Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στις 14/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Δεν χρειάζεται να έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις που ζητά η Τρόικα":

«Νομίζω ότι αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να υπάρξει κατεπείγον. Θα μπορέσει η διαδικασία να γίνει και στην επιτροπή και στην ολομέλεια σε ομαλές συνθήκες. Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την διαπραγμάτευση δεν είναι δημοσιονομικά.
Υπάρχουν όμως σημαντικά ζητήματα τα οποία μπορούν να μπουν και να προχωρήσουν άμεσα. Έτσι και αλλιώς, τα συζητάμε αρκετό καιρό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να έρθει κατεπείγον νομοσχέδιο. Υπάρχει ο χρόνος, το έχουμε συζητήσει».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι εντάσσονται σ' ένα νομοσχέδιο τελείως διαφορετικά θέματα -από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις νέες ρυθμίσεις για τις τράπεζες, μέχρι την απελευθέρωση των τιμών στο γάλα ή τον τρόπο με τον οποίο θα πωλούνται τα φάρμακα-, δεν είναι ένα ζήτημα;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Πάντα υπάρχει ένα ζήτημα. Όμως, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι βουλευτές έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και πρέπει να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Για να είμαστε κατανοητοί, πρόκειται για τα θέματα που έχει θέσει κυρίως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αρκετά από τα οποία μπορούν να γίνουν και άλλα δεν επιτρέπεται να γίνουν και δεν θα τα κάνουμε -για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το γάλα και όλα αυτά-, όχι για να στηρίξουμε μια ομάδα και μια συντεχνία, αλλά κυρίως για να στηρίξουμε τον ανταγωνισμό και την παραγωγή στη χώρα μας».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ διαφωνεί με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την τιμή στο γάλα;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές τόσο τις συζητήσεις που έχουν γίνει από τον κ. Μωραΐτη -ο οποίος είναι επικεφαλής στον τομέα- και από τον υπουργό, τον Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος έχει θέσει τα συγκεκριμένα ζητήματα. Άρα, τα θέματα αυτά έχουν μπει και όπως είδατε και χθες στο νομοσχέδιο, όταν διαφωνούμε, το λέμε και θα καταψηφίζαμε το άρθρο που αφορούσε το Ινστιτούτο Εργασίας, αν δεν το απέσυρε ο υπουργός. Γιατί δεν ήταν θέμα το αν ήταν λίγοι ή πολλοί. Έχει να κάνει με την ανεργία, την ανάσχεσή της και δεν μπορούμε να κλείνουμε ένα ινστιτούτο -την ώρα που λέμε ότι θέλουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία-, το οποίο υλοποιεί προγράμματα πολλών εκατομμυρίων... Όπως είπε χτες και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, υπάρχει μια κοινοβουλευτική διαδικασία την οποία θα σεβαστούν άπαντες».

* Για την εικόνα του ΠαΣοΚ στις δημοσκοπήσεις: "Δεν είμαστε χαρούμενοι":

«Δεν είμαστε χαρούμενοι για το αποτέλεσμα. Υπάρχει μια ρευστότητα γενικότερα, σε όλο το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό της χώρας. Ο κόσμος αναζητά, γι' αυτό και δεν δίνει με ευκολία την ψήφο του, για παράδειγμα σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος υπόσχεται τα πάντα. Δεν έχει κυβερνήσει, αλλά φαίνεται ότι ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή την στιγμή μπορεί να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει το κάθε κόμμα -για να μην λέμε μόνο για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, όλοι μας, να επαναθεμελιώσουμε μια σχέση με την κοινωνία...».

* "Η Δημοκρατική Αριστερά έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί δεν είμαστε όλοι μαζί στην κεντροαριστερά":

«Στην όλη προσπάθεια -που άρχισε πριν ένα μήνα με τους 58 και είχε αρκετά μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία-, δυστυχώς τόσο εμείς, όσο και οι 58, με λάθη και παραλείψεις φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη; Όχι, για να είμαστε ειλικρινείς. Όμως υπάρχει και μια θετική εξέλιξη. Για πρώτη φορά, μετά την συνδιάσκεψη που έγινε, το εγχείρημα γίνεται πράξη -όχι με τους καλύτερους όρους, αλλά γίνεται- και σήμερα πρέπει να μεταφράσουμε αυτή την νέα συνειδητοποίηση σε νέα έκφραση. Αυτό όμως πρέπει να επιχειρηθεί όχι με τους συμβατικούς κανόνες που ξέραμε, γιατί δεν πρέπει να καταλήξουμε να κάνουμε αυτό για το οποίο κατηγορούμε κάποιους. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει μεγάλη ευθύνη βέβαια, γιατί σήμερα δεν είμαστε μαζί όλη η κεντροαριστερά. Έχει ευθύνη και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, γιατί στην δημοσκόπηση της Public Issue όλα τα υπόλοιπα κόμματα φτάνουν το 4%... Αυτή η προσπάθεια με την Δημοκρατική Αριστερά δεν θα είχε αθροιστικά χαρακτηριστικά, δεν θα είχε χαρακτηριστικά "να φτιάξουμε ένα μαγαζί", αλλά να φτιάξουμε την παράταξη. Ο κόσμος καταλαβαίνει και τι συμβαίνει στην Δημοκρατική Αριστερά και τι συμβαίνει σε εμάς. Δεν μπορεί κανείς να τον κοροϊδέψει. Το ζητούμενο είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη την δημοκρατική παράταξη, για να μην επικρατήσουν τα άκρα».

* "Τα ασυμβίβαστα έχουν να κάνουν με σκοπιμότητες, είναι ένας "φερετζές" που δεν αφορά τον κόσμο":

«Έχω πει -κρυφά και φανερά-, εδώ και ενάμισι μήνα, τόσο στον πρόεδρο, όσο και στον γραμματέα του κόμματος και στα στελέχη, ποια ήταν η άποψή μου για να υπάρξει μια ενωτική κίνηση και συστράτευση στελεχών, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως δήλωσα και πριν 25 ημέρες στο αρμόδιο ΚΤΕ -που έγινε μια συζήτηση- και στην κοινοβουλευτική ομάδα, εφόσον γίνει αυτή η συζήτηση και αποφασιστεί να είμαι υποψήφιος, βεβαίως θα παραιτηθώ από βουλευτής. Από εκεί και πέρα, αυτό αφορά μόνο εμένα, γιατί θεωρώ ότι τα ασυμβίβαστα και όλα αυτά έχουν να κάνουν μόνο με σκοπιμότητες. Είναι, δηλαδή, ένας "φερετζές", για να είμαστε ειλικρινείς, που δεν αφορά τον κόσμο. Όσο με αφορά, όμως -γι' αυτό και δεν λέω για κανέναν άλλο, παρά μόνο για εμένα-, παρόλο που το 2009 εκλέχτηκα βουλευτής και συμμετείχα στα πιο δύσκολα, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμά μου προς τους πολίτες και ειδικά προς τους πολίτες της δημοκρατικής παράταξης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα