Ο Τύπος στον κόσμο

Ο χρόνος τελείωσε για την Ελλάδα που βρίσκεται πλέον σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών μετά τη μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ διαπιστώνει στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος, που εκτιμά ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.Για Ελλάδα:

“Η Ελλάδα δεν κατέβαλε τη δόση προς το ΔΝΤ” αναφέρει το BBC. H Ελλάδα τελικά έχασε την προθεσμία για την καταβολή 1,6 δισ ευρώ προς το ΔΝΤ ύστερα από την απόρριψη του Eurogroup να επεκταθεί η δανειακή της σύμβαση. Αλλά οι υπουργοί λένε ότι θα συζητήσουν εκ νέου την πρόταση της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής που κατέθεσε η Ελλάδα για μια νέα δανειακή σύμβαση για δύο χρόνια. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα, που αποτυγχάνει να αποπληρώσει το δάνειο προς το ΔΝΤ και επισήμως έχει πλέον χρεοκοπήσει. Υπάρχουν φόβοι πως πλέον η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

“Σταθερές οι αγορές και το ευρώ μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας” αναφέρει η DW. Οι αγορές φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν από την είδηση ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω της μη αποπληρωμής του δανείου της προς το ΔΝΤ. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παροτρύνουν όλες τις πλευρές να βοηθήσουν την Ελλάδα προς την ανάπτυξη. Οι αγορές είχαν θετικές τάσεις με το Τόκιο να κινείται θετικά με αύξηση 0,22%, το Σίδνεϊ με 0,47% και η Σεούλ με 0,20%. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό σε γενικές γραμμές παρά τις κάποιες μικρές απώλειες εναντίον του δολαρίου. “Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και φημολογία και αλήθεια αλλά και μερική αλήθεια που οι αγορές παραμένουν τελικά σταθερές περιμένοντας τι θα συμβεί” ανέφεραν αναλυτές από την Αυστραλία.

“Ο χρόνος τέλειωσε για την Ελλάδα” αναφέρουν οι FT. H Ευρωζώνη απέρριψε την επέκταση του προγράμματος. Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις τόνισε ότι τοΔΝΤ δεν έλαβε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε η Ελλάδα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών. Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μόνο όταν αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ράις, το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές για αναβολή καταβολής της δόσης. “Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει το αίτημα εν ευθέτω χρόνω”, πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Σε άρθρο του στους FT o Martin Wolf αναφέρει “Ο αφελής αριστερισμός εναντίον του φαρισαϊσμού”. Τι θα ψήφιζα στο δημοψήφισμα για το οικονομικό πρόγραμμα της ευρωζώνης αν ήμουν Έλληνας ; Η απάντηση είναι πως δεν είμαι σίγουρος. Αν πίστευα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, είναι βέβαιο ότι θα ψήφιζα κατά του προγράμματος. Αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι σίγουρος για κάτι τέτοιο: αν η Ελλάδα χρησιμοποιούσε με σώφρονα τρόπο την δημοσιονομική της κυριαρχία, δεν θα ήταν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Αν ψήφιζα υπέρ του προγράμματος, δεν θα ήξερα αν ήταν ακόμα στο τραπέζι: η ευρωζώνη λέει ότι δεν είναι, αλλά μπορεί και να μπλοφάρει. Αυτό που θα γνώριζα είναι πως αν η Ελλάδα ψήφιζε ναι, μπορεί να αντιμετώπιζε χρόνια ύφεσης και συρρίκνωσης. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι καλύτερο από το χάος που θα ακολουθούσε μια έξοδο. Είναι επίσης σίγουρο πως θα αναρωτιόμουνα αν μπορεί να υπάρξει μέση οδός. Κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατό να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη ακόμα και αν χρεοκοπήσει η κυβέρνηση. Αυτό θα δικαιολογούσε μια ψήφο στο “όχι”.

Θα έπαιρνα την απόφαση μου, απορρίπτοντας τόσο τον αφελή αριστερισμό της κυβέρνησης μου και τον φαρισαϊσμό της υπόλοιπης ευρωζώνης. Κανείς δεν βγαίνει δικαιωμένος από αυτήν την περιπέτεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει να βάλει μπροστά ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να λύσει τα πολύπλοκα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αναλώθηκε αντίθετα σε λαϊκίστικες χειρονομίες, Είναι, με λίγα λόγια, μια φρικτή κυβέρνηση, προϊόν δύσκολων καταστάσεων.

Αλλά και η ευρωζώνη φέρει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης. Δεν θα μπορούσε να καταλάβει κανείς από την ρητορική της Γερμανίας πως έχει κηρύξει αναρίθμητες φορές πτώχευση στον 20ο αιώνα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, που το πολιτικό της σύστημα θα έμενε αλώβητο από μια τόσο μεγάλη ύφεση. Θυμηθείτε πως όταν η Γερμανία πέρασε μια ανάλογη ύφεση, ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία. (...) Οπότε, ως Έλληνας ψηφοφόρος, θα ήμουν αντιμέτωπος με μια επιλογή ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη. Η Σκύλα είναι γνωστή: οι ατελείωτες απαιτήσεις της ευρωζώνης για περαιτέρω λιτότητα, ενάντια στην οποία ψήφισαν οι συμπολίτες μου στις προηγούμενες εκλογές. Η Χάρυβδη είναι η κρατική χρεοκοπία και η νομισματική κυριαρχία. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιστεύει ότι υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, οι ατελείωτες διασώσεις με ελάχιστους όρους. Αλλά είμαι σίγουρος ότι έχει αυταπάτες. Οπότε ποιον θα διάλεγα ; Αν ήμουν προσεκτικός θα διάλεγα την Σκύλα που γνωρίζω. Αλλά από την άλλη μπορεί να θέλω να ρισκάρω να αναμετρηθώ με την Χάρυβδη.

“Η Ελλάδα χρεοκοπεί λόγω της μη αποπληρωμής προς το ΔΝΤ παρά τη νέα πρόταση για παράταση του προγράμματος” αναφέρει η WSJ. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία λόγω της μη αποπληρωμής προς το ΔΝΤ, παρά την προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την Αθήνα για νέα παράταση δανειακής σύμβασης”.

Σε άλλο δημοσίευμα η WSJ αναφέρει “Οι Έλληνες μεταξύ δύο επιλογών: του πόνου και της αξιοπρέπειας”. Στους δρόμους οι Έλληνες σκέφτονται την ιστορικής σημασίας επιλογή που πρέπει να λάβουν την Κυριακή. Θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ είτε ενός δρόμου οικονομικού πόνου προκειμένου να παραμείνουν στο ευρώ, ή της αβεβαιότητας να παραμείνουν μόνοι τους χωρίς καμία βοήθεια.

Από την άλλη πλευρά, σε άλλο ρεπορτάζ της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι “η γερμανική κοινή γνώμη στηρίζει τη στάση της Μέρκελ για την Ελλάδα”. Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήλπιζε ότι η αναγγελία του δημοψηφίσματος θα τρόμαζε τους Γερμανούς εταίρους ώστε τελικά να υποχωρήσουν και να δεχθούν πιο ευνοϊκούς όρους, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Γερμανοί σκληραίνουν τη στάση τους.

Οι ΝΥΤimes αναφέρουν στο βασικό τους θέμα ότι “η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών αφού δεν αποπλήρωσε τη δόση προς το ΔΝΤ”. Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της απέτυχαν να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να αποτραπεί η μη καταβολή των 1,8 δισ δολαρίων προς το ΔΝΤ.

“Προσπάθεια Ομπάμα να μαλακώσει τη στάση των δανειστών ώστε να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα” αναφέρουν επίσης οι ΝΥΤimes. O Λευκός Οίκος έκανε σαφή παρέμβαση αναφέροντας πως η σταθερότητα της Ελλάδας αποτελεί θέμα εθνικού συμφέροντος και ασφάλειας για τις ΗΠΑ αλλά και για τα οικονομικά τους συμφέροντα.

“Η κίνηση της Ελλάδας να μην αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ είναι ένα ιστορικό πλήγμα για την Ευρωζώνη” αναφέρει ο Guardian.

O Guardian σε ένα από τα ρεπορτάζ του αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με μυστικά ντοκουμέντα του ΔΝΤ “τα μέτρα λιτότητας δεν θα μπορέσουν να μειώσουν το μη βιώσιμο χρέος”. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά εκτιμάται ότι το χρέος θα είναι στο 118% του ΑΕΠ το 2030 ακόμα και εάν υπογράψει όλα τα φορολογικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η τρόικα.Τα έγγραφα που έχει δει ο Guardian, αποκτήθηκαν από την Süddeutsche Zeitung, αφού εστάλησαν στους Γερμανούς βουλευτές με την προσδοκία ότι μία συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας. Η ψηφοφορία δεν έγινε ποτέ καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τα πλάνα και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ενώ η ανάλυση υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μία σειρά μέτρων μείωσης χρέους, το έγγραφο επίσης παραδέχεται ότι σύμφωνα με το βασικό σενάριο “σημαντικές παραχωρήσεις” θα βελτίωσαν τη βιωσιμότητα.

“Η Ελλάδα χρεοκόπησε για 1,6 δισ προς το ΔΝΤ ακόμα και μετά από μια απέλπιδα προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις την ύστατη στιγμή για παράταση του προγράμματος της” αναφέρει η Daily Telegraph.

Σε ειδικό άρθρο της αναρωτιέται “εάν μας ενδιαφέρει που η Ελλάδα χρεοκόπησε;”. Η Telegraph διερωτάται αν ενδιαφέρει τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως τη Μ. Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα. Και η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο. Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%. “Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή (μόλις το 0.4% της παγκόσμιας οικονομίας). Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ”.Για τους Βρετανούς, η επίδραση είναι μετρημένη και υπολογισμένη από τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν και τον Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει μακρές συσκέψεις επί του θέματος. Έχουν εξετάσει ακόμη και τις περιπτώσεις των 40.000 Άγγλων που ζουν στην Ελλάδα (6.000 εξ αυτών λαμβάνουν σύνταξη), ενώ 150.000 τουρίστες θα ταξιδεύσουν μέσα στον Ιούλιο επομένως θα πρέπει να είναι ενήμεροι για το τι θα αντιμετωπίσουν. Από την άλλη, υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος. Οι επικριτές σημειώνουν πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη. Το σίγουρο είναι ότι η ένωση θα αλλάξει από τούδε και εφεξής την αντιμετώπισή της στις λεγόμενες διασώσεις, έτσι ώστε να αποτραπούν πιθανές επιδράσεις σε άλλες χώρες.

Οι Τimes του Λονδίνου αποκαλύπτουν ότι “Δεν πρόκειται να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν φύγει πρώτα ο Τσίπρας”. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε σεντ από νέο πρόγραμμα δανειακής σύμβασης εάν ο Α. Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης παραμείνουν στην εξουσία, γιατί η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να την μπλοκάρει, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου ηγέτη στους Times.

Στη Γαλλία, “ελληνική κρίση: η Αθήνα δεν αποπλήρωσε τη δόση του δανείου προς το ΔΝΤ” αναφέρει η Monde. H άμεση επίπτωση είναι πως η Αθήνα δεν έχει πλέον πρόσβαση στα Ταμεία για οικονομική βοήθεια. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επίσης ολοκληρώθηκε χθες και έτσι η χώρα στερείται 16 δισ ευρώ.

“Η Ελλάδα και επισήμως σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω της μη αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ” αναφέρει η Liberation.

“H Eλλάδα η πρώτη δυτική χώρα που εξαπατά το ΔΝΤ” αναφέρει η Die Welt. Αυτό έχει συμβεί μόνο σε χώρα όπως η Ζιμπάμπουε και η Σουδάν.

Handelsblatt: Ούτε σεντ δεν έφθασε στο ΔΝΤ από την Ελλάδα. Τρίτη 30 Ιουνίου, ώρα 18:00 στην Ουάσινγκτον και επήλθε το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθώς μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν τακτοποίησε τις οφειλές της στο ΔΝΤ αναφέρει η Handelsblatt. H ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλε τη δόση ύψους 1,54 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και μάλιστα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν έφθασε ούτε cent από την Αθήνα». Η Ελλάδα κατατάχθηκε επισήμως στα αποτυχημένα κράτη μαζί με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και το Ιράκ. “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πληρωμή, η οποία οφειλόταν στην Ελλάδα, δεν έχει ληφθεί”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής, έφθασε στο ΔΝΤ υποβολή αίτησης για την αναβολή των πληρωμών. Το Ταμείο θα ασχοληθεί “εν ευθέτω χρόνω” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Η τελευταία χώρα που είχε τόσο υποβάλει αίτηση, ήταν Νικαράγουα ήταν στη δεκαετία του '80. Εφ 'όσον η καταβολή της δόσης δεν διευθετηθεί, η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει καμία περαιτέρω βοήθεια από το ΔΝΤ. Στο τέλος μιας διαδικασίας δύο ετών, η οποία προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου, ο αποκλεισμός της Ελλάδα από το ΔΝΤ είναι πιθανή.

Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε: Αυτό το επίπεδο της κλιμάκωσης είναι προς το παρόν μόνο μια θεωρητική δυνατότητα, απέχει πολύ από το να έχει επιτευχθεί. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταστράφηκε η εμπιστοσύνη, το ΔΝΤ θα προσπαθήσει πρώτα να συλλέξει τα χρέη σε συνεργασία με τις αρχές της Αθήνας. Άμεση οικονομική επίπτωση δεν έχει η χρεοκοπία. Παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει κατά τους προσεχείς μήνες, να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να λάβει νέα δάνεια. Το ίδιο το ΔΝΤ απλά κάνει λόγο για “μη πληρωμή της δόσης”...

“Ο Τσίπρας υπό πίεση να υποχωρήσει μετά την αποτυχία της Ελλάδας να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ” αναφέρει το Bloomberg. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν μια κίνηση από τον Αλέξη Τσίπρα – μόνο που αυτό πρέπει να αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι συμβιβασμού- καθώς πλέον όλα έχουν λάβει δραματική τροπή, μετά την αποτυχία της Ελλάδας να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Η ελληνική κοινωνία, ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων – ακόμη και στους συνταξιούχους. “Η κυβέρνηση αναζητεί τον τρόπο για να ξεφύγει από τα οικονομικά συντρίμμια μετά το τέλος του προγράμματος και την αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ. Κάτι που την εξομοιώνει με χώρες όπως το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε που έχουν πράξει αναλόγως παλαιότερα”. Οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη και πρόκειται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς αναζητείται η συμφωνία του “τελευταίου λεπτού” με την Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να ψάχνουν τον τρόπο για να γίνει αυτό πράξη.

Ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, αναφέρει πως: “ο κόσμος έχει κουραστεί”. Και φαίνεται πως η ένταση αυξάνεται όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος που για τους άλλους Ευρωπαίους έχει λάβει το χαρακτήρα ευρωβαρόμετρου.Οι αναλυτές της Barclays σημειώνουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δομικές αλλαγές στην πρόταση των θεσμών, οι επιλογές του Τσίπρα ελαχιστοποιούνται. Έτσι εμμένει στο «Όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ φλερτάρει με την αποχώρηση αν επικρατήσει το «Ναι». Για να καταλήξουν πως το δημοψήφισμα θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά και το αντίστοιχο μέλλον του Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Στο μεταξύ, οι Έλληνες βιώνουν μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί “οικονομική καραντίνα”, στέκονται αρκετές ώρες στις ουρές για να λάβουν 60 ευρώ, ενώ δεν λείπουν πλέον και οι αψιμαχίες μεταξύ των πολιτών γύρω από το ποιος φταίει για την τωρινή κατάσταση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
τυπος, δανειακή σύμβαση, αλέξης τσίπρας, τελευταίες δημοσκοπήσεις, süddeutsche zeitung, daily telegraph, die welt, ελλαδα, ΔΝΤ, δημοψηφισμα 2015, bbc, υπουργοι, νέα, χρεοκοπια, ηπα, χρεος, wolf, συριζα, πτώχευση, εκλογες, τσιπρας, wsj, αθηνα, μερκελ, δημοσκοπηση, guardian, αεπ, τροικα, ψηφοφορία, βιωσιμότητα, telegraph, times, γαλλια, monde, liberation, ιουνίου, bloomberg, τραπεζες, πηγη, απε-μπε, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, Λιμάνι του Σίδνεϊ, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, πτώχευση, χωρες, αεπ, αιτηση, αυστραλια, γερμανια, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, ζιμπαμπουε, ηπα, θεμα, ιρακ, οικονομια, πιεση, προγραμμα, υφεση, χιτλερ, ωρα, bbc, bloomberg, guardian, times, wsj, αυξηση, αρθρο, ανγκελα μερκελ, απε, απε-μπε, απλα, αφελης, βγαινει, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δανειακή σύμβαση, δανειο, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, δρομος, δυτικη, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, επρεπε, ετων, εφημεριδα, ζητα, ιδιο, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, ληξη, λογια, λογο, μηνες, μυστικα, μπε, οδος, οσμπορν, οικος, προβληματα, ρητορικη, σεναριο, σεουλ, σιγουρος, σιγουρο, σειρα, τοκιο, τριτη, φταιει, χαος, χρονος, ψηφοφορία, ωρες, αγορες, daily telegraph, die welt, ενωση, ετοιμη, ηγετες, χωρα, ιουνίου, κυριακη, liberation, μεινει, monde, μπροστα, süddeutsche zeitung, telegraph, ουασινγκτον, θελω να, θετικα, wolf
Τυχαία Θέματα