Η μεγάλη της πτώσης σχολή...

από τη Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

Τις φετινές βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε το υπουργείο Παιδείας. Κύριο -και αναμενόμενο- χαρακτηριστικό των φετινών πινάκων των αποτελεσμάτων ήταν η κατακόρυφη

πτώση στην πλειοψηφία των σχολών, πτώση που σε ορισμένα τμήματα (όπως η Ιατρική Αθηνών) άγγιξε επίπεδα ρεκόρ. Από την άλλη, ανοδικά κινήθηκαν κατά μέσο όρο οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές, καθώς και στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπήκε με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ πλέον οι επιτυχόντες ετοιμάζονται για την εγγραφή τους στο τμήμα που κατάφεραν να περάσουν. Να σημειωθεί ότι ήδη με τη διόρθωση των γραπτών των υποψηφίων αναμενόταν σε αρκετές σχολές πτώση μορίων, η οποία και επιβεβαιώθηκε τελικώς.

Φέτος στα αποτελέσματα των γραπτών των υποψηφίων, καθώς και στις φετινές βάσεις εισαγωγής «αποτυπώθηκε» τόσο το γεγονός ότι τα θέματα δυσκόλεψαν τους μαθητές (άλλωστε χαρακτηρίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς ως τα πιο δύσκολα της τελευταίας δεκαετίας), καθώς και το γεγονός ότι πλέον οι υποψήφιοι επιλέγουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους επηρεασμένοι από την οικονομική κρίση και δίνοντας ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία στην επαγγελματική απορρόφησή τους, καθώς και στην περιοχή της σχολής. Σημαντικός παράγοντας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των βάσεων της φετινής χρονιάς, ήταν και το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου έκλεισαν 64 τμήματα ΑΕΙ, κάτι που έφερε ως επακόλουθη συνέπεια των απώλεια 6.806 θέσεων εισαγωγής για τους υποψήφιους.

Μιλώντας με αριθμητικά στοιχεία, πτώση σημειώθηκε σε συνολικά 338 τμήματα της χώρας, ενώ για πρώτη φορά η Ιατρική Σχολή στην Αθήνα «βούτηξε» κάτω από το «φράγμα» των 19.000 μορίων. Ο φετινός αριθμός των υποψηφίων για τη φετινή χρονιά ανήλθε σε 104.988, ενώ ο αντίστοιχος την περσινή χρονιά «άγγιξε» τους 116.173. Παράλληλα, στα πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού εισήχθησαν συνολικά 71.761 απόφοιτοι του λυκείου, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615. Επιπρόσθετο στοιχείο είναι το γεγονός ότι κενές έμειναν 836 (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.

Οι σχολές που σημείωσαν «βουτιά» βάσεων

Το κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων σχολών τη φετινή χρονιά ήταν η πτώση που σημείωσαν οι βάσεις τους. Εντυπωσιακό και ενδεικτικό στοιχείο της πτώσης αυτή είναι το γεγονός ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών, που «παραδοσιακά» ήταν από τις «δύσκολες» σχολές με υψηλά μόρια, φέτος έπεσε κάτω από τα 19.000, «αγγίζοντας» τα 18.916 μόρια, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και οι Ιατρικές Σχολές άλλων περιοχών (π.χ. η Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη έφτασε τα 18.090 μόρια, δηλαδή είχε πτώση 414 μορίων).

Την ίδια στιγμή, «βουτιά» σημειώθηκε στην πλειοψηφία των Οικονομικών Σχολών της χώρας, ενώ την κατιούσα πήραν και οι βάσεις στις Νομικές Σχολές στο 1ο επιστημονικό πεδίο κατά μέσο όρο στα 300 μόρια(στην Αθήνα σημείωσε πτώση 408 μορίων), αλλά και στις Πολυτεχνικές Σχολές (στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Αθήνα η βάση διαμορφώθηκε σε 959 μόρια χαμηλότερα). Στις Φιλολογικές Σχολές τα αποτελέσματα είναι μεικτά, καθώς οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σημείωσαν πτώση (467 και 370 μόρια αντίστοιχα), ωστόσο η Φιλολογική Σχολή του Ρεθύμνου ανέβηκε κατά 230 μόρια. Ταυτόχρονα, πτώση σημειώθηκε και στα τμήματα Ψυχολογίας, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η πτώση των Παιδαγωγικών Σχολών (1.000-1.500 μόρια), καθώς οι διορισμοί πλέον αποτελούν… «όνειρο θερινής νυκτός».

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η μεγαλύτερη πτώση αφορά τις σχολές των πολιτικών μηχανικών, με 1.800 μέχρι 1.900 μόρια στην Ξάνθη, 1.600 στην Πάτρα και 100 στην Αθήνα 100, πτώση που «δικαιολογείται» από το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους υποψήφιους. Σε παρόμοια πτωτικά επίπεδα κινήθηκαν και οι σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, καθώς στις Οικονομικές Σχολές σημειώθηκε εντυπωσιακής κλίμακας πτώση της τάξεως των 1.700 μορίων στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά και 1.400 μορίων στο Οικονομικό της Αθήνας.

Πάντως, τα ηνία της φετινής πτώσης των βάσεων εισαγωγής κρατά η Σχολή Ιταλικής Γλώσσης και Φιλολογίας (5.023 μόρια), ενώ η μεγαλύτερη πτώση σε σχολή των δύο μεγάλων αστικών κέντρων χωρίς ειδικά μαθήματα εισαγωγής σημειώθηκε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1809 μόρια).

Ποιες σχολές παρουσίασαν άνοδο βάσεων

Από την άλλη πλευρά, ρεκόρ ανόδου σημείωσαν τα τμήματα μουσικών σπουδών, με τη Μουσική Σχολή Αθήνας και τη βάση εισαγωγής να «εκτοξεύεται» κατά 6.670 μόρια. Η άνοδος αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς σημειώθηκαν υψηλές επιδόσεις στην εξέταση των ειδικών μαθημάτων τους. Αναμενόμενη επίσης ήταν η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισακτέων φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά, καθώς και του γεγονότος ότι προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Παρομοίως, στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπάρχει αύξηση 154 μορίων με βάση 17.052, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι μηχανικοί με 225 μόρια και βάση 17.817 μόρια. Επιπροσθέτως, την… ανηφόρα πήραν και οι σχολές μονίμων υπαξιωματικών, ενώ η σχολή πλοιάρχων παρουσίασε πτώση 200 μόρια στη γενική σειρά με βάση τα 10.651 μόρια.

Τι ισχύει για τα ΤΕΙ-Άλλα χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων

Κάνοντας αποτίμηση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΤΕΙ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια «μεικτή» εικόνα, καθώς σε κάποια -«πρωτοκλασάτα» κυρίως- τμήματα καταγράφηκε αύξηση των βάσεων, ενώ κάποια άλλα σημείωσαν «χαμηλές πτήσεις» (τα τμήματα τουριστικών επιχειρήσεων, όπου ειδικό μάθημα που εξεταζόταν ήταν αυτό των αγγλικών και θα δεχθεί εφέτος πρωτοετείς με βάση κοντά στα 4000 μόρια). Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 104.988 (από 116.173 πέρυσι). Άνοδος επίσης σημειώθηκε στα λεγόμενα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, καθώς χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καβάλας είχαμε άνοδο 350 μόρια, καθώς και στην κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων Πειραιά σημειώθηκε άνοδος 670 μορίων.

Συνολικά πάντως 28 τμήματα έμειναν σταθερά, ενώ παράλληλα τη φετινή χρονιά προστέθηκαν και άλλα 28 νέα τμήματα, ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων της «Αθηνάς», τμήματα που δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες περσινές επιδόσεις των υποψηφίων τους. Γενικά, 26 τμήματα έχουν τη φετινή χρονιά εισακτέους με βαθμολογίες άνω των 18.000 μορίων, δηλαδή ένα 5,75% του συνόλου τους (το αντίστοιχο ποσοστό την περσινή χρονιά ήταν 8%). Από την άλλη, κάτω των 10.000 μορίων βρέθηκαν φέτος 119 μόρια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πέρυσι ήταν 81 τμήματα).

Ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στο Μαθηματικό Ιωαννίνων πέρασε υποψήφιος μαθητής, ο οποίος χρειάστηκε να γράψει στις πανελλαδικές εξετάσεις μόλις 1.460 μόρια, την ώρα που η βάση εισαγωγής για τη γενική σειρά υποψηφίων ήταν 13.000 μόρια. Παρόμοια εικόνα παρουσιάστηκε και σε σχολές «πρώτης σειράς», καθώς π.χ. στην Ιατρική σχολή της Αθήνας, την ώρα που ένας υποψήφιος μαθητής έπρεπε να γράψει 18.916 μόρια για να εισαχθεί στη σχολή, κάποιος άλλος μαθητής από τα εσπερινά λύκεια μπορούσε να εισέλθει γράφοντας σχεδόν 14.000 μόρια. Να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τις γενικότερες απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών κάνουν τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας να σκέφτονται και να συζητούν σοβαρά την επαναφορά του πλαφόν του 10 στην εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές.

Ορισμένες πληροφορίες για τους πρωτοετείς

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ, στα ΤΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις ανά τμήμα γραμματείες των σχολών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με σχετικό δελτίο τύπου και αναλυτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Τονίζεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο. Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Επίσης, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγόμενων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι σχολές και τα τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Τι ισχύει με τις μετεγγραφές φοιτητών

Ένα θέμα που απασχολεί φοιτητές και γονείς είναι αυτό των μετεγγραφών, καθώς οι φετινοί επιτυχόντες έχουν τη δυνατότητα -εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν και υπάγονται στις κατηγορίες που προβλέπει το υπουργείο Παιδείας-, να καταθέσουν αιτήσεις μετεγγραφής. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα σχολικά έτη 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013,εφόσον όμως κατά το έτος 2011 το ετήσιο εισόδημά τους, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούσε το ποσό των 7.500 ευρώ κατά κεφαλήν. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για υποψηφίους με συγκεκριμένα θέματα υγείας και για παιδιά με γονείς οι οποίοι έχουν μείνει περισσότερο από 10 μήνες άνεργοι, το ποσό διπλασιάζεται στα 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Τα κριτήρια μετεγγραφής κατατάσσονται ως εξής:

Το εισόδημα του υποψηφίου και της οικογένειάς τουΕάν πάσχει από συγκεκριμένες παθήσειςΕάν έχει αδέλφια ενεργούς φοιτητέςΕάν οι γονείς του υποψηφίου πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσειςΕάν είναι θύμα τρομοκρατίαςΤα μόρια εισαγωγής του υποψηφίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση

www.attikipress.gr

Keywords
υπουργείο παιδείας, σχεδιο αθηνα, βασεις, αει, τει, αθηνα, επαλ, ομαδα, αλεξανδρουπολη, θεσσαλονικη, ξανθη, πατρα, πειραιας, ηνία, νέα, πανελλαδικες 2012, κρητη, σχολεια, ασπαιτε, βεβαίωση, ελλαδα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, θερινη ωρα, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, μετεγγραφές φοιτητών, αλλαγη ωρας 2013, δικαιολογητικα, αποτελεσματα, σχολη ναυτικων δοκιμων, οικονομικη κριση, ιατρικη σχολη αθηνων, ηνία, ασπαιτε, επαλ, θεμα, ιατρικη, μηχανογραφικο, μουσικη, προγραμμα, σχολες, υπουργείο παιδείας, ωρα, αγωνια, αει, αυξηση, αιτησεις, ανοδος, απωλεια, τει, βαθμολογιες, βεβαίωση, γεγονος, γινει, γλωσσα, γονεις, δυνατοτητα, εγγραφη, εγγραφες, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, εμειναν, εξετασεις, επρεπε, ετη, ετος, ιδια, ισχυει, εικονα, μηνες, μορια, ομαδα, παιδια, πεδιο, ρεκορ, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, στρατιωτικες σχολες, σχεδιο, τμημα, φορα, ανηφορα, δικαιωμα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα