Ο Οδ. Κυριακόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μίλησε στις 31/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για σταθεροποίηση της ανεργίας:

«Η έκθεση λέει ότι βλέπουμε ανακοπή της ανόδου της ανεργίας. Μία σταθεροποίηση. Δεν βλέπουμε ότι θα μειωθεί η ανεργία αναγκαστικά. Για να έχουμε μείωση της ανεργίας, χρειαζόμαστε αύξηση των επενδύσεων. Πρέπει στη χώρα μας να γίνουν επενδύσεις και από ξένους, αλλά και από Έλληνες επενδυτές. Πρέπει και το ελληνικό δημόσιο να
αρχίσει να επενδύει ξανά χρήματα, γιατί έχουν περικοπεί όλα τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων...».

* Για βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας:

«Βλέπουμε μία μικρή υποχώρηση της ανεργίας, γιατί βλέπουμε πράγματι και εμείς μία βελτίωση σε όλους τους δείκτες της οικονομίας. Βεβαίως η ανάκαμψη είναι προφανής. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι σημαντική ανάπτυξη. Ίσως να έχουμε μία ανάπτυξη το τρίτο ή τέταρτο δίμηνο του 2014, αλλά και αυτή θα είναι πολύ περιορισμένη. Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινάς από το -4, αν καταφέρεις να κλείσεις τη χρονιά στο μηδέν, είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία».

Και πρόσθεσε: «Κατά κανόνα έχουμε όξυνση της πολιτικής ομαλότητας και των αντιπαραθέσεων ενόψει εκλογών. Στο παρελθόν, τουλάχιστον, είχαμε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, την οποία τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε. Αυτό που βλέπουμε είναι μία σχετική αδράνεια και ίσως απροθυμία προώθησης περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Έχουμε ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουμε. Έχει γίνει πολύ έργο, αλλά πρέπει να συνεχιστεί, για να έχουμε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Βεβαίως, υπάρχει και μία δυσκολία στη συνεννόηση με τους εταίρους για την δρομολόγηση μελλοντικών λύσεων. Όλα αυτά, ενόψει των εκλογών, σίγουρα πρέπει να μας προβληματίζουν, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και αναγκαίο να συμβούν. Είναι στα χέρια μας και στα χέρια της πολιτείας, να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και να συνεχίσει το έργο της...».

* Για επενδύσεις:

«Ενώ έχει γίνει έργο και έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, ώστε να γίνουμε πραγματικά πιο φιλικοί στο επιχειρείν. Είμαστε καχύποπτοι όλοι οι Έλληνες και πάνω από όλα η δημόσια διοίκηση στην επιχειρηματικότητα και αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Πρέπει κάποιος να αισθάνεται ότι έχει την υποστήριξη του κράτους, όταν επενδύει χρήματα, γιατί το επιχερείν και οι επενδύσεις είναι συνδεδεμένα με κινδύνους. Υπάρχουν πάρα πολύ κίνδυνοι γύρω μας. Οι περισσότεροι είναι του οικονομικού κύκλου, της αγοράς, του ανταγωνισμού, της τεχνολογίας. Θα ήθελε κανείς να περιορίσει τουλάχιστον τον κίνδυνο, ότι η πολιτεία, με τις συνεχείς αλλαγές νόμων, κανόνων του παιχνιδιού, με τις ατέλειωτες παρεμβάσεις στα φορολογικά, στην χρήση γης, στο αδειοδοτικό περιβάλλον, ότι αυτά τουλάχιστον είναι σταθερά και κάπως προβλέψιμα. Αυτά οδηγούν και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να είναι πάντα πολύ βραχυπρόθεσμη. Δηλαδή, ο κόσμος κάνει επενδύσεις και περιμένει να έχει μία γρήγορη επιστροφή, γιατί φοβάται το μέλλον. Φοβάται να επενδύσει σε πράγματα που θέλουν τέσσερα, πέντε ή καμία φορά και παραπάνω χρόνια, για να αποδώσουν».

* Για πρωτογενές πλεόνασμα:

«Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να είναι απλά ένα στοιχείο της μιας στιγμής. Ότι το πετύχαμε δηλαδή και τελείωσε. Πρέπει να το πετυχαίνουμε κάθε χρόνο από εδώ και πέρα. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση του χρέους, απαιτείται ότι κάθε χρόνο θα πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα... Χρειάζεσαι πλεονάσματα, αλλιώς δεν μπορείς να μειώσεις το χρέος. Με το πλεόνασμα αποπληρώνεις, καταρχήν, χρέος. Όσο δεν είχαμε πλεονάσματα, το χρέος μεγάλωνε. Απαιτείται να έχεις πλεονάσματα, για να σταθεροποιήσεις και να αρχίσεις να αποπληρώνεις το χρέος. Αυτός ο στόχος θα πρέπει να είναι διαχρονικός και πρέπει η πολιτεία να συνεχίσει και να πάρει τα μέτρα της, ώστε να υπάρχουν συνεχώς από εδώ και μπρος πρωτογενή πλεονάσματα. Κάποια στιγμή, μακάρι να ισορροπήσουμε πλήρως τα έσοδα - έξοδα και να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πλήρως και τις υποχρεώσεις μας».

* Για το ελληνικό χρέος:

«Μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος. Υπάρχουν λύσεις. Μπορεί να μεταφερθεί ένα κομμάτι του χρέους. Μπορεί να πέσουν σημαντικά τα επιτόκια, να μην πληρώνουμε τόκους για κάποια χρόνια. Υπάρχουν λύσεις. Πιστεύω ότι αυτές συζητιούνται και κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση, διότι οι εταίροι μας θέλουν να μείνουμε στην Ευρώπη. Δεν θέλουν να βγούμε από την Ευρώπη. Άλλωστε, έχουμε κάνει τόσο δρόμο μέχρι εδώ και αρχίζουν να αναγνωρίζουν την μεγάλη προσπάθεια και τον κόπο του ελληνικού λαού. Πρέπει να δείξουμε ότι έχει σταθεροποιηθεί, ότι δεν μεγαλώνει το χρέος, ότι αρχίζουμε και αποπληρώνουμε -έστω σταδιακά- κάτι, ότι μπορούμε να το εξυπηρετήσουμε δυναμικά. Δεν χρειάζεται να το αποπληρώσουμε ολόκληρο και πλήρως. Δεν μας βάζει κανείς το μαχαίρι στο λαιμό ότι πρέπει να αποπληρώσουμε σε 10 ή 15 χρόνια τα πάνω από 300 δισ. ευρώ που οφείλουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να το εξυπηρετούμε. Έτσι ακριβώς γίνεται και στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες με τους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν ένα δάνειο. Πρέπει να μπορούν να πληρώνουν έστω ένα μέρος από το δάνειο και να εξυπηρετείται ένα μικρό κομμάτι από το κεφάλαιο. Όσο αυτό παραμένει ζωντανό, δείχνεις ότι έχεις τη δυνατότητα και οι τράπεζες θέλουν να σε βοηθήσουν. Έτσι αντίστοιχα είναι και οι δανειστές μας στο εξωτερικό. Γιατί είχε φύγει τελείως το πράγμα από τον έλεγχο...».

Δημοσιογράφος: Έχουν γίνει οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, για να υπάρξει και η κόπωση των μεταρρυθμίσεων -όπως είπατε-, κατά την παρουσίαση της έκθεσης;

Ο. Κυριακόπουλος: «Νομίζω ότι έχουν παρθεί πάρα πολλά μέτρα. Μην υποτιμούμε το έργο. Έχουν περάσει πάρα πολλοί νόμοι, έχουν μειωθεί πολλά έξοδα, έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά από εκεί και πέρα, πρέπει να φτιάξουμε ένα πιο μικρό και ευέλικτο κράτος. Δεν μπορεί απλώς να λειτουργούμε το κράτος όπως πριν, με την ίδια λογική και την ίδια νοοτροπία, απλώς με λιγότερους εργαζόμενους και με ανθρώπους που δεν αμείβονται σωστά ή αμείβονται λιγότερο, άρα έχουν και λιγότερη διάθεση να προσφέρουν έργο. Πρέπει να γίνει μία αναδιάρθρωση και μία αναδιοργάνωση του κράτους, με βασικές λειτουργίες που να εξυπηρετούν τον πολίτη και να δούμε, από εκεί και πέρα, τι εξυπηρετεί ο καθένας από αυτούς τους οργανισμούς, κάθε μία διεύθυνση και το κάθε τμήμα. Ποιο σκοπό έχει να βρίσκεται εκεί και να πληρώνουμε χρήματα και να έχουμε αυτές τις επιβαρύνσεις. Πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσπάθεια στα βασικά, προφανώς στην ασφάλεια, στην Υγεία, στην Παιδεία. Από εκεί και πέρα, ορισμένα άλλα πράγματα όπου έχουμε στήσει μηχανισμούς ατελείωτου ελέγχου, σε πάρα πολλούς χώρους και οργανισμούς και υπηρεσίες, οι οποίες δεν αποδίδουν και έχουν ελλείμματα, νομίζω θα έπρεπε σιγά - σιγά να τους βγάλουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις και να προχωρήσουμε. Το θέμα είναι ότι πολλές από τις αποφάσεις σημαίνουν πιθανόν είτε μετακινήσεις προσωπικού, είτε και απολύσεις. Αυτές έχουν πολιτικό κόστος και υπάρχει μία αδράνεια και περιορισμένη διάθεση να προχωρήσει κανείς σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν είναι πράγματα ούτε εύκολα ούτε ευχάριστα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα