Ο Ν. Σοφιανός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο Αθηναίων και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, μίλησε στις 5/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για συνάντηση Δ. Κουτσούμπα - Α. Σαμαρά για τη Συρία:

«Τοποθετηθήκαμε δημόσια από την αρχή της κλιμάκωσης της επέμβασης στη Συρία, με την απειλή των βομβαρδισμών και της ανοιχτής στρατιωτικής επίθεσης. Είχαμε συναντήσεις
με τους πρέσβεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, ζητήσαμε την συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να θέσουμε -στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό-, την απαίτηση να μην εμπλακεί η χώρα μας σε αυτό το μακελειό που ετοιμάζεται. Να μην υπάρχει, δηλαδή, καμία άμεση ή έμμεση συμμετοχή μέσα από τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και του ρόλου που παίζει, όπως και στο παρελθόν σε παρόμοιες επιθέσεις... Η απάντηση της κυβέρνησης νομίζω ότι έχει δοθεί και με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Βενιζέλου -ο οποίος ετάχθη πρόθυμος-, αλλά και με συνολικότερους σχεδιασμούς και κινήσεις που έχουν φανεί και από προηγούμενες τέτοιες προσπάθειες. Θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη η κλιμάκωση στη Συρία, όπως και το να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο η χώρα μας. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει μία σαφέστατη καταδίκη και απαίτηση μη συμμετοχής της χώρας μας, με κανένα τρόπο, στο μακελειό που οργανώνουν στη Συρία οι ιμπεριαλιστές...».

* Για το συνέδριο του ΠαΣοΚ και την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς:

«Αυτό το πολιτικό "κους - κους", με αφορμή το συνέδριο του ΠαΣοΚ, την ημερίδα, το συμπόσιο...».

Δημοσιογράφος: Γιατί το χαρακτηρίζετε "κους-κους";

Ν. Σοφιανός: «Διότι οι διεργασίες δεν είναι φαινόμενο αυτής της 3ης Σεπτεμβρίου. Όλη αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ανησυχία πώς η λαϊκή οργή, η αγανάκτηση -η οποία δημιουργείται στο έδαφος μία πολιτικής που έχει διαχειριστεί την κρίση της οικονομίας σε βάρος του λαού-, θα μπορέσει να καναλιζάρει με νέα σχήματα, νέα μορφώματα και να συνεχίσει ακλόνητη τη διαιώνιση αυτής της πολιτικής. Σε αυτό συμμετέχει το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Αριστερά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και με αυτή την έννοια αναφέρομαι σε ένα "κους-κους", διότι δεν έχει σχέση με τα πραγματικά αδιέξοδα, τα πραγματικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να τεθούν και τα οποία απασχολούν -είτε το καταλαβαίνουν, είτε όχι- την πλειοψηφία του λαού μας, η οποία αντιμετωπίζει μία σκληρή καθημερινότητα και μία αβέβαιη προοπτική... Οι δανειστές μας είναι οι σύμμαχοί μας. Όποιος προσπαθεί να διαχωρίσει την Τρόικα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ουσιαστικά κάνει μία πολιτική απάτη. Δηλαδή, αρνείται να τοποθετηθεί πάνω στο κρίσιμο ερώτημα, το οποίο είναι αν μέσα στη "στρούγκα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δανειστών μας, αυτής της οικονομίας που είναι σε κρίση, μπορεί να υπάρχει διέξοδος σε όφελος του λαού. Αυτή την απάντηση εμείς την έχουμε δώσει ξεκάθαρα. Πιστεύουμε ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί στο έδαφος των συνεπειών που πληρώνει η πλειοψηφία του λαού μας... Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η αναζήτηση διαχειριστών και ικανών εντός αυτών των τειχών, οδηγεί σε αδιέξοδο που πληρώνεται σκληρά από τον λαό μας».

* Για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση:

«Μαζί με αυτό έγινε και η συζήτηση, αυτή η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για "βλαχοδήμαρχους", για ικανούς, αποτελεσματικούς κ.λπ. Μια κουβέντα την οποία την κάνουν οι ίδιοι, οι οποίοι κατεβαίνουν σε πολλούς δήμους μαζί, ψηφίζουν μαζί στην ΚΕΔΕ και στους άλλους οργανισμούς, εφαρμόζουν αυτή την πολιτική εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της ανεξάρτητης -υποτίθεται-, συζήτησης περί των δήμων, η δημοτική πλειοψηφία στο Δήμο Αθηναίων, η οποία είναι φιλοκυβερνητική με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η διοίκηση Καμίνη παραμένει στο πλευρό τους και υλοποιεί κατά γράμμα τις κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο τοπικής διοίκησης. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που γίνεται για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα στοχεύει από τη μια να κρύψει τον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της μάχης -τον οποίο εμείς έχουμε αναδείξει ακόμα πιο έντονα από τις εκλογές του 2010- και φυσικά να μετατοπίσει τη συζήτηση από το κρίσιμο. Η τοπική διοίκηση σήμερα μπορεί να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική; Μπορεί να μην υλοποιεί τις κεντρικές πολιτικές επιλογές; Για να μην υλοποιεί αυτή τη βαρβαρότητα στην καθημερινότητα που διαχειρίζεται ο δήμος, απαιτείται μία διοίκηση η οποία θα συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές επιλογές. Αυτό δεν θα προκύψει αν μοιράσεις τα ψηφοδέλτια στο δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά με το να ειπωθούν ξεκάθαρα τα πράγματα. Να ειπωθούν καθαρά οι δεσμεύσεις απέναντι στο ποια διαχείριση, ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο καθένας στο Δήμο, εάν θα συγκρουστεί με τη γενικευμένα ανταποδοτικότητα και τη φορομπηξία. Γιατί το ερώτημα θα παραμένει...».

Δημοσιογράφος: Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων;

Ν. Σοφιανός: «Αυτή τη στιγμή δεν μας απασχολεί, ως κόμμα, ποιοι θα είναι υποψήφιοι. Αντίθετα, κύριο μέλημα μας είναι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι να προσπαθήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και της προσπάθειάς τους, να ιεραρχήσουν τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και αφορούν στους δήμους. Στην Αθήνα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο να αναδείξουμε αυτές τις προτεραιότητες στην καθημερινότητα του λαού μας, στους παιδικούς σταθμούς, στα εγκαταλελειμμένα δημοτικά ιατρεία και στην απουσία κέντρων προώθησης. Όλα αυτά μας αφορούν... Έχουμε απορρίψει τη λογική του δημοκρατικού τόξου και του συνταγματικού ακοντίου. Το έχουμε κάνει και στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, που συχνά γίνεται προσπάθεια όλοι μαζί οι δημοκράτες -ανεξάρτητα ποια πολιτική ακολουθεί η πλειοψηφία στο Δήμο, πώς χειρίζεται ζητήματα- να απομονώσουμε, δήθεν, τη Χρυσή Αυγή. Είναι άλλο πράγμα η ανοιχτή καταδίκη ρατσιστικών, φασιστικών, ναζιστικών προκλήσεων της Χρυσής Αυγής και άλλο πράγμα ο "μπαμπούλας" της Χρυσής Αυγής. Είναι πλασματικός αυτός ο "μπαμπούλας"... Και εν πάση περιπτώσει, είναι τουρίστες οι άνθρωποι, δεν έχουν έρθει ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Αθήνας, γι' αυτό και ουσιαστικά απέχουν».

* Για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συνεχίζει το παιχνίδι ενός στημένου διπολισμού, δικομματισμού με τη συγκυβέρνηση. Εδώ εντάσσεται και η ιστορία περί "βλαχοδημάρχων". Βάζω σε εισαγωγικά την έννοια, για να μην παρεξηγούμαστε. Να θυμίσουμε ότι πολλούς από αυτούς τους "βλαχοδήμαρχους" τους στήριξε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατεβαίνοντας μαζί με το ΠαΣοΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και άλλες δυνάμεις και στις προηγούμενες εκλογές. Από εκεί και πέρα, η μεγάλη συμμαχία που πρέπει να δημιουργηθεί σήμερα στη χώρα μας και να εκφραστεί και στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών είναι η συνάντηση αγωνιστών -ανεξάρτητα αν ψήφισαν ΠαΣοΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή οτιδήποτε άλλο-, σε μία γραμμή σύγκρουσης και διεκδίκησης, η οποία θα μπορεί να δώσει από τη μία ανάσες στη σκληρή καθημερινότητα που ζει ο λαός μας και αφορούν τη διοίκηση των δήμων και από την άλλη, θα μπορεί να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη για να γίνει σήμερα το βήμα... Είναι άλλο πράγμα να μπορείς να συγκλίνεις σε μία συζήτηση για το α' ή β' πρόβλημα, που αφορά μία πλευρά διαχείρισης και άλλο το να συγκλίνεις σε μία κεντρική πολιτική γραμμή. Το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, οι εκλογικοί σχεδιασμοί και η γραμμή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν αφορούν το ΚΚΕ».

* Για την πώληση του 902:

«Το πρώτο πρόβλημα, με την πώληση του 902 είναι ότι στερηθήκαμε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ένα μέσο που είχαμε για να μπορούμε να εκλαϊκεύουμε και να παρουσιάζουμε όσο γίνεται την πολιτική μας. Το στερηθήκαμε όμως, διότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να το συντηρούμε οικονομικά. Γι' αυτό και ακολουθήσαμε με διαφανή τρόπο και νόμιμες διαδικασίες αυτό τον δρόμο και γι' αυτό και τώρα που έχει καταλαγιάσει αυτός ο στημένος -από συγκεκριμένα πολιτικά και εκδοτικά συμφέροντα-, ως ένα βαθμό, θόρυβος, η κατάσταση δείχνει ότι η νομιμότητα και η διαφάνεια όλων των διαδικασιών δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ακολουθήσαμε τον μόνο δρόμο, ο οποίος μας εξασφάλιζε το να πληρώσουμε τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα