Ο Π. Σκουρλέτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε την 1/7 στο «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτή τη στιγμή το να εστιάζει κανείς στο δημοψήφισμα, ως παράγοντα για όλα τα υπόλοιπα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αρκετά πονηρό και έχει μία διάσταση και μία πολιτική σκοπιμότητα, η οποία ακυρώνει τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Όλη αυτή η φιλολογία, να ακυρωθεί ένα δρομολογημένο δημοψήφισμα που κατοχυρώνει τη λαϊκή έκφραση σε μία κυρίαρχη δημοκρατική πολιτεία είναι μία κίνηση άκρως αντιδημοκρατική. Αυτή τη στιγμή γίνονται παράλληλα άτυπες, αλλά ουσιαστικά αυτές οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και επειδή υπήρξε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Μην τορπιλίζουν αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να πετύχει μία όσο το δυνατό πιο ευνοϊκή γι' αυτήν συμφωνία, ζητώντας να ακυρωθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα και να ταπεινωθεί ένας ολόκληρος λαός. Τι σχέση έχει το δημοψήφισμα της Κυριακής με τις συνεννοήσεις που γίνονται;...».

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν εισηγήσεις από συναδέλφους σας στην κυβέρνηση που λένε και σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην πάμε σε δημοψήφισμα;

Π. Σκουρλέτης: «Όχι, δεν υπάρχουν...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ ξέρω ότι η συμφωνία εξαρτάται από το περιεχόμενό της και όχι αν θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό να πάει στην κάλπη την Κυριακή. Τι θέλετε, να καταργήσουμε τη δημοκρατία; Ψήφισε η ελληνική Βουλή; Πώς θα ακυρωθεί; Έχουμε δικαίωμα να καταργήσουμε μία απόφαση της ελληνικής Βουλής στα ραδιόφωνα;... Η πρόταση είναι για μία διετή χρηματοδοτική συμφωνία η οποία θα εμπεριέχει το σκέλος μίας σοβαρής αναδιάρθρωσης του χρέους, θα δίνει μία προοπτική για το θέμα του χρέους...».

Δημοσιογράφος: Είστε ευχαριστημένος με το πώς έχει κυλήσει η διαπραγμάτευση εδώ και πέντε μήνες;

Π. Σκουρλέτης: «Ευχαριστημένος θα ήμουν, αν είχαμε καταλήξει σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, δηλαδή αυτό που επιχειρούμε».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ευθύνες σε αυτούς που διαπραγματεύονταν όλο αυτό το διάστημα, από ελληνικής πλευράς εννοώ. Από πλευρά του κου Βαρουφάκη, του κου Χουλιαράκη; Υπάρχουν ευθύνες; Όλων, κάποιων ή όχι;

Π. Σκουρλέτης: «Θα μπορούσε κάποιος να κάνει διάφορες άλλες είδους επισημάνσεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος. Μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να πετύχουμε αυτό που θέλουμε».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι η όποια συμφωνία θα συνοδευτεί και από πολιτικές εξελίξεις στη χώρα;

Π. Σκουρλέτης: «Οπωσδήποτε. Οποιαδήποτε συμφωνία -θετική ή λιγότερο θετική- έχει την αντανάκλασή της. Αν υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία εμείς λέμε, θα είναι μία επιτυχία για την κυβέρνηση. Αν υπάρξει μία συμφωνία, η οποία δεν θα μπορεί πολιτικά να αντιστοιχείται με αυτά τα οποία υποστήριζε η κυβέρνηση, θα είναι μία μεγάλη υποχώρησή της. Θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα».

Δημοσιογράφος: Εγώ ρωτάω αν θα χρειαστεί ευρύτερη πολιτική συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας σε αυτό που θα καταλήξουμε να συμφωνήσουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση...

Π. Σκουρλέτης: «Μέχρι τώρα έχει φανεί από την διάθεση της αντιπολίτευσης και από τις τοποθετήσεις της ότι δεν υπάρχει εκείνη η πολιτική ωριμότητα και η πολιτική προσέγγιση, έτσι ώστε να βοηθά σε αυτή την αντικειμενικά εθνική προσπάθεια. Αντίθετα οι δηλώσεις του κου Σαμαρά κινούνται σε μία λογική υπονόμευσης αυτής της προσπάθειας, τρομοκράτησης του κόσμου. Ξεπέρασαν ακόμα και τοποθετήσεις από την πλευρά των δανειστών...».

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστεί η εικόνα των συνταξιούχων τρεις μέρες τώρα;

Π. Σκουρλέτης: «Πώς μπορεί κάποιος να είναι ευχαριστημένος αν βλέπει την ταλαιπωρία ενός ολόκληρου κόσμου; Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό και τρόμο στον κόσμο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το δημοψήφισμα ήταν το τέλος της διαπραγμάτευσης ή η προσπάθεια διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα; Το δεύτερο. Εμείς δεν είπαμε να σταματήσουμε. Απέξω μας είπαν ότι σταματούν οι διαπραγματεύσεις, όχι χάρη του δημοψηφίσματος, πριν κάνει προκηρυχθεί. Δεν βάλαμε εμείς τελεσίγραφα... Το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα δεν αλλάζει. Είναι η άρνηση του τελεσιγράφου της συγκεκριμένης πρότασης από τους δανειστές. Αυτό καλείται να αξιολογήσει ο λαός. Είναι μία παράμετρος που πρέπει να πει ο κόσμος πώς την αντιμετωπίζει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα