Ο Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 25/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα αποτελέσματα με βάση τα exit polls:

«Με βάση την εικόνα που έχουμε, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπεράσματα και μηνύματα. Καταρχήν, ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έδειξε ότι δεν θέλησε να βάλει τη χώρα μπροστά σε αδιέξοδα. Έστειλε σαφή μηνύματα, όπου

προφανώς ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι πρώτος και αυτό δεν αφισβητείται. Όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει εκείνη τη δυναμική που του επιτρέπει να ζητήσει αλλαγή ή παραίτηση της κυβέρνησης και να πάει η χώρα σε εκλογές. Έστω και με τα υψηλότερα ποσοστά που του δίνουν τα exit polls, χωρίς να έχει προσδιορίσει τις συμμαχίες του και χωρίς να έχει αποσαφηνίσει το πρόγραμμα του, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε μια λύση μέσω της κάλπης...».

* Για την φθορά που υπέστησαν τα δυο κυβερνητικά κόμματα:

«Είναι προφανές ότι τα ποσοστά των δύο κυβερνητικών κομμάτων δεν αθροίζονται. Τα δύο μεγάλα κόμματα συνυπάρχουν, αλλά τα ποσοστά τους εκτιμώνται αυτοτελώς. Όσον αφορά στη συνέχιση της ελληνικής προσπάθειας, είναι φανερό ότι τα κόμματα άχουν απομειωθεί. Έχουμε κλείσει μια διετία επώδυνων, σκληρών μέτρων και μάλιστα η Νέα Δημοκρατία ήρθε από τον αντιμνημονιακό χώρο με άλλα μηνύματα προς τους ψηφοφόρους της και βεβαίως αναγκάστηκε, συμμετέχοντας στην κυβερνητική ευθύνη, να πάρει πολύ σκληρά μέτρα, ως ο κύριος κυβερνητικός εταίρος. Τα δύο κόμματα, λοιπόν, έχουν υποστεί φθορά, όμως δεν είναι τέτοια η φθορά που να βάζει εμπόδιο στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας...».

* Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Δεν υπάρχει απουσία, έλλειμμα νομιμοποιητικής βάσης για την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία. Κάτι τέτοιο άκουσα από κάπιοιες δυνάμεις, οι οποίες αντί να κοιτάξουν το αποτέλεσμα τους -και αναφέρομαι στους Ανεξάρτητους Έλληνες-, θέτουν ζητήματα "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρές αυτές οι προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης, παρά μόνο μετά από εθνικές εκλογές και αλλαγή του συσχετισμού μέσα στο ίδιο το κοινοβούλιο. Η αρχή της δεδηλωμένης δεν βγαίνει ούτε από ευρωεκλογές, ούτε από δημοσκοπήσεις, ούτε από άλλες εκλογές. Βγαίνει από τις εθνικές εκλογές, όταν η κοινοβουλευτική σύνθεση είναι τέτοια, ώστε δεν επιτρέπει μια κυβέρνηση να έχει τη δεδηλωμένη και να συνεχίζει να ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, λαμβάνοντας υπόψιν της τα σοβαρά μηνύματα του λαού που λένε ότι δεν μπορούμε από εδώ και πέρα να πάρουμε καινούργια μέτρα, δεν μπορούμε να έχουμε νέο μνημόνιο...».

* Για τα αποτελέσματα της Ελιάς με βάση τα exit polls:

«Η Ελιά πήρε ένα ποσοστό που δεν ήταν αναμενόμενο σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα. Θεωρούμε ότι αυτό που έθεσε ο Ε. Βενιζέλος ενώπιον του ελληνικού λαού, ως μια απεικόνιση της παραγματικότητας, ότι η κυβερνητική σταθερότητα απαιτεί στήριξη αυτής της πολιτικής από τον ελληνικό λαό και βέβαια η ενίσχυση της Ελιάς, για να μπορέσει να παίξει ένα θετικό -με προοδευτικό πρόσημο- ρόλο μέσα στην κυβέρνηση...».

* Για το αν θα ενισχύσει το ΠαΣοΚ την Ελιά την επόμενη μέρα:

«Αυτό που είπαμε προεκλογικά, πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, να παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε ν' ανασυγκροτηθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς. Το ΠαΣοΚ και η Ελιά έχουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο. Θεωρούμε ότι και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που λειτουργούν στο χώρο της κεντροαριστεράς, χωρίς δισταγμούς και face control στα πρόσωπα άλλων κομμάτων, πρέπει να μην χάσουν χρόνο. Η κεντροαριστερά είναι παρούσα, υπάρχει. Το ΠαΣοΚ, όπως φάνηκε, λειτούργησε με τη συνείδηση της παράταξης. Ο κόσμος ψήφισε και στήριξε το ΠαΣοΚ για να υπάρχει και την επόμενη μέρα και να διαδραμτίσει ρόλο στις εξελίξεις. Αυτό το μήνυμα οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη».

* Για δήλωση Γ. Παπανδρέου για στήριξη Ελιάς:

«Είπε ότι το ΠαΣοΚ σήκωσε ένα βαρύ φορτίο. Θεώρησε ότι το ΠαΣοΚ έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και μίλησε κυρίως για την Ευρώπη. Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι ανησυχητικά. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι μια Ευρώπη της μονόπλευρης λιτότητας δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Δεν υπάρχει απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι μια ξενοφοβική Ευρώπη που κλείνεται στον εαυτό της. Θα πρέπει, ως πολιτική δύναμη, εκτός από αυτά που κάνουμε μέσα στη χώρα μας, να δούμε πώς θα συμμετέχουμε σ' έναν ευρωπαϊκό διάλογο, για ν' αλλάξουν αμέσως πολιτικές στην Ευρώπη».

* Για το διψήφιο ποσοστό της Χρυσής Αυγής:

«Είναι ανησυχητικό... Δεν οφείλεται μόνο σητν οικονομική λιτότητα. Έχουμε φαινόμενα ακροδεξιάς και στις πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Κάιτ συμβαίνει λοιπόν. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν ακόμα και με τον πολιτισμό αυτής της ηπείρου, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα πολιτιστικά και κοινωνικά προβλήματα, με την εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και με την αδυναμία ενσωμάτωσης μεταναστευτικών ροών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Όλα αυτά πρέπει η Ευρώπη να τ' αντιμετωπίσει χωρίς το γραφειοκρατικό βλέμμα των Βρυξελλών και χωρίς την εμμονή της Γερμανίας- κυρίως- σε μια μονόπλευρη λιτότητα».


«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Keywords
Τυχαία Θέματα