Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στις 9/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Είμαστε σε κομβικό σημείο, πρέπει να ολοκληρωθεί το παλιό πρόγραμμα του 2007 - 2013 και ν' αρχίσει το νέο πρόγραμμα του 2014 - 2020. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει έναν απολογισμό μέχρι τέλος Αυγούστου και ξέρουμε ακριβώς ποιο έργο έχει νομικές δεσμεύσεις σε κάθε περιοχή. Μπορεί να μην έχουν απορροφηθεί ακόμα, αλλά γνωρίζουμε σε ποιο έργο στην περιφέρεια, στο δήμο, σε ιδιωτικό φορέα ή οπουδήποτε

άλλο είναι τα χρήματα. Τα κονδύλια συνολικά είναι περίπου 5 δισ. ευρώ -μπορεί τώρα να έχουν μειωθεί λίγο βέβαια, δεν ξέρω πώς πάνε οι δαπάνες- και πρέπει ν' απορροφηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, διαφορετικά θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες και θα μείνουν και ημιτελή τα έργα και θα πρέπει να τα πληρώσουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί και πόσο δύσκολο θα είναι να μη βγει αυτή η άσκηση, αυτή η εξίσωση... Το 70% των κονδυλιών αντιστοιχεί στις υποδομές της χώρας».

Δημοσιογράφος: Στο κομμάτι των διαδικασιών, από τη στιγμή που εξασφαλίζουμε τα κονδύλια, εγκρίνονται κάποια σχέδια, έργα κ.λπ., μέχρι ν' αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, έχουμε επιταχύνει τους χρόνους;

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Είχαμε καθυστερήσεις και προβλήματα. Αυτό είναι αλήθεια. Θα σας πω κάποια παραδείγματα. Στο ΥΠΕΚΑ, οι μικρές εργοληπτικές εταιρίες -2.000 εταιρίες-, που είχαν αναλάβει έργα, είχαν μείνει ένα εξάμηνο, ένα οχτάμηνο πίσω σε πληρωμές. Επιπλέον, στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον", είχε καθυστερήσει η πληρωμή των παλιών δικαιούχων -10.000 οικογένειες- και 30.000 επαγγελματιών, στους οποίους τους χρωστούσαμε 100 εκατομμύρια. Ως προς τις εργοληπτικές εταιρίες, εδώ και δύο μήνες, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήσαμε παρουσία τους. Υπάρχει ένας άνθρωπος από τους ανθρώπους αυτούς που παρακολουθούμε και ανά 15 μέρες πληρώνουμε. Έχουμε φτάσει, λοιπόν, να εξοφλήσουμε από τα 150 εκατομμύρια, τα 97 και περιμένουμε τιμολόγια για να πληρώσουμε. Όσον αφορά στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον", υπήρξε πραγματικά μια μεγάλη καθυστέρηση. Θεωρώ ότι μπορεί και αυτές τις μέρες να έχουν μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων 100 εκατομμύρια. Για το πρόγραμμα "ICT4growth" που αφορούσε τις νέες τεχνολογίες, το έχουμε ολοκληρώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό... Προσπαθούμε, με διάφορους τρόπους, να βοηθήσουμε όλοι μαζί για να μπουν πιο γρήγορα τα χρήματα στην αγορά και να πάνε εκεί που πρέπει. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 100%».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα