show είναι τα νέα funds που σχετίζονται με την αλλαγή που θα γίνει στον MSCI κατά τον μήνα Νοέμβριο, από τη μεταφορά του δείκτη στα emerging markets, που θα διευρύνει και τον αριθμό των μετοχών που σήμερα καλύπτεται από τον MSCI. Το τέταρτο κομμάτι είναι και άλλες κατηγορίες διαχειριστών, που είδαμε αυτή τη φορά και όχι τα παραδοσιακά μόνο Hedge Funds και τα Long Term...
Για τον MSCI η μεταφορά στα emerging markets έγινε λόγω της μείωσης της κεφαλαιοποίησης πολλών εταιριών, δεν είχε προλάβει να γίνει τότε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο δύο εταιρίες, μετά την αποχώρηση της 3Ε, είχε περιοριστεί πολύ η κεφαλαιοποίηση. Και γι' αυτό τα μηνύματα που παίρνουμε τώρα από τους εδώ διαμεσολαβητές του Λονδίνου είναι ότι και τα ερωτήματα που δέχονται για το πώς λειτουργεί η Ελλάδα, ποιοι είναι οι μηχανισμοί και πώς καλύπτονται οι εντολές ή από νέους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη χώρα, έχουν τριπλασιαστεί. Για εμένα αυτό είναι και η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας όλο αυτό το ενδιαφέρον που δημιουργείται τώρα, να καλυφθεί -και δεν αφορά μόνο το χρηματιστήριο, αφορά και τους διαμεσολαβητές-, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Νομίζω ότι με το Road Show του Λονδίνου, τόσο οι σπόνσορες, που ήταν εδώ, οι χρηματιστηριακές εταιρίες που το κάλυψαν, όσο και οι εισηγμένες, το έκαναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι η υποβάθμιση από τον MSCI, θα λειτουργήσει θετικά στην Ελλάδα;

Σ. Λαζαρίδης: «Το γεγονός ότι ο αριθμός των μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες είναι μεγαλύτερος, έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά. Τώρα από πλευράς δομής είναι μία ευρωπαϊκή αγορά, που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα και ακολουθεί βέβαια και το ευρώ κι αυτό θα είναι και ένα πλεονέκτημά της μέσα στο κλαμπ των emerging markets...».

* Για εισαγωγές μεγάλων εταιριών στο ελληνικό Χρηματιστήριο σε εύρος χρόνου 12 μηνών:

«Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη δωδεκαμήνου. Έχω όμως μία λογική που λέει ό,τι όσο τουλάχιστον η Ευρώπη -και δεν είναι μόνο η Ευρώπη-, όσο οι τραπεζικοί regulators πιέζουν τις τράπεζες για deleveraging, για να μην υπάρχει ύφεση, θα πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ equity και δανεισμού. Άρα τα χρηματιστήρια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, σταδιακά θα πρέπει να καλύψουν αυτό το κενό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα